Aston Villa – en klubb i identitetskrise

NOK EN NY SJEF: Tim Sherwood, manager i Aston Villa. Foto: Reuters.

NOK EN NY SJEF: Tim Sherwood, manager i Aston Villa.
Foto: Reuters.

De var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Og de er av de mestvinnende klubbene i den engelske fotballhistorien. Men neste år er det 20 år siden det siste trofeet kom. Og Aston Villa F.C. er inne i sin største fotballkrise siden 1980-tallet.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Scott Sinclair. Jores Okore. Christian Benteke. Det er de tre eneste som har scoret mål for Aston Villa F.C.de siste 1080 minuttene med ligaspill.

Fakta er som følger:

* Aston Villa scorer ikke mål. Nylig satte de klubbrekord – ikke særlig til rekord – med seks kamper uten scoring. De står med tre ligamål på de siste 12 kampene, og siste seier kom for tre måneder siden (7. desember 2014).

* Villa står med 13 ligascoringer på 27 kamper. Det samme hadde Derby County i 2007/08 etter 27 kamper. De rykket ned. Dette er de to eneste lagene med så få scoringer etter 27 serierunder i Premier League-historien. Sergio Aguero, Diego Costa, Charlie Austin og Harry Kane har alle scoret flere mål alene enn hele Aston Villa så langt i sesongen.

* Aston Villa står med sju strake tap i ligaen fra sesongstart, den verste rekken siden 1962/63, da det ikke stoppet før på 11 strake tap for Aston Villa.

* 12 ligakamper uten seier nå, er tangering av rekken fra 1986/87, i flest kamper uten seier innenfor én sesong.

Aston Villa er en tradisjonsrik klubb, med en rik historie, og Villa Park, klubbens arena, ble innviet av Aston Villa i 1897. I 1911 kjøpte klubben Villa Park fra kommunen. Det oser historie og tradisjon når du nærmer deg Villa Park, og inne i lokalene tyter det nesten over. Villa har sju ligagull, sju FA-cuptitler, har vunnet ligacupen fem ganger, og klubben har en seier i forløperen til Champions League, Serievinnercupen.

Ron Saunders

Men det begynner å bli lenge siden det skjedd noe særlig på Villa Park. Det klubben er stoltest av i dag, er at de er en av bare sju klubber som har spilt alle sesongene i Premier League.

Det kan det bli en brå slutt på nå.

SUKSESS: Tony Barton (til venstre) og Ron Saunders i Aston Villa. Foto: Getty Images.

SUKSESS: Tony Barton (til venstre) og Ron Saunders i Aston Villa.
Foto: Getty Images.

De fleste klubber har hatt én genial manager. I Aston Villas tilfelle, i moderne tid, heter han Ron Saunders. Han tok klubben opp fra 2. divisjon i 1975, og fram til han ga seg i 1982, hadde han sørget for ligagull, opprykk, to ligacuptriumfer – og lagt grunnlaget for det som skulle bli en historisk seier i Serievinnercupen mot Bayern München i 1982. Tony Barton het mannen som ledet Villa i den finalen, men æren tilfalt Saunders.

Siden har det – med små unntak – vært trist for Aston Villas supportere. Klubben rykket ned bare fem år etter triumfen i Europa. Så kom det små oppsving, ved en 2. plass under Graham Taylor i 1990, samme plassering under Ron Atkinson i 1993, samt triumf i ligacupen året etter. Brian Little vant den samme cupen i 1996, mens John Gregory tok klubben til Wembley og finale i FA-cupen i 2000.

De 15 siste årene er det kun en mann som har vært i nærheten av noe på Villa Park: Martin O`Neill. Under nord-irens ledelse, oppnådde Aston Villa tre strake sjetteplasser i ligaen fra 2008-10, samt kom til en ligacupfinale og en semifinale i FA-cupen.

Ny sjef – igjen

Tim Sherwood er nå den sjette manageren som forsøker seg i Aston Villa siden Martin O’Neill gikk av i august 2010.

Ansettelsene, og resultatene av dem, har vært svake, så svakere – og til slutt nesten deprimerende. Kevin MacDonald overtok midlertidig i august 2010, før meritterte Gerard Houllier fikk jobben. Han varte en snau sesong (9. plass i ligaen), før skotske Alex McLeish overtok. Han kom fra naboen Birmingham, og hadde i tillegg tatt klubben NED før Aston Villa ansatte han.

En merkeligere ansettelse skal du egentlig lete lenge etter. Det endte i fiasko. 16. plass, og ryggen mot veggen hele sesongen for McLeish og Villa.

Nestemann ut var Paul Lambert. På snaut tre sesonger har skotten tatt Villa til 15. plass to ganger, før klubben lå under streken da han fikk sparken nylig. McLeish hadde ni seirer på 42 kamper, Lambert 34 seirer på 115 kamper. Kontrasten er O’Neills 80 seirer på 190 kamper.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Aston Villa virker som en klubb i identitetskrise. De finner ikke helt ut av hvem de vil være i Premier League. Houllier skapte turbulens etter O’Neill-perioden. McLeish fikk aldri satt sammen laget riktig. Lambert skulle først satse ungt og lokalt, før han ikke fikk til det, og gjorde stikk motsatt – før han fikk sparken.

Aston Villa er en av klubbene jeg mener hører hjemme i toppen av engelsk fotball. Kanskje er det draktene, tradisjonene og minnene fra et lag i oppveksten min som gjør det. Men det er noe med Aston Villa jeg alltid har likt.

Nå er det bare skyggen igjen av en stor og tradisjonsrik klubb.

Det gjenstår å se om Blackburns vinnerkaptein fra ligagullet i 1995, Tim Sherwood, er mannen som kan gjøre noe med det.

Jeg har mine tvil.