Det skulle bli bedre, det ble verre

SLITER: Roberto Martinez og Everton. Foto: AFP.

SLITER: Roberto Martinez og Everton.
Foto: AFP.

(Hull-Everton 2-0) Ikke vet jeg når alarmen går på Goodison Park, men det bør nærme seg nå. For Everton har ikke hatt en svakere første halvdel av sesongen på 10 år. Og det når flere midler enn noen gang er brukt for å nærme seg toppen ytterligere.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Før sesongen var det for en gangs skyld forventninger til Everton, en klubb som sist var en tittelutfordrer på 1980-tallet, da klubben vant to ligagull (1985 og 1987) pluss en 2. plass i 1986 bak byrival Liverpool. I tillegg kom klubben til fire FA-cupfinaler, vant Cupvinnercupen og spilte ligacupfinale.

Siden har det mest handlet om å berge plassen, bruke minst mulig med penger, bygge et lag av billige og/eller egenproduserte spillere – rett og slett gjøre ting på sin egen måte. David Moyes gjorde en glimrende jobb med klubben i drøyt 11 år, før Roberto Martinez kom inn før forrige sesong, og tok klubben til en ganske oppsiktsvekkende 5. plass i ligaen. Kun en gang siden 1980-tallet har Everton vært bedre enn nummer fem i ligaen, så Martinez fikk høre mange rosende ord for jobben han gjorde, med en blanding av rutine, lovende ungdommer – og innleide spillere.

To av de innleide ble hentet inn permanent foran årets sesong, og Everton sprengte for en gangs skyld banken for å sikre seg Romelu Lukaku fra Chelsea, en spiller som scoret 15 ligamål på 29 starter for Everton forrige sesong.

28 millioner pund betalte Everton for Lukaku, omtrent det dobbelte av sin tidligere overgangsrekord (Marouane Fellaini), og dermed skjøt forventingene også i været. Muhamed Besic kom for 4,8 millioner pund, Gareth Barry ble hentet gratis fra Manchester City og til slutt kom Samuel Eto’o fra Chelsea, også han på free transfer.

Everton hadde en god spillerstall på plass, og alle tippet laget blant de seks-sju beste denne sesongen også. Det kan selvsagt fortsatt skje, men det er mye som skurrer i Everton denne sesongen:

* Tapet mot Hull var det tredje strake i ligaen, og det femte på de sju siste kampene.

* Romelu Lukaku står nå uten scoring på de seks siste ligakampene, og han har kun seks scoringer på 20 kamper denne sesongen.

* Forsvarstalentet John Stones er mye skadet, det samme har Ross Barkley vært, og nå er førstekeeper Tim Howard skadet.

* Midtstopperne sliter – Sylvain Distin er blitt 37 år, mens kapteinen Phil Jagielka er 32 – og Gareth Barry snart 34.

* Mot Hull i går ble Antolin Alcaraz, ikke akkurat en som har imponert hos Everton, utvist.

* Etter 20 kamper denne sesongen har Everton 21 poeng og ligger på en 13. plass. Vi må 10 sesonger tilbake, til 2005/06, da Everton var blakkere enn noen gang, for å finne en svakere sesong etter 20 kamper. Da hadde klubben 20 poeng og lå på 16. plass. Everton endte på en 11. plass den sesongen.

Hva som har gått galt? Mange mener Everton nå spiller «Wigan-fotball» under Martinez (han var manager der før han kom til Everton), og med Wigan-fotball menes «mange pasninger og pent å se på, men impotente der kampene avgjøres, innenfor begge 16-meterne.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

I tillegg kommer skader, et par mann som trolig har spilt sine beste kamper for noen år siden, og noen merkelige disponeringer fra Martinez. Mot Newcastle startet han med både Mirallas, Barkley og Lukaku på benken, og satte dem også for sent innpå til å redde poeng.

Så sesongen da Everton skulle bli gode, ser – foreløpig – ut til å være sesongen da Everton virkelig skuffet. Og manager Martinez, hvor trygt sitter han – egentlig hvis de svake resultatene fortsetter? For nå er klubbene igang med sparkingene igjen. Både Crystal Palace og West Bromwich har byttet manager nylig.

Det vil ikke komme som noe sjokk om også Roberto Martinez står uten jobb med det aller første.