Tre klassespillere som ville fått plass på mange landslag

KOM MED: Stefan Johansen (i midten) og Omar Elabdellaoue (til venstre), men ikke Tarik Elyounoussi. Foto: Bjørn S. Delebekk.

KOM MED: Stefan Johansen (i midten) og Omar Elabdellaoue (til venstre), men ikke Tarik Elyounoussi.
Foto: Bjørn S. Delebekk.

Da høsten 2014 startet, ville ingen nordmenn vært verd en plass på Nordens Lag, som VG kårer hvert år. Men takket være en god høstsesong, og sterke enkeltprestasjoner av spesielt to mann, ble Norge representert denne gangen også.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Dette er selvsagt en svært subjektiv kåring. Det er ingen fasit, og da vi startet arbeidet var det kun tre spillere som definitivt var selvskrevne på laget, en svenske, en danske og en islending.

Zlatan Ibrahimovic (bildet) sz7653cder den opplagte kapteinen på Nordens Lag. Han er i særklasse den største stjernen, og den beste spilleren, i den øverste delen av Vest-Europa. Christian Eriksen, danske i Tottenham, og Gylfi Sigurdsson, islending i Swansea, er de to andre. Det er tre klassespillere, som ville fått plass på mange andre landslag i Europa.

Det samme kan ikke sies om resten. Men det er tendenser til bedring, hos flere av de nordiske nasjonene, flere unge spillere som har tatt steg og som ser ut til å gå mot gode karrierer.

Flere av de er norske, og VG har funnet plass til to av dem på laget, samt en på benken. Og et par spillere til var nær ved å komme med i troppen. Kanskje er de der neste år?

Vi valgte én defensiv midtbanespiller på laget, for å få en balanse i 4-4-1-1-systemet vårt. Og mannen ble Stefan Johansen (23). Han er en kapteinstype, han er en leder. Og han har kanskje vært Celtics beste spiller denne høsten. I tillegg har han tatt mer og mer ansvar på landslaget. Vi føler at Stefan Johansen fortjener denne plassen, og konkurransen er heller ikke all verden på den defensive midttbaneplassen.

Omar Elabdellaoue (23) har virkelig utviklet seg, har spilt seg til fast plass på høyrebacken hos Champions League-spillende Olympiakos, og er en viktig bidragsyter på Høgmos norske landslag. Han er fortsatt uferdig og noe «vill» i spillestilen, men det er ikke noen andre nordiske høyrebacker som har utmerket seg spesielt, kanskje bortsett fra danske Peter Ankersen.

szc5f5b4På benken tar vi med Ørjan Håskjold Nyland (24, bildet), som keeperreserve for Kasper Schmeichel. Nå har ikke dansken vært fantastisk i Leicester, men han spiller fast i Premier League, og inntil videre føler vi at Nyland må vente litt til. Men Molde-keeperen har en fin utvkling, og fortsetter han den, både på klubb- og landslag så er sjansen god for at han er inne på VGs Norden-lag for 2015.

Mats Møller Dæhli (19) var nær en benkplass, men vi føler at det – foreløpig – er bedre spillere enn han som hører hjemme i en 18-mannstropp akkurat nå.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

At Norge kan ha mye på gang, fikk laget vist denne høsten. Sent, men godt, kom seirene. Og det gir selvtillit, for det som i øyeblikket er Europas yngste A-landslagstropp. En play-off-plass til et EM-sluttspill virker ganske sikker når fire av 10 kamper er spilt, og Norge har et spennende 2015 å se fram til.

Kanskje kommer det noen flere profiler også. Martin Ødegaard bør etablere seg på A-landslaget i 2015, da som 16-åring. Og vi vet at det kommer flere.

Laget (4-4-1-1): Kasper Schmeichel (Leicester/Danmark) – Omar Elabdellaoue (Olympiakos/Norge), Simon Kjær (Lille/Danmark), Filip Helander (Malmö/Sverige), Nikolai Boilesen (Ajax/Danmark) – Albin Ekdal (Cagliari/Sverige), Stefan Johansen (Celtic/Norge), Lasse Schøne (Ajax/Danmark), Gylfi Sigurdsson (Swansea/Island) – Christian Eriksen (Tottenham/Danmark) – Zlatan Ibrahimovic (Paris SG/Sverige). Manager: Lars Lagerbäck (Island/Sverige), Assistent: Åge Hareide (Malmö/Norge).

Les mer om laget her!