Tåler han virkelig dette kjøret?

ETTERTRAKTET UNDERSKRIFT: Martin Ødegaard skriver autografer etter landskampen mot Estland for en drøy måned siden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

ETTERTRAKTET UNDERSKRIFT: Martin Ødegaard skriver autografer etter landskampen mot Estland for en drøy måned siden. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Martin Ødegaard hilser på Ronaldo i Madrid, trener med Gerrard i Liverpool og Robben i München – og skal ha vært en tur innom Arsène Wenger i London.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Det sies også at han skal besøke Messi i Barcelona, og kanskje blir det også en utflukt til Ajax i Amsterdam. Eller har han kanskje bestemt seg for hvor han vil?

Det løftes et mobilkamera over en mur, og ikke lenge etter er Martin Ødegaard sendt kloden rundt på Twitter, på trening med Liverpool.

Det er ikke mulig å gjemme seg for det unike talentet fra Drammen.

DEBUTERTE TIDLIG: Diego Maradona, her i Argentinos Juniors-drakt, seniordebuterte ti dager før sin 16-årsdag. Foto: GETTY IMAGES

DEBUTERTE TIDLIG: Diego Maradona, her i Argentinos Juniors-drakt, seniordebuterte ti dager før sin 16-årsdag. Foto: GETTY IMAGES

Kanskje har han vært den mest kjente 15-åringen fotballverden har sett.

Pelé debuterte for Santos som 15-åring i 1956, men nyhetene ble omtrent sendt med båt rundt i verden på den tiden og de færreste i Europa oppdaget ham før VM-gullet i 1958. Diego Maradona var ti dager unna 16-årsdagen da han fikk sjansen for Argentinos Juniors i 1976, men det gikk ikke lynkjapt fra Sør-Amerika til Europa på ‘70-tallet heller.

Lionel Messi var et vidunderbarn, en det ble snakket varmt og godt om da han var 15 år, men Messi debuterte ikke for Barcelonas A-lag før han var 17 år og tre måneder, og de sosiale mediene hadde ikke overtatt som ledende nyhetsmedier i 2002-2003. Cristiano Ronaldo ble ikke hele verdens eiendom før han etter hvert ble en svært ettertraktet 17-åring, og havnet i Manchester United da han var 18 og et halvt år.

Martin Ødegaard flyr fra verdenshjørne til verdenshjørne på noen få sekunder, og i disse dager er det fullstendig galskap i den digitale verden. Og der går det fort. Når Bayern Münchens administrerende direktør Karl-Heinz Rummenigge omtaler Ødegaard som et eksepsjonelt talent, så blir det til «århundrets talent» et par klikk videre.

Og nå lurer alle på hvor 16-åringen skal ende opp. Så langt i karrieren har Hans Erik Ødegaard styrt sønnens fotballoppvekst med imponerende kløkt, dessuten viser Martin Ødegaard en generell modenhet som ikke skal undervurderes som en del av talentet.

Men nå er det vel kanskje på tide å ta et valg? Kanskje har familien bare ventet på 16-årsdagen, selv om det har vært sagt at ingenting vil skje før på nyåret. Det er sikkert smigrende å møte det som er av verdens superstjerner før man tar en så viktig avgjørelse, men nå bør «signingsferden» nærme seg slutten. De nesten umenneskelige forventningene blir ikke akkurat mindre av alle klubb-besøkene den siste måneden. Og selv Martin Ødegaards tilsynelatende avslappede hode må merke hva som skjer. Uansett hvor han snur og vender seg utendørs kjenner han på det, hver gang han logger seg på nettet ser han seg selv, setter han sport på TV eller åpner en avis, er han der også.

Martin Ødegaard er overalt.

Bør han velge en av de utenlandske toppklubbene allerede nå? Det er nærliggende å svare «ja» på det spørsmålet. Det er Martin Ødegaard kan legge de fleste premissene for sin fotballfremtid. Den klubben som sikrer seg hans underskrift vet at det potensielt er en verdi til mange hundre millioner kroner som kjøpes inn. Derfor kan han trolig (med kyndig hjelp) diktere det meste selv, som kontraktens lengde, sportslige muligheter og sikkert også langt på vei lønnsbetingelsene. Forutsetningene kan være helt annerledes om et halvt år. Det er akkurat nå Ødegaard er det heteste talentet i fotballverden.

Men han er fortsatt et talent.

NY LAGKAMERAT? Arjen Robben kan bli Martin Ødegaards nye lekekompis. Her er Robben som 20-åring i PSV Eindhoven, i kamp mot sin første klubb, Groningen. Foto: GETTY IMAGES

NY LAGKAMERAT? Arjen Robben kan bli Martin Ødegaards nye lekekompis. Her er Robben som 20-åring i PSV Eindhoven, i kamp mot sin første klubb, Groningen. Foto: GETTY IMAGES

Fra i dag er det mest spesielle borte, 15-tallet som har stått i parentes bak navnet hans. Nå er han et av veldig mange talenter på 16 år. Kanskje det største av dem alle, men Martin Ødegaard er helt avhengig av videre utvikling for at han skal vokse frem som den store stjernen alle ser i ham. Muskulaturen er ikke ferdig utviklet, han kommer til å bli raskere, han kommer til å bli sterkere, han vil vel sikkert også vokse noen centimeter til, og mentalt må han snart forholde seg til en helt ny verden.

Derfor er det naturlig at Arjen Robben uttrykker bekymring på Ødegaards vegne. Robben, som debuterte for Groningen da han var 16 år og ti måneder, frykter at oppstyret kan bli en byrde. «Når man er så ung, handler det om å trene, spille fotball og ha det morsomt», uttalte den 30 år gamle nederlenderen etter Ødegaards opphold i Bayern.

Men fortsetter progresjonen, er det vanskelig å se noen ende på hvor dette eventyret skal ende. Da er fotballhimmelen taket for Martin Ødegaard. Kanskje er han så god, eller for å si det mer riktig; kanskje blir han så god. Vi skal slett ikke se bort fra det.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Men det er et stykke dit, inkludert mange nedturer. Martin Ødegaard skal bli 17, han skal bli 18, han skal bli 19, han skal bli skadet han også. Mange toppklubber regner med at spillerne er ferdig «utdannet» først som 20-21-åringer. De fleste når ikke toppen før de har rundet 20 med god margin. Alderssammensetningen fra sommerens VM-sluttspill gir en grei indikasjon. Det var 736 spillere i Brasil. Ni av dem var tenåringer. De to yngste 18.

Fotball er en sport for voksne folk.

Først i dag starter Martin Ødegaards voksne fotball-liv.