Hvordan kunne det gå så galt, Liverpool?

dv1924725-jpgliverpo-939LIVERPOOL (VG) (Liverpool – Basel 1-1) Kanskje var det slik Steven Gerrard skulle ta farvel med Champions League, sittende fortvilet på huk foran sitt kjære The Kop.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Fansen hyllet sine egne denne gangen også. Man går fortsatt ikke alene i Liverpool, selv etter en av de mer tafatte europacupkampene Anfield har sett. Steven Gerrard applauderte tilbake, takket for hjelpen, før han forsvant i garderoben.

Han har dratt Liverpool til to Champions League-finaler, i 2005 og 2007. Hans Liverpool var i 8-delsfinalen i 2006, i semifinalen i 2008 og i kvartfinalen i 2009, da et Real Madrid med spillere som Pepe, Sergio Ramos, Fabio Cannavaro og Arjen Robben ble slått 4-0 på Anfield i 8-delsfinalen. Gerrard scoret to av målene.

Deretter har Liverpool vært borte fra det beste selskapet, før denne sesongens etterlengtede comeback. I våres var klubben nærmere ligagullet enn noen gang siden den forrige tittelen i 1990. Brendan Rodgers bygde et nytt storlag, forventningene var enorme foran Champions League-comebacket. I gruppe med Real Madrid, Basel og debutanten Ludogorets fra Bulgaria skulle Liverpool selvsagt avansere fra gruppespillet.

Les mer: Fairclough skapte Anfield-magien (krever innlogging)

Men etter sin svakeste europacup-innsats i Champions League-tidsalderen er Liverpool ydmyket og ute, etter én fattig seier på seks forsøk. Den kom etter en overtidsstraffe av Steven Gerrard i den første kampen mot Ludogorets. Liverpool endte med fem poeng på seks kamper, og har fremstått veldig mye lenger unna europatoppen enn mot slutten av 2000-tallet – den gangen Liverpool sjelden hevdet seg helt i toppen av Premier League.

dv1924728-jpgliverpo-293

Liverpool-manager Brendan Rodgers (t.h.) og Basel-manager Paulo Sousa under tirsdagens Champions League-kamp. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS

Hva forteller dette?

Kanskje at Premier League er blitt dårligere? At det var derfor Liverpool var så nær ved å vinne gullet i fjor, mer enn at det var noe stort på gang.

Men enda mer handler det vel om at det er Liverpool som er blitt dårligere, veldig mye dårligere, på veldig kort tid. Hvordan kunne det så galt så fort?

Det verste er ikke å bli slått ut av Sveits’ klart beste lag. Husk at Basel sendte Alex Ferguson og Manchester United ut etter gruppespillet i desember for bare tre år siden. Basel ble også for sterke for Liverpool i gruppespillet i 2002.

Nei, det er måten Liverpool har fremstått på som er verst. Brendan Rodgers’ lag har ikke levert en eneste god kamp i Champions League, og at manageren valgte å sende ut et tilnærmet b-lag borte mot Real Madrid står ikke igjen som et av de stolteste øyeblikkene i Liverpool-historien.

– Vi er i en læringsprosess. Det er fem år siden vi var med i denne turneringen, og det vi gjorde i disse seks kampene var ikke bra nok, erkjente manager Rodgers under sin 18 minutter lange pressekonferanse etter 1-1-nederlaget mot Basel, det som sendte Liverpool ned til Europa League. Han så rolig ut. Skuffet. Fattet. Men mest av alt litt tom. Det hvilte en tomhetsfølelse over hele Anfield, som om folk innså at dette laget ikke er bra nok.

Rodgers snakket om læringsprosessen i et rom der det bugner over av bilder av gamle triumfer. Historisk sett er Liverpool en av gigantene i Europa. Læringsprosess er greit nok, men det må presteres her og nå i internasjonal fotball. Liverpool hadde ikke det samme laget i forrige sesong, og Liverpool kommer ikke til å ha det samme laget neste sesong. Da høres det litt merkelig ut at laget liksom er med i Champions League for å «gå på skolen» (i så fall endte det med stryk).

Det er heller grunn til å spørre seg om alt Rodgers har bygd opp som Liverpool-manager er i ferd med å rase sammen i løpet av noen måneder. For det er ikke bare i Europa det går tungt. I serien er det 15 poeng opp til ledende Chelsea, etter bare 15 kamper. Foran Basel-kampen skrev Liverpool-legenden John Aldridge i Liverpool Echo at Brendan Rodgers sto foran sin største åtte dager som manager. Først Basel, så Manchester United på søndag, deretter kvartfinale i ligacupen mot Bournemouth.

Det er få lyspunkter akkurat nå. Hvor ble det av det sprudlende angrepsspillet? Handler alt om Luis Suarez og Daniel Sturridge mangler? I så fall var ikke fundamentet veldig stødig. Rodgers har hatt penger å bruke, men gjort noen merkelige kjøp. Mario Balotelli kunne aldri passe inn i laget, vel å merke dersom han ønsket å bygge videre på spillestilen fra forrige sesong. Rickie Lambert er en gammeldags spiss, en hardtarbeidende mann som er der for å vinne duellene, heller ikke han en mann som passer særlig godt inn i det Liverpool-suksessen var tuftet på for et halvt år siden. Adam Lallana har ikke funnet seg til rette, og hva har skjedd med uforutsigbare Philippe Coutinho? For å peke på noen av problemene.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Liverpool måtte slå Basel. Da skulle man forvente et lag som tok initiativet og eide kampen fra start, i sin egen fryktede hule. Men Liverpool var ikke gode nok. Basel fikk en meget enkel jobb med å plukke fra hverandre et stillestående hjemmelag, og uten sine hardtarbeidende og løpssterke offensive spillere fra i fjor blir også Liverpools defensive mangler mer synlige. Basel kunne fort ledet med mer enn ett mål ved pause.

Sveitserne hadde bedre nærteknikk, større fart og var mer robuste. Liverpools angrepsspill handlet for det meste om hvilke krumspring Raheem Sterling fant på.

Da Lazar Marković kom inn for Rickie Lambert i 2. omgang ble det mer fart i sakene. Markovic var uvanlig pigg, men etter et kvarter ødela han alt da han klønete og uforklarlig greide å slenge høyrearmen mot ansiktet til Behrang Safari. Safari gikk i bakken, Markovic i garderoben.

Liverpool skal ha for at laget aldri ga seg. Med ti mann på banen ble det mer villmannsfotball, og sluttspurten var intens og tapper. Etter Steven Gerrards fantastiske frisparkutligning ti minutter før slutt, Liverpools første skikkelige skudd på mål, tok det endelig fyr på The Kop. I lange perioder virket det som om Liverpool-tilhengerne ikke trodde på dette, men i de dramatiske sluttminuttene var det fullstendig kaostilstander. Da var ikke Liverpool veldig langt unna et nesten uvirkelig seiersmål. Det har skjedd under før på denne banen, som mot Olympiakos for ti år siden, da Liverpool scoret to ganger de ti siste minuttene.

Men Basel var best og fortjener en plass i 8-delsfinalen i Champions League.

Liverpool skal tilbake på skolebenken. I Europa League.