Klubblegende tror at Liverpool kan vinne Champions League

SKJEBNEKAMP: Liverpool-manager Brendan Rodgers må styre sine gutter til seier i kveld skal de gå videre i Champions League. Foto: REUTERS

SKJEBNEKAMP: Liverpool-manager Brendan Rodgers må styre sine gutter til seier i kveld skal de gå videre i Champions League. Foto: REUTERS

LIVERPOOL (VG) – We’ll see, svarer Liverpool-manager Brendan Rodgers og setter opp sitt meget hvite glis i 2. etasje på Anfield, under pressekonferansen foran kveldens skjebnekamp mot Basel.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball, i VG.

Han er konfrontert med at Real Madrid-manager Carlo Ancelotti skal ha uttalt at Basel er klart bedre enn Liverpool akkurat nå. Liverpool må slå sveitserne for å gå videre i Champions League.

– We’ll see, gjentar Rodgers med sin dype røst og ser veldig selvsikker ut.

Det spørs om han er det.

Liverpools høst har vært katastrofalt svakt, sammenlignet med fjorårssesongen. Klubben var endelig på vei mot gamle høyder. Rodgers var frelseren, mannen som sørget for at den lidenskapelige fansen ved Merseyside endelig kunne tro på seriegull igjen, for første gang siden 1990. Liverpool og Steven Gerrard skled, bokstavelig talt, på oppløpssiden, Manchester City rappet gullet, Luis Suarez bet seg til Barcelona, Daniel Sturridge ble skadet og Brendan Rodgers’ lag klappet fullstendig sammen.

** Liverpool har vunnet seks av 15 seriekamper og er på niendeplass, 15 poeng bak ledende Chelsea. Ligagullet er det bare å glemme.

** Liverpool har vunnet én av fem Champions League-kamper, etter en overtidsscoring av Steven Gerrard hjemme mot bulgarske Ludogorets, debutant i denne sammenhengen. De fleste vil konkludere med at det bare er å glemme en ny Champions League-triumf også.

LIVERPOOL-LEGENDE: Brian Fairclough. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

LIVERPOOL-LEGENDE: Brian Fairclough. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

Men ikke alle. Særlig ikke de som har opplevd store Anfield-kvelder, og i hvert fall ikke han som spilte hovedrollen i en av de aller største. David Fairclough scoret det uforglemmelige 3-1-målet mot St. Etienne i kvartfinalen i Serievinnercupen i 1977, og da jeg snakket med ham på The Racquet Club i Liverpool i går fortalte han hvor utrolig mye det målet har betydd for livet hans, om hvorfor Anfield er et så spesielt sted når det er store europacupkvelder, om at han følte seg urettferdig behandlet av Liverpool, om hvordan Ole Gunnar Solskjærs suksess i Manchester United plasserte ham på fotballkartet igjen – og om konas plutselige dødsfall for snart fire år siden og veldedighetsarbeidet han og barna gjør.

Les mer: Fairclough skapte Anfield-magien (krever innlogging)

Fairclough vet bedre enn noen hvilken kraft det kan være i Anfield når det er avgjørende europacupkamper, og på spørsmål om han har det minste lille håp om at Liverpool kan vinne Champions League denne sesongen, svarer han kjapt:

«Ja. Hvis vi kommer til cupkampene over nyttår. Liverpool kan gjøre merkelige ting. Situasjonen kan se helt annerledes ut i februar. Vi var i finalen i 2005 og 2007. Det høres kanskje ut som fantasi akkurat nå, men jeg vil aldri utelukke noe som helst når det handler om Anfield.»

Fairclough har rett i at det høres ut som fantasi. Og det høres vel kanskje heller ikke helt troverdig ut når manager Rodgers sier følgende: – Hvis vi hadde blitt tilbudt denne muligheten da det startet, at vi ville være videre med seier over Basel i den siste hjemmekampen; da hadde vi nok takket ja.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

En klubb av Liverpools størrelse, med Liverpools økonomi, burde vel ta mål av seg om å riste vekk Basel og Ludogorets før den siste runden. Men Liverpool har bare tatt fire av 15 mulige poeng, alle mot Ludogorets. Da skal det selvsagt påpekes at det ikke er noen skam å tape to ganger mot Real Madrid, selv om Liverpool nesten hadde gitt opp på forhånd og stilte svært reservepreget på Santiago Bernabeu.

Nå mimres det om Olympiakos-seieren i den siste gruppekampen på Anfield i 2004, for ti år og en dag siden. Steven Gerrard presset inn den avgjørende 3-1-scoringen fra 20 meter like før slutt, og Liverpool endte opp med å vinne Champions League et halvt år senere. Forutsetningene er ganske like denne gangen. I 2004 var også Liverpool langt bak i ligaen i desember, og endte på femteplass, hele 37 poeng bak gullvinner Chelsea (som ble beseiret i Champions League-semifinalen). Lokalavisen Liverpool Echo brukte to sider på å gjenfortelle Olympiakos-festen i går.

Men nå må drømmene legges bort. Uten seier i kveld er mye av Liverpools sesong ødelagt.

– Det er «do or die», sier David Fairclough.

– We’ll see, sier Brendan Rodgers.