Derfor kan Liverpool være riktig for Ødegaard

DEN UNGE GUTTEN OG BALLEN: Martin Ødegaard, straks 16 år, kan velge og vrake mellom toppklubbene i Europa. Her på landslagssamling. Foto: Bjørn S. Delebekk.

DEN UNGE GUTTEN OG BALLEN: Martin Ødegaard, straks 16 år, kan velge og vrake mellom toppklubbene i Europa. Her på landslagssamling.
Foto: Bjørn S. Delebekk.

Brendan Rodgers lederstil og fotballfilosofi. Det er grunnen til at Martin Ødegaard i disse dager trener med favorittklubben Liverpool, rett før han fyller 16 år. Og det kan faktisk være rett klubb for han også.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Det er ingen hemmelighet at Liverpool er favorittklubben til både Martin og ikke minst faren, Hans-Erik Ødegaard. Og alle gutters drøm er – innerst inne – å spille for favorittklubben.

Derfor ble det for fristende med et besøk og noen treninger der. Liverpool måtte rett og slett gjøres – uansett.

Vil det være det rette valget? Det er alltid det viktigste spørsmålet en spiller og folket rundt han må være trygge på. Det er samtidig det vanskeligste. For en hver storklubb som ser et stortalent, ønsker seg spilleren. Men samtidig er ikke alltid de største klubbene de som er flinkest til å følge opp de unge spillerne når de først har sikret seg talentet.

Det har vi mange eksempler på.

Bare i engelsk fotball har en hel busslast med norske tenåringer prøvd seg de siste 10 årene. Ingen av dem har fått gjennombruddet i den klubben de dro til, enten vi snakker om Manchester United, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Manchester City eller andre toppklubber.

Men mange av dem har fått gode karrieren andre steder, og har brukt de gode klubbnavnene som inngangsbillett til mindre klubber der de har fått spille A-lagsfotball.

Men at det er så mye mer feil å satse på en engelsk klubb enn – for eksempel spanske eller tyske – er heller ikke rett. Det er stigmatisering. Det handler mer om ledelse og mennesker – enn nasjon. Og det er forståelig at mange unge spillere først tenker på England, på grunn av tradisjonen, båndene til Norge – og ikke minst språket.

Hvordan velge rett klubb?

Jeg er helt sikker på at Martin Ødegaard ikke hadde vært i Liverpool nå hvis Roy Hodgson, for eksempel, hadde vært manager der. Det handler om måten manageren vil spille fotball på, hans lederstil og væremåte. Sånn sett har Ødegaard-familen den fordelen at de følger Liverpool tett og kjenner både den gamle og den nye historien til klubben.

Det som alltid har overrasket meg når fotballspillere velger klubb, er hvor mye de tenker klubb og ikke på hvem som leder klubben. For det hjelper lite at du kommer til en god fotballklubb hvis den som bestemmer det sportslige ikke tenker fotball som du selv gjør.

Men du kan aldri bli sikker – uansett. Vegard Forren, for eksempel, opplevde at manageren som hentet han til Southampton, ble sparket like etter overgangen. Og den nye ville ikke satse på han. Det er en fotballspillers lodd: Tilliten fra manageren, den gamle eller den nye.

Ser du bort fra det uforutsigbarheten i manager-yrket, så er Brendan Rodgers uansett en type manager som Ødegaard-familien har sansen for. Det vet jeg. Og jeg tror det er den viktigste grunnen til at de bruker denne muligheten til å bli kjent med Liverpool på innsiden.

Jeg har tidligere skrevet at det vil være vanskelig å si nei hvis Real Madrid kommer med et konkret tilbud. I tillegg har jeg sagt og skrevet at Ajax på mange måter er det ideelle mellomstoppet før Ødegaard tar det siste steget, som jeg vet han er kapabel til. Og sånn kan vi fortsette, hvis Martin Ødegaard besøker flere klubber enn Liverpool denne høsten og vinteren. Det er lett å gi råd om ditt og datt. Hva som er riktig og feil, er egentlig helt umulig å si.

Fordi ingen vet hva som skjer om et halvt år, et år.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Det er også enkelt å si at Ødegaard bør være i Norge, at han bør få utvikle seg videre her. Det kan godt være, og for mange spillere så ville jeg nok falt ned på det forslaget. For mange spillere vil Ajax være et naturlig stoppested. Kanskje for de fleste. Poenget er at Martin Ødegaard ikke er en av «mange spillere». Han er unik, og jeg vil bli overrasket hvis han ikke klarer seg mer enn godt – uansett hvor han til slutt havner.

Men A-lagsfotball bør han spille. Når han allerede har gjort det i et år, så blir det feil å gå tilbake igjen til barne- og juniorfotball. Uansett om det er i Liverpool, Real Madrid eller en annen toppklubb.

I Liverpool mener jeg at han fint kan komme inn i en 18-20-mannstropp allerede nå, så høyt er toppnivået hans. Ja, han er knapt 16 år, og Premier League er steintøff. Men de beste fotballhodene med de beste føttene klarer seg – uansett. De kommer unna. De finner åpningene. Jeg tror ikke Martin Ødegaard vil gjøre seg bort i noen små innhopp for en klubb som Liverpool allerede nå.

Så god er han – nemlig.