Trio i trøbbel – og Klopp åpner for England

TØFFE TAK: Arséne Wenger (til venstre) og Brendan Rodgers har begge hatt bedre dager som managere. Her fra deres forrige ligamøte, i februar, da Liverpool vant 5-1. Foto: REUTERS

TØFFE TAK: Arséne Wenger (til venstre) og Brendan Rodgers har begge hatt bedre dager som managere. Her fra deres forrige ligamøte, i februar, da Liverpool vant 5-1. Foto: REUTERS

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

For et halvt år siden ble de hyllet. Nå ulmer det under føttene på alle tre.

PRESSET MANN: Manuel Pellegrini og Manchester City må trolig slå Bayern München for å ha muligheten til å gå videre i Champions League. Foto: GETTY IMAGES

PRESSET MANN: Manuel Pellegrini og Manchester City må trolig slå Bayern München for å ha muligheten til å gå videre i Champions League. Foto: GETTY IMAGES

De engelske klubbene har flest penger, men dominerer ikke på noen måte i Champions League denne høsten.
Serieleder Chelsea er riktignok ubeseiret (to seire og to uavgjort), men Manchester City, Arsenal og Liverpool har til sammen tre seire (og seks tap) på 12 kamper.

Det er direkte flaut for Premier League.

Chileneren Manuel Pellegrini (61) ledet City til ligagull og ligacupgull i forrige sesong. Pellegrini imponerte alle med sin ro.

Franskmannen Arséne Wenger (65) ledet endelig Arsenal til en ny tittel i våres, den første siden 2005, da Hull ble slått i FA-cupfinalen. Wenger skulle endelig få litt arbeidsro, og skrev ny treårskontrakt.

Nordiren Brendan Rodgers (41) ledet Liverpool til seriesølv, og selv om mesterskapet ble rotet bort på oppløpssiden hadde ikke Liverpool vært nærmere gullet siden den forrige tittelen i 1990. Rodgers fikk ny kontrakt til sommeren 2018 og skulle få all verdens ro til å bygge et nytt storlag.

Nå er det ikke mye ro igjen for noen av de tre.

Det begynner å bli hakk i plata, men når man har brukt så mye penger som Manchester City så blir resultatkravene nådeløse. Da er det tungt å være åtte poeng bak Chelsea etter 12 serierunder, tape hjemme mot Newcastle i ligacupen og ha to poeng på fire Champions League-kamper. Spillerstallen, med en svært høy snittalder, ser ut til å mangle overskudd. Plutselig får manager Pellegrini kjeft for den roen han ble hyllet for under forrige sesong. Nå kritiseres han for å være en dårlig motivator.

UTE: Yaya Touré pådro seg et klønete rødt kort mot CSKA, og kan ikke bidra mot Bayern i kveld. Foto: AFP

UTE: Yaya Touré pådro seg et klønete rødt kort mot CSKA, og kan ikke bidra mot Bayern i kveld. Foto: AFP

I kveld er Manchester City presset til å vinne hjemme mot suverene Bayern München. Håpet ligger vel i at Bayern er tungt skadeplaget og allerede gruppevinner. Men det er noe med de største klubbene; de vil vinne uansett. City må fortsatt klare seg uten sin kreative sjef David Silva, og det ser ut som et like tungt avbrekk som at Bayern mangler «halve laget». Situasjonen blir ikke akkurat lystigere for City av at både Yaya Touré og Fernandinho er suspendert, etter at begge greide å bli utvist da CSKA Moskva vant på Etihad for tre uker siden.

Arsenal går nok videre i Champions League for 15. år på rad. Kollapsen hjemme mot Anderlecht sist (3-0 ble til 3-3) gjør at det fortsatt gjenstår litt jobb. Ett poeng hjemme mot Borussia Dortmund er nok, siden Arsenal er foran Anderlecht på innbyrdes oppgjør. Dortmund er allerede klare for 8-delsfinalen, men trenger uavgjort for å sikre gruppeseieren. Det er sånn sett et godt resultat for begge lag. Arsenal kunne hatt Olivier Giroud tilbake, men han ble ikke meldt inn denne høsten, fordi klubbledelsen trodde at skadeavbrekket ville vare ut året.

Men Giroud kan bidra i serien og det er der det virkelig er trøbbel. Arséne Wenger brukte 700 millioner netto denne sommeren, men Arsenal har bare rykket nedover på tabellen, sammenlignet med de siste sesongene. Åttendeplass, 15 poeng bak Chelsea, og mesterskapssjansene har for lengst forsvunnet. Etter det forrige ligagullet i 2004 har det blitt disse ligaplasseringene: 2-4-4-3-4-3-4-3-4-4. Arsenal har knapt vært i nærheten av gullet de siste ti sesongene, men samtidig forsynt seg med hundrevis av Champions League-millioner hvert år. Eierne er fornøyde, det er ikke supporterne. Arsenal er også ute av ligacupen.

HÅPET: Steven Gerrard blir matchvinner på overtid mot Ludogorets. Den seieren gjør at Liverpool fortsatt har et godt håp om å gå videre i Champions League. Foto: GETTY IMAGES

HÅPET: Steven Gerrard blir matchvinner på overtid mot Ludogorets. Den seieren gjør at Liverpool fortsatt har et godt håp om å gå videre i Champions League. Foto: GETTY IMAGES

For Liverpool er ligacupen den vesle trøsten denne høsten. Der er Brendan Rodgers’ lag i kvartfinalen. I det som virkelig gjelder, serie og Champions League, er det helt krise: 12. plass i ligaen, 18 poeng bak Chelsea, tre poeng på fire kamper i Champions League.  Steven Gerrard ble matchvinner på straffe på overtid hjemme mot den bulgarske Champions League-debutanten Ludogorets.

Brendan Rodgers’ byggverk har vist seg alt for skjørt til å tåle Daniel Sturridge’ skade og Luis Suárez’ avgang. Keeper Simon Mignolet har fått mer å gjøre, og svart med å foreta seg en del merkelige ting. Det oser ikke autoritet av belgieren. Dejan Lovren har vært svak midtforsvaret. Mario Balotelli har et stort navn, men har sjelden fremstått som en stor spiller (det gjelder ikke bare i Liverpool). Rickie Lambert er ikke noe fremtidskjøp, og heller ikke en mann som passer idéelt i den offensive løpskraften som satte fyr på laget i forrige sesong. Liverpool har i det hele tatt foretatt en del merkelige investeringer for Suarez-pengene.

Men: Siden Real Madrid har vært helt suverene i gruppen, og Ludogorets og Basel også er der, har Liverpool fremdeles Champions League-skjebnen i egne bein. Først bør det bli seier i Bulgaria i morgen, i det som begynner å ligne en liten skjebnekamp for manager Rodgers. Dersom Liverpool skulle tape, er det første gang siden nedrykksesongen 1953/54 at det har blitt fem strake tap.

Apropos dagens Arsenal-motstander Borussia Dortmund; i bakgrunnen av managerproblemene rundt omkring i Premier League lurer Jürgen Klopp. Suksesstreneren har styrt den tyske klubben i seks år og har kontrakt der til 2018. Klopp har hele tiden sagt at det ikke er noe vits i å kontakte ham før sommeren 2018, men den siste tiden har han plutselig begynt å uttrykke seg annerledes.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Hans Dortmund har vært utilnærmelige i Champions League, mens det har vært en krisestart i Bundesliga. Det er ingen tvil om at han er lei av å miste nøkkelspiller etter nøkkelspiller. I et intervju med engelske BT Sports før helgen sa Klopp at «hvis noen ringer, så tar vi en prat» og at «England er det eneste landet han kunne tenkt seg å jobbe i, ved siden av Tyskland, på grunn av språket». Han snakket også om at ungene var så store at det ikke var noe problem å flytte på seg.

Arsenal har lenge vært koblet til den karismatiske tyskeren. Nå gjør også Liverpool det. Guardians tyske journalist Raphael Hönigstein uttalte i går at han ikke helt forstår hvorfor Arsenal kobles så tett til Klopp. Han mener at Liverpool vil være en bedre klubb som passer bedre. Manchester City-ledelsen følger nok også med på hva som skjer, og fortsetter problemene for de engelske storklubbene, spørs det om ikke Jürgen Klopp får en telefon lenge før sommeren 2018.