600 mill. spiller sjakk. Magnus er den beste. Igjen.

Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk for andre år på rad. Foto: VG

Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk for andre år på rad. Foto: VG

SOTSJI (VG) I ett minutt i det sjette partiet var Magnus Carlsens VM-tittel i fare. Resten av matchen hadde han god kontroll.

Av Ole Kristian Strøm, i Russland

I fjor brukte han bare ti partier, i dag var det slutt i det 11. partiet: Magnus Carlsen forsvarte sin VM-tittel i sjakk.

600 millioner mennesker i verden spiller sjakk. Nordmannen er best av dem alle.

Carlsen har selv sagt krokodille når noen har spurt om hvilket dyr han kunne tenke seg å være. Krokodillen har det passe bedagelig og kan vinne over de fleste andre dyr.

Men hans spillestil blir av mange sammenlignet med å kjempe mot en kvelerslange. Han suger all energien av motstanderen i sluttspillet. Rivalen blir etter hvert sittende og kjempe med pustebesværet.

Viswanathan Anand fikk den følelsen i går. På samme måte som han hadde det enda oftere i Chennai for ett år siden. Den gang var inderen veldig langt unna å lykkes. Han var rett og slett ikke godt nok forberedt.

Denne gang hadde Anand atskillig bedre planer for å slå Carlsen, både med hvite og svarte brikker. Men bare én gang, i det tredje partiet, holdt det til seier.

Derfor var det heller ikke her i Sotsji den helt store spenningen, selv om det var atskillig mer nervøst for Carlsen-tilhengerne enn i Chennai.

Det var det mystiske sjette partiet som var avgjørende. Utvilsomt det mest dramatiske av alle de 21 partiene som de to har utkjempet i disse to VM-kampene.

Plutselig gjorde Magnus Carlsen det som på sjakkspråket kalles en «bukk». Han begikk en kardinalfeil i en stilling der ingenting spesielt var på gang. Magnus skjønte det med en gang: det var virkelig en kardinalfeil. Det kunne ha blitt skjebnesvangert. Carlsen satt som frosset med bitende leppe og fryktet at Anand skulle oppdage missen. Inderen trodde aldri at verdensmesteren kunne gjøre en slik feil. Derfor så han det ikke.

Ole Kristian Strøm

Ole Kristian Strøm

Minuttet må ha fortonet seg ekstremt langt for Magnus Carlsen, men til slutt kunne han puste lettet ut.

I det ene øyeblikket stod hele VM-matchen på spill. For hvis Anand hadde sett dette og klart å ro i land seieren med svart i dette sjette partiet, kunne dette ha blitt en helt annen kamp.

Men han lykkes ikke. Carlsen var best. Som ventet av alle. Som han ventet selv.

Kanskje har ikke Magnus Carlsen spilt opp mot sitt aller beste her Sotsji, men det er det selvfølgelig ikke så lett å gjøre i en lang VM-match.

Uansett blir vi matt av en slik mester. Verdens beste sjakkspiller. Om noen skulle være i tvil.