Landslagssjefen som aldri blir elsket

DE NYE SJEFENE: Dunga er ny landslagstrener, Neymar er Brasils nye kaptein. Hittil har det fungert veldig bra. Foto: AP

DE NYE SJEFENE: Dunga er ny landslagstrener, Neymar er Brasils nye kaptein. Hittil har det fungert veldig bra. Foto: AP

Det er fire og en halv måned siden semifinalekatastrofen i VM. Brasil har spilt seks kamper og vunnet alle. Men tro ikke at roen har senket seg over nasjonen.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

MÅLMASKIN: Neymar jubler etter matchvinnermålet mot Colombia 5. september. Han har scoret syv av de 14 målene under Dunga. Foto: REUTERS

MÅLMASKIN: Neymar jubler etter matchvinnermålet mot Colombia 5. september. Han har scoret syv av de 14 målene under Dunga. Foto: REUTERS

Det brasilianske landslaget har ennå ikke sett sine egne supportere i øynene etter VM og det uvirkelige 1-7-nederlaget mot Tyskland, det verste tapet i Brasils historie. Fornedrende 0-3 i bronsefinalen gjorde at vertsnasjonen forlot sitt eget mesterskap med 1-10 på de to siste kampene.

Denne høsten har det blitt 14-1.

Brasilianerne har vunnet 1-0 over Colombia og Ecuador i USA, 2-0 over Argentina i Kina, 4-0 over Japan i Singapore, 4-0 over Tyrkia i Istanbul og denne uken 2-1 over Østerrike i Wien.

540 minutter og bare ett baklengsmål, og det måtte til og med et straffespark til for at Aleksander Dragovic skulle sprekke nullen til «nye Brasil». Neste kamp ut er Frankrike i Paris i mars. Neste store hendelse er Copa America, som arrangeres i Chile neste sommer.

Landslagssjef Luiz Felipe Scolari er for lengst borte (trener Gremio). Han kom til VM som folkehelten bak VM-triumfen i 2002, han skulle fikse et gull til, men endte  isteden med å få «1-7» stemplet i pannen resten av livet.

Ting skjedde fort etter VM-fiaskoen:

14. juli ble det offisielt gitt beskjed om at Scolari var ferdig. Samtidig forsvant landslagets manager Carlos Alberto Parreira, gulltreneren fra VM i 1994 og Scolaris støttespiller.

18. juli ble Gilmar Rinaldi (55) ansatt som ny mann etter Parreira. Rinaldi var tredjekeeper i USA-VM for 20 år siden, og jobbet som analytiker foran VM i 1998, da han blant annet hadde jobben med å kartlegge Norge.

SPION: Gilmar Rinaldi i 1998. Han fulgte Norge foran VM, og her ser han Norge slå Danmark 2-0 i København, ved siden av Karin og Thorvald Stoltenberg (som var ambassadør). Foto: BJØRN S. DELEBEKK

FULGTE NORGE: Gilmar Rinaldi i 1998. Han fulgte Norge foran VM, og her ser han Norge slå Danmark 2-0 i København, ved siden av Karin og Thorvald Stoltenberg (som var ambassadør). Foto: BJØRN S. DELEBEKK

De neste dagene var Rinaldi sentral under den hektiske møteaktiviteten i det brasilianske forbundets lokaler i Avenida Luis Carlos Prestes nummer 130, i den fasjonable bydelen Barra da Tijuva i Rio de Janeiro. Hvem kunne rydde opp i det komplette kaoset? Dette ville bli rått og brutalt. Og det skulle vise seg at de jaktet på en «nådeløs» mann.

Det ble spekulert i en rekke navn; de med villest drømmer kastet frem Bayerns Pep Guardiola, Chelseas José Mourinho og Chiles argentinske (!) sjef Jorge Sampaoli. Mer realistisk var brassene Tite (som hadde hatt stor suksess i Corinthians) og kanskje aller mest Sao Paulo-trener Muricy Ramalho.

Men det var ingen av disse som satt til venstre for en smilende Gilmar Rinaldi på podiet i forbundslokalene tirsdag 22. juli. Det gjorde isteden en gammel kjenning, en god venn av Rinaldi, begge er fra den sørligste delstaten Rio Grande do Sul og begge startet karrieren i Internacional i Porto Alegre. Bare ni dager etter VM-finalen ble Carlos Caetano Bledorn Verri, eller bare Dunga som vi kjenner ham, presentert som ny landslagssjef, i sin andre periode. 51-årige Dunga er oppkalt etter den søvnige av de syv dvergene, nå skulle han vekke opp en «død» fotballnasjon.

ANSATTE DUNGA: Gilmar Rinald (til venstre) presenterte Dunga som Brasils nye landslagssjef. Foto: AP

ANSATTE DUNGA: Gilmar Rinaldi (til venstre) presenterte Dunga som Brasils nye landslagssjef. Foto: AP

Og han ar altså godt i gang, med seks strake seire. Men det er ikke slik at Brasil blir revet med av ellevill begeistring av den grunn. Brasil er jo ikke akkurat uvant med å vinne fotballkamper; 15 av de 16 siste før VM ble for eksempel vunnet. Mot Østerrike imponerte ikke Dungas lag. Brasil skapte lite, og ble reddet av at dommeren ikke så et soleklart frispark mot David Luiz foran 1-0-målet, og et fantastisk langskudd fra Roberto Firmino.

Det er når det virkelig gjelder at det nye brasilianske laget må vise at det har mer å by på enn under «tidenes største VM», det som isteden endte som «tidenes mest ydmykende VM».

Det er de som mener at Brasil burde droppet å spille kamper dette halvåret. Tostao, verdensmester i 1970 og mangeårig avis- og TV-ekspert, skrev nylig:

«1-7 var så katastrofalt at det skulle vært en periode med sorg etterpå. Brasil skulle ikke ha spilt kamper det neste halve året. Tapet etterlot seg en symbolsk beskjed, et nødskrik, et desperat rop etter hjelp. Dette skulle ikke ha vært løst ved hjelp av en «quick fix» fra Dunga. Dette tapet fortjente en periode med sorg, lang refleksjon og diskusjon. Men det motsatte skjedde. De hentet inn Dunga for å prøve å viske ut 1-7.»

Det er ikke bare Tostao som har vært kritisk til Dunga. Dunga var et meget omstridt valg som Scolaris etterfølger, og det er ikke mye som skal gå galt før det begynner å smelle igjen. Dunga har aldri vært folkets mann, og var det ikke i juli heller: I en avstemning under TV-kanalen Globos flaggskip-program Fantastico, var 85 prosent negative til ansettelsen.

Omtrent alle kommentatorer var det samme. Andre Kfouri i sportsavisen Lance skrev: «Muligheten til å starte på et gjenoppbygningsprosjekt har blitt spolert av mennesker som tror de eier fotballen i dette landet.» TV-kanalen Bands ledende sportsprogramleder, Milton Neves, fastslo: «Med dette valget vil Brasil fortsette bakover.» Neves la også ved et manipulert bilde av Diego Maradona, som holdt opp en plakat der det sto: «Fire nye år der vi ikke trenger å bekymre oss for Brasil! KJØR, DUNGA!» Journalisten Mauro Savarese, som blant annet har skrevet bok om Zico, sa: «Jeg fryktet at vi skulle tilbake til år null. Jeg har endret oppfatning. Nå er vi på år null, minus fire.»

FIKK KJEFT: Dunga i aksjon mot Skottlands Mo Johnston under VM i 1990, et mesterskap som gikk dårlig for Brasil og Dunga fikk mye av skylden. Foto: GETTY IMAGES

FIKK KJEFT: Dunga i aksjon mot Skottlands Mo Johnston under VM i 1990, et mesterskap som gikk dårlig for Brasil og Dunga fikk mye av skylden. Foto: GETTY IMAGES

– Jeg hadde foretrukket en som Ramalho som har gjort store ting i Brasil og har et stort navn, har blant annet den gamle storspilleren Zico uttalt.

Dungas historie må forstås i lys av VM i 1990. Brasil har alltid dyrket sine kunstnere, Pelé og Garrincha og Rivelino og alle gullvinnerne, men også lagene fra 1982- og 1986-VM, de som ikke vant. Socrates, Zico, Falcao, Eder, Junior, med flere, ble folkehelter og yndlinger verden rundt.

Men i ’90 fremsto Brasil plutselig som et modernisert og maskinmessig lag. Den lekne fotballen var borte. Brasil vant med ett mål over Sverige, Costa Rica og Skottland, før det ble tap i 8-delsfinalen mot Argentina. Fire kamper, fire scoringer. Den verste VM-innsatsen siden 1966. Den hardtarbeidende sliteren Dunga ble symbolet på nedturen, og perioden fra 1990 til 1994 er kjent som «Era Dunga» – Dunga-epoken.

Brasil kom til USA-VM i 1994 med Raí, Socrates’ lillebror, som kaptein. Raí hadde bindet rundt armen i de tre innledende kampene, men var meget svak – og i 8-delsfinalen mot USA ble han satt på benken. Dunga ble ny kaptein, Brasil sloss seg til ettmålsseire over USA, Nederland i kvartfinalen og Sverige i semifinalen – før det ble målløst og straffeseier over Italia i finalen. Brasil vant med taktisk klokskap og kynisme mer enn med individuell briljans.

ÅPNET MOT NORGE: I sin første kamp i sin forrige periode som landslagssjef åpnet Dunga mot Norge på Ullevaal. Her takker han Åge Hareide for kampen, som endte 1-1. Foto: SCANPIX

ÅPNET MOT NORGE: I sin første kamp i sin forrige periode som landslagssjef åpnet Dunga mot Norge på Ullevaal. Her takker han Åge Hareide for kampen, som endte 1-1. Foto: SCANPIX

Dunga løftet pokalen som den fjerde brasilianeren gjennom tidene, men ble aldri elsket. Han beholdt kapteinbindet i fire nye år, og ga seg etter 91 landskamper. Han hadde ikke hatt en eneste trenerjobb da han ble landslagssjef sommeren 2006, etter Brasils kvartfinaletap for Frankrike samme sommer. Den første kampen var mot Norge på Ullevaal, og da snakket han med VG, blant annet om Norges seier over Brasil i 1998.

I Marseille var kaptein Dunga tydelig irritert på Drillo, som hadde uttalt at «med ham som trener hadde brassene vært uslåelige». Da Brasil tok ledelsen, løp Dunga bort mot den norske benken og «klippet tunga» av Drillo med fingrene. I intervjuet med VG sa Dunga: «Nå må dere bli ferdige med Marseille. Det er Norges valg, hvis dere fortsatt vil dyrke den seieren, er det opp til dere. Men jeg synes norsk fotball nå bør konsentrere seg om å kvalifisere seg for VM og EM igjen.»

Han hadde kanskje et lite poeng.

Dunga ledet Brasil til Copa America-seier i 2007, brassene leverte en strålende VM-kvalifisering og var blant favorittene i Sør-Afrika i 2010. Men igjen gikk det galt i kvartfinalen, igjen ble Dunga hardt kritisert for sin spillestil og sin kynisme, og omtrent på hver eneste pressekonferanse kranglet han med journalister.

Derfor var han ikke blant dem som først ble kastet frem da Luiz Felipe Scolari var ferdig. Symptomatisk nok var ikke engang noen i Brasil som ville bruke Dunga som ekspert under sommerens VM. Landslagssjef i 2010, kaptein da Brasil vant i 1994, under mesterskapet på hjemmebane forvist som ekspert for meksikansk og iransk TV.

Men «tyskeren», som han kalles på grunn av sin spillestil (har også tyske og italienske aner), kom tilbake. Og hva har Dunga gjort i sin andre periode som Brasil-sjef?

Først og fremst har han vært Dunga. Han har strammet til forsvarsspillet, det som var det komplette kaos da Marcelo pilet i alle retninger og David Luiz og Dante bare så forvirrede ut mot brutalt velorganiserte tyskere. Det var fullstendig panikk, og på sidelinjen gjorde Scolari ingenting.

Brasil har ikke lenger i Júlio César mål. Veteranen var ferdig etter 15 baklengsmål i hjemme-VM. Jéfferson fra Rio-klubben Botafogo sto de fire første kampene, Valencias Diego Alves (ikke i VM-troppen) har stått de to siste.

På backplassene har Dunga røsket opp skikkelig; de «vanlige» Dani Alves/Maicon  til høyre og Marcelo til venstre, er byttet ut. Barcelonas Alves og Real Madrids Marcelo har ikke spilt ett eneste minutt under Dunga. Marcelos impulsive backspill strider mot det meste av det Dunga står for. Maicon var med i den første kampen, men ble kastet ut av disiplinære grunner, og i de fem neste har Portos Danilo (ikke i VM-troppen) voktet høyresiden. Venstrebackplassen har tilhørt Chelsea-reserven Filipe Luis, han som var strålende for Atlético Madrid i hele forrige sesong, men ikke kom med i VM-troppen.

ROLLEBYTTE: Neymar er Brasils nye kaptein, Thiago Silva er degradert. Det har det vært litt uro rundt den siste uken, men alle parter skal være forlikte nå, og da  Neymar ble tatt av banen like før slutt mot Østerrike gikk han rolig bort til Silva og plasserte bindet rundt venstrearmen hans. Foto: REUTERS

ROLLEBYTTE: Neymar er Brasils nye kaptein, Thiago Silva er degradert. Det har det vært litt uro rundt den siste uken, men alle parter skal være forlikte nå, og da Neymar ble tatt av banen like før slutt mot Østerrike gikk han rolig bort til Silva og plasserte bindet rundt venstrearmen hans. Foto: REUTERS

Det gjorde heller ikke Atlético Madrids Miranda, men han har vært et fast stoppervalg i Dungas landslag. Den andre stopperplassen har som oftest tilhørt David Luiz. Bayerns Dante har ikke vært å se. Thiago Silva, han som ofte har fått merkelappen «verdens beste stopper», har slitt med skader, men er strippet for kapteinbindet (noe han ikke likte så godt) og  startet som reserve i de to siste kampene. Mange mener at Dunga likte dårlig at Thiago Silva gråt en god del og viste mye følelser under VM, blant annet snudde han seg unna under straffespark-konkurransen mot Chile. Slike menn passer dårlig inn i et Dunga-regime…

Først da Miranda måtte ut med skade før halvtimen var spilt mot Østerrike, var det plass til Silva igjen.

Fremover på banen har VM-fjes dominert; Luiz Gustavo, Fernandinho, Willian, Oscar, Ramires, Neymar, ispedd noen nye, som  Elias og Philippe Coutinho, Douglas Costa, Casemiro og Roberto Firmino. Veteranene Kaká og Robinho har også fått prøvd seg litt. Den utskjelte VM-spissduoen Fred og Jo har ikke vært å se. Atlético Mineiro-angriper Diego Tardelli har derimot vært på banen i fire av kampene, høydepunktet var begge målene i møtet med Argentina. I de to siste har Champions League-toppscorer Luiz Adriano (Sjaktar) startet, uten å komme på scoringslisten.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Neymar er sjefen, mer enn noen gang. Av de 14 scoringene under Dunga, har Neymar stått bak halvparten. Han er 22 år, har 42 mål på 60 landskamper og det er bare 35 opp til Pelés rekord.

Så gjenstår det å se om Brasil kan gjenvinne VM-gullet i Russland om tre og et halvt år. Selv om de skulle greie det, spørs det om landslagssjef Dunga noen gang vil bli elsket av sine egne.

 

** Deler av denne historien sto på trykk i VGs papirutgave tirsdag 18. november.