… da Berg nappet ut kontakten

… og andre historier fra møtene med Aserbajdsjan

JUBEL I BAKU: Norges sikret VM-plassen i 1997. Fra venstre: Stig Inge Bjørnebye, Henning Berg, Erikl Mykland, Tore André Flo, Frode Grodås, Ståle Solbakken og Bent Skammelsrud. Foto: Tor Richardsen, Scanpix.

JUBEL I BAKU: Norges sikret VM-plassen i 1997. Fra venstre: Stig Inge Bjørnebye, Henning Berg, Erikl Mykland, Tore André Flo, Frode Grodås, Ståle Solbakken og Bent Skammelsrud.
Foto: Tor Richardsen, Scanpix.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Norge hadde vunnet. Norge hadde kvalifisert seg til VM. Mot Aserbajdsjan. I Baku. Året var 1997, hjemme var det full jubel. Men kampen mellom fotball-landslaget og norsk presse pågikk fortsatt…

Den fortsatte langt inn i VM-sluttspillet i Frankrike i 1998. Jeg vet det, for jeg var både på flyet tilbake fra Baku – og i La Baule i Frankrike året etter.

Det hadde vært fighter før. Drillo hadde tatt noen, spesielt etter at kona Sigrun begynte å lese artiklene med lupe. Forholdet mellom ledere, spillere og media var ikke spesielt godt på den tida.

En hendelse på flyturen hjem fortalte det meste om det betente forholdet.
HistoriskebilderEt tilbakeblikk: Norge har kun møtt Aserbajdsjan to ganger gjennom tidene. 2. juni 1996, på Ullevaal ble en merkedag for Ole Gunnar Solskjær (bildet). På tribunen satt Manchester United-speider Jim Ryan, for å se på Ronny Johnsen.
Ute på Ullevaal-gresset vant Norge 5-0, Solskjær scoret to mål, det ene på en fantastisk volley. Ryan dro hjem til Manchester, kontaktet manager Alex Ferguson og sa:

– Jeg har sett en spiller vi bare MÅ kjøpe.

En måned senere var Solskjær United-spiller. Kampen mot Aserbajdsjan ble åpningen hans. Under tre år senere gjorde Solskjær seg udødelig ved å score vinnermålet i Champions League-finalen i 1999.

Landslagstrening  foran Norge - Sveits på Ullevål stadion.I Baku, i Aserbajdsjan, i september 1997, var Norge på vei mot VM. Drillo trengte bare en seier til. Det hadde det vært nok å ta tak i før kampen ble spilt. Drillo (bildet) sto i mål på trening, og dagen før kamp tok det fyr på stadion, pærene i flomlyset eksploderte – og det ble mørkt i Baku.

«Full fyr i flomlyset», skrev VG på kampdagen, 6. september.

Drillo uttalte at det var uaktuelt å spille kampen tidligere på dagen, for å unngå manglende lys.

Da kampdagen kom, stilte Drillo i en merkelig oppstilling. 3-5-2, hadde han ikke brukt på noen år, og det fungerte dårlig. Hjemme satt assistenten Bjørn Hansen og så kampen på TV; siden hjertet hans var dårlig. Hansen var urolig. Norge spilte dårlig.
Aserbajdsjan-Norge 0-1Så scoret Tore André Flo (bildet), rett før pause, Drillo la om til den mer familiære 4-5-1, Norge holdt unna, og dermed var VM-plassen sikret.
Tittelen min på saken i VG dagen etter ble «Flo fant en fransk åpning». Ikke akkurat noe å være stolt av i dag. Kollega Truls Dæhli satt hjemme i Oslo, med to år gamle Mats Møller Dæhli, og skrev «Ikke la alvoret kvele et nytt VM», siden Norge hadde skuffet stort i USA fire år tidligere.

«Glem søppelsekkene», svarte Kjetil Rekdal – med henvisning til treningen med de svarte sekkene under VM i USA.

For spillerne var hjemturen en anledning til å feire litt. På fly. Vi dro rett etter kampen, og landet midt på natten i Norge. Spillerne satt langt fram i flyet, pressen satt bakerst.
På den tiden, i et land som Aserbajdsjan, var det satellitt-telefoner som gjaldt. For å få bilder hjem, var dette eneste muligheten vi hadde.

sp2d8e82På flyet hadde Dagbladets fotograf Arnt Folvik (bildet) fått tillatelse av kapteinen til å sende hjem et par bilder underveis. Det måtte skje på et bestemt tidspunkt, der kapteinen holdt flyet stødig så satellitten ikke ble forstyrret.

Folvik hadde tatt et jubelbilde av Drillo og matchvinner Flo. Bildet skulle på trykk i Dagbladets søndagsavis. Folvik følte han hadde lykkes, men det var helt til landslagets Henning Berg tok seg bakover i flyet.
06.09 DAGENS JOBBERBerg (bildet) var ligamester med Blackburn, hadde akkurat skrevet kontrakt med Manchester United, og respekten for norsk presse var mildt sagt minimal. Da han så Folvik med satellitt-telefonen, nappet han ut strømkontakten – og lo godt.
– Jeg hadde vel noen sekunder igjen av sendingen. Bildene kom aldri frem til Oslo, sier Folvik i dag – og må le av episoden. Situasjonen oppsummerte det kjølige forholdet som hadde oppstått mellom spillerne, mange av dem i Premier League, og norsk presse.
Respekten var ikke der, for å si det pent.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Ni måneder senere gikk Berg og lagkompis Erik Mykland på fylla midt under fotball-VM i Frankrike, noe som selvsagt ble omtalt i norsk presse.

Det likte ikke Berg, som boikottet VG i nøyaktig et år…

I dag er forholdet langt bedre, og det er egentlig bare å le av hvordan enkelte av landslagsspillerne var i krig med pressen, etter at de havnet i engelsk fotball og fikk smake engelsk media, hører historier fra lagkamerater osv. på 1990-tallet.

Men gode til å spille fotball, det var gjengen fra 1996/97.