Om to dager kan Hiddink være ferdig

STERK TRIO, SVAKE RESULTATER: Guus Hiddink (i midten) og assistentene Danny Blind (til venstre) og Ruud van Nistelrooy da de ble presentert 1. august. Meningen har vært at Blind skulle overta når Hiddinks toårskontrakt går ut om to år, men det føles mer uklart hva som skjer med Blind dersom Hiddink mister jobben. Foto: REUTERS

STERK TRIO, SVAKE RESULTATER: Guus Hiddink (i midten) og assistentene Danny Blind (til venstre) og Ruud van Nistelrooy, da de ble presentert 1. august. Meningen har vært at Blind skulle overta når Hiddinks toårskontrakt går ut om to år, men hvis Hiddink skulle ryke i løpet av kvalifiseringen spørs det om den planen følges. Foto: REUTERS

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

I dag starter årets siste runde med EM-kvalifisering. Kamper fredag, lørdag og søndag, og blant mange interessante oppgjør er det kanskje aller mest spenning knyttet til det som skjer på Amsterdam ArenA om to dager.

Nederland mot Latvia. Normalt sett en enkel nederlandsk seier og ikke noe man gidder å bry seg all verden med. Denne gangen er det annerledes, kampen kan felle landslagssjef Guus Hiddink, etter bare tre og en halv måned i jobben. Bare seier er godt nok, det har han mer eller mindre erkjent selv også.

For hva er det Nederland driver med?

Etter VM-bronsen i sommer har de spilt fem kamper og tapt fire. I EM-kvaliken er det blitt to tap på tre kamper. For å sette det i perspektiv: I de tre siste kvalifiseringene (to VM og én EM) hadde Nederland spilt 28 kamper, vunnet 26 og bare tapt én gang; borte mot Sverige, da Nederland for lengst var klare for EM i 2012. Den eneste seieren denne høsten er kommet hjemme mot Kasakhstan, 3-1, etter at bortelaget tok ledelsen og Nederland scoret to ganger de siste ti minuttene.

BEDRE TIDER: Guus Hiddink ble æresborger av Sør-Korea etter fjerdeplassen i VM i 2002. Foto: AP

BEDRE TIDER: Guus Hiddink ble æresborger av Sør-Korea etter fjerdeplassen i VM i 2002. Foto: AP

Derfor er det glovarmt under føttene til landslagssjefen. Det meste Hiddink har tatt i opp gjennom årene har endt med suksess. Som seier i Serievinnercupen med PSV Eindhoven i 1988, samt ti mesterskap (seks serie, fire cup) med samme klubb. Som bronsefinale (tapt) i VM i 1998 med et strålende nederlandsk lag, som røk på straffer i semifinalen mot Brasil. Som ny bronsefinale (tapt igjen) i VM i 2002 med Sør-Korea. Som Champions League-semifinale med PSV (Milan vant på bortemål) i 2005. Som først å slå ut Uruguay i playoff og deretter ta Australia videre fra innledende runde i VM i 2006. Som å få fart i et sjarmerende russisk landslag i EM i 2008. Som å vinne FA-cupen med Chelsea i 2009.

Triumfrekken er lang og sterk, men de siste sesongene har nok nedturen startet. Derfor var det slett ikke alle som likte at 68 år gamle Hiddink overtok Nederland-ansvaret for andre gang. Eks-storspiller Ruud Gullit er blant de som mener at Nederland burde gått for en yngre sjef, da Louis van Gaal ga seg denne sommeren. – Ronald Koeman var veldig interessert, sa Gullit i BBCs Match of The Day-studio for noen uker siden. Og i sin egen spalte i avisen Telegraaf skrev Gullit: «Forbundet ga fra seg muligheten til å få til en foryngelse. Jeg ville gått for Koeman. Denne generasjonen spillere kjenner ham. Jeg skjønner ikke hvorfor de valgte Hiddink. Det var en feig avgjørelse.»

Koeman endte i Southampton isteden, noe han neppe er veldig lei seg for akkurat nå. Annenplassen i Premier League etter 11 serierunder er sensasjonell.

FULL STOPP: Arjen Robben herjer nesten uansett hvor han er, men ikke i Reykjavik. Her i duell med Gylfi Sigurdsson (til venstre) og Birkir Bjarnason. Foto: AFP

FULL STOPP: Arjen Robben herjer nesten uansett hvor han er, men ikke i Reykjavik. Her i duell med Gylfi Sigurdsson (til venstre) og Birkir Bjarnason. Foto: AFP

Men like sensasjonelt er det som skjer med landslaget. Hiddink kan ikke skylde på spillerflukt etter VM heller. 10 av de 11 som startet VM-semifinalen mot Argentina er i troppen til kampen mot Latvia (veteranen Dirk Kuyt har gitt seg på landslaget). Og Hiddink skjønner at han er i trøbbel: «Taper vi for Latvia, er det fornuft i at jeg trer til side. Jeg tror heller ikke uavgjort vil være bra nok,» sa Hiddink foran denne landslagsuken. Deretter ble det hjemmetap for Mexico (2-3), så selvtilliten herjer ikke i den nederlandske troppen.

Man liker neppe situasjonen i Southampton-leiren heller. Ronald Koemans navn vil umiddelbart kastes frem dersom det går galt mot Latvia og Hiddink forsvinner, selv om planen er at assistent Danny Blind skal ta over etter to år med Hiddink.

Ellers er det verdt å følge litt ekstra godt med på disse tre oppgjørene i helgen:

Gordon Strachan. Foto: AFP

Gordon Strachan. Foto: AFP

Skottland-Irland på Celtc Park i kveld. Helgens mest lydhøre oppgjør. Nå er det på tide for det fremadstormende skotske laget å vise at det er modent for sitt første sluttspill siden VM i 1998 (da de var i gruppe med Norge). Skottland var strålende i den første kampen mot Tyskland og var uheldige som tapte med ett mål. Deretter 1-0 over Georgia hjemme og et sterkt 2-2-resultat borte i Polen. Gordon Strachan har virkelig noe på gang, men det er i oppgjør som dette at skottene må vise at de er noe mer enn «på gang». Irland greide 1-1 borte mot Tyskland i sin forrige kamp, så her er det to formsterke lag som møtes.

 

Christian Fuchs. Foto: REUTERS

Christian Fuchs. Foto: REUTERS

Østerrike-Russland lørdag. Østerrike topper gruppen etter tre kamper, og seier her vil gi dem et fem poengs forsprang på Russland. Så spørs det hvordan de klarer seg uten sin skadde superstjerne, Bayern Münchens David Alaba. Da blir det enda større ansvar på andre Tyskland-proffer, som kapteinen Christian Fuchs (Schalke), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Florian Klein (Stuttgart) og Zlatko Junuzovic (Werder), samt Stokes Marko Arnautovic. Selv uten Alaba blir dette tøffe tak for Fabio Capellos Russland.

 

Borek Dockal. Foto: AFP

Borek Dockal. Foto: AFP

Tsjekkia-Island søndag. De to lagene som har tatt teten i «Nederlands gruppe» møtes i Praha. Begge har full pott, ni poeng. Island har slått Nederland og Tyrkia hjemme og Latvia borte – uten å slippe inn mål! 8-0 i målforskjell. Lars Lagerbäcks disiplinerte forsvarsspill kombinert med voldsom islandsk entusiasme, samt en strålende lederfigur i Gylfi Sigurdsson (fire mål på tre kamper). Islendingene reiser til Tsjekkia uten frykt. Men tsjekkerne ser også sterke ut, og har slått Nederland hjemme og Tyrkia borte. Keeper Petr Cech er kaptein, og eks-RBK’er Borek Dockal (Sparta Praha) har scoret i alle de tre første kampene.

 

Her er alle kampene:

I DAG:
Gruppe D:
Georgia – Polen (18.00), Tyskland – Gibraltar (20.45), Skottland – Irland (20.45).
Stillingen (alle tre kamper): Polen og Irland 7 poeng. Tyskland og Skottland 4 poeng
** Gibraltar har tre tap og 0-17 i mål på sine tre første kamper. Tyskerne har seiersrekordene i kvalifiseringssammenheng; 13-0 over San Marino i 2006 (EM) og 12-0 over Kypros (som Vest-Tyskland) i 1969 (VM).

MARERITTSTART: Claudio Ranieri har ett poeng på tre kamper som Hellas-sjef. Foto: AP

MARERITTSTART: Claudio Ranieri har ett poeng på tre kamper som Hellas-sjef. Foto: AP

Gruppe F:
Hellas – Færøyene, Ungarn – Finland, Romania – Nord-Irland (alle 20.45).
Stillingen (alle tre kamper): Nord-Irland 6 poeng, Romania og Finland 4. Ungarn 3.
** Krisestart for Hellas etter sommerens sterke 8-delsfinale i VM. Claudio Ranieri inn som ny trener og tap hjemme for Romania og Nord-Irland, uavgjort borte mot Finland.

Gruppe I:
Portugal – Armenia og Serbia – Danmark (begge 20.45)
Stillingen: Danmark (tre kamper) 4 poeng, Albania (to kamper) 4 poeng, Portugal (to kamper) 3 poeng, Serbia (én kamp) ett poeng.
** Kaoskamp mellom Serbia og Albania sist. Kampen stoppet, Serbia tilkjent 3-0-seier, deretter fratatt tre poeng. Begge lagene har anket avgjørelsen. Blir lite folk på tribunen mellom Serbia og Danmark.

LØRDAG:
Gruppe C:
Luxembourg – Ukraina (18.00), Makedonia – Slovakia (20.45) og Spania – Hviterussland (20.45).
Stillingen (alle tre kamper): Slovakia 9 poeng, Spania og Ukraina 6.
** Spanias tap borte for Slovakia åpnet denne gruppen litt. Spanjolene har ikke sett veldig stødige ut det siste halvåret, men bør vinne enkelt denne gangen.

FULL KONTROLL: Wayne Rooney ble matchvinner mot Estland sist. I helgen spiller han sin 100. kamp for England. Foto: AP

FULL KONTROLL: Wayne Rooney ble matchvinner mot Estland sist. I helgen spiller han sin 100. kamp for England. Foto: AP

Gruppe E:
England – Slovenia (18.00), San Marino – Estland (18.00), Sveits – Litauen (20.45).
Stillingen (alle tre kamper): England 9 poeng, Slovenia og Litauen 6, Sveits 3.
** England helt suverene, Sveits med foreløpig nedtur etter den sterke VM-innsatsen.

Gruppe G:
Østerrike – Russland (18.00), Moldova – Liechtenstein (20.45), Montenegro – Sverige (20.45).
Stillingen (alle tre kamper): Østerrike 7 poeng, Russland og Sverige 5.
** Småkinkig bortekamp for Sverige mot et gjerrig Montenegro, som bare tapte 0-1 i Østerrike sist.

SØNDAG:
Gruppe A:

Nederland – Latvia (18.00), Tsjekkia – Island (20.45), Tyrkia – Kasakhstan (20.45)
Stillingen (alle tre kamper): Island og Tsjekkia 9 poeng, Nederland 3 poeng.
** Her er det Tyrkia det er krise for. Tap borte for Island og hjemme for Tsjekkia, uavgjort borte mot Latvia.

Gruppe B:
Belgia – Wales (18.00), Kypros – Andorra (18.00) og Israel – Bosnia og Hercegovina (20.45)
Stillingen: Wales (tre kamper) 7 poeng, Israel (to kamper) 6 poeng, Belgia (to kamper) 4 poeng.
** Knallstart for Wales, men nå er det eksamen for Gareth Bale & Co. Ikke mange får noe ut av en bortekamp mot VM-kvartfinalist Belgia.

STERK START: Ni poeng på tre kamper for Luka Modric og Kroatia. Her jubler strategen etter 1-0-seieren borte over Bulgaria. Foto: AP

STERK START: Ni poeng på tre kamper for Luka Modric og Kroatia. Her jubler strategen etter 1-0-seieren borte over Bulgaria. Foto: AP

Gruppe H:
Aserbajdsjan – Norge (18.00), Bulgaria – Italia (20.45), Kroatia – Italia (20.45).
Stillingen (alle tre kamper):
Kroatia og Italia 9 poeng, Norge 6, Bulgaria 3.
** Italienerne har lagt storkampen til San Siro i Milano, en bane de aldri har tapt på. Italienerne imponerte på ingen måte borte mot Malta sist (1-0-seier) eller mot hjemme mot Aserbajdsjan (2-1 etter et sent vinnermål).