Så klart de kan spille sammen

ta07e938SANDVIKA (VG) Hvis det var et tema som opptok både pressen og den fotballinteresserte mannen i gata torsdag, så var det: «Hvorfor får vi ikke snart se Martin Ødegaard (15) og Mats Møller Dæhli (19) sammen på banen?» Og: «Kan de spille sammen, eller blir det for mye med to små teknikere på likt?»

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For å ta det første først: Ødegaards to innhopp så langt er kommet på bekostning av romkameraten Møller Dæhli, det er mest tilfeldig. Per-Mathias Høgmo kunne like godt tatt ut en annen, men totalbelastningen på Møller Dæhli, og litt smårusk i maskineriet, har ført til at det er han som er blitt ofret de to gangene Ødegaard har stått klar.

Alle jeg pratet med torsdag lurte på akkurat det, og irriterte seg litt over, at de ikke fikk se de to «småtassene» på banen samtidig.

Og vi får garantert se dem sammen, trolig allerede på søndag, mot Aserbajdsjan, i Baku. Da er vi ved det andre spørsmålet: Og ja, det er klart de kan spille sammen. Men trolig må Høgmo gjøre en liten endring i systemet sitt hvis han skal få inn begge på likt.

For å bruke de på hver sin kant, med to spisser på topp, det er dristig. I alle lag må du ha balanse. Og selv om Møller Dæhli og Ødegaard er Norges to beste spillere med ballen, handler fotballspillet om så mye mer.

Og ingen av dem har sin styrke i å løpe etter motstanderne, for å si det mildt.

Men så kommer det interessante: Hva hvis Høgmo fortsetter med Møller Dæhli til venstre og Skjelbred til høyre, puttet inn tøffingen Tettey sammen med Stefan Johansen sentralt på midten, og kun bruker en spiss. Da kan han fint sette Ødegaard i en fri rolle, den såkalte «10’er-rollen».

Og siden Joshua King ikke er tilgjengelig, og Mohammed Abdellaoue fortsatt ikke er klar, så har ikke Norge et godt utvalg av spisser akkurat nå. Derfor kan det fint være nok å starte med Tarik Elyounoussi på topp, med Ødegaard bak seg. For verken Håvard Nielsen eller Alexander Søderlund har vært så gode at de MÅ spille. Derfor kan Ødegaard fint være et alternativ.

Så spørs det hvordan kampen blir. Høgmo sa på pressekonferansen, som sant er, at Elyounoussi er klart farligst og best når han får rom å løpe i. Hvis kampen blir tett, så er ikke Hoffenheim-spissen like god – som utgangspunkt.

Vil Aserbajdsjan ligge lavt mot Norge, la motstanderen styre kampen, og heller bruke det de har av kontringsstyrke, eller vil de stå høyere og satse på å styre kampen? Alt dette kan være grunner for at Norge spiller med fysikk eller Martin Ødegaard på topp.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Han virket vanlig skarp da han kom inn mot Estland onsdag, og spørsmålet blir nok mest hvilken rolle Martin Ødegaard får mot Aserbajdsjan. Starter han, eller blir han en joker som Høgmo kan endre kampbildet med?

For hvis du velger å starte med Ødegaard, så har du ikke Ødegaard på benken og kan bruke han som joker. Det er en opplagt ting å si, men det er verd å tenke på. Og Per-Mathias Høgmo kan bli målt på akkurat det valget, søndag kveld.