En gedigen nedtur

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge – Estland 0-1) Per-Mathias Høgmo (54) fikk unødvendig mye å tenke på, etter at landslaget hans spilte på seg flere spørsmålstegn igjen før den uhyre viktige kvalik-kampen mot Aserbajdsjan søndag.

IKKE GODT NOK: Ørjan Håskjold Nylands keepertabbe gjorde at Norge tapte hjemme mot Estland. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

IKKE GODT NOK: Ørjan Håskjold Nylands keepertabbe gjorde at Norge tapte hjemme mot Estland. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Hadde jeg ikke visst bedre, så ville jeg trodd at spillerne var umotiverte, heller ville hatt ferie – og befant seg et annet sted i sine hoder.

Det kan umulig være tilfelle, selv om rammen var dårlig, med få tilskuere i et ruskete høstvær på Ullevaal stadion. For dette laget har ingen grunn til å ta lett på noe. Til det har de vist altfor lite, altfor sjelden, så langt.

Men i kveld: Plutselig forsvant de to gode prestasjonene mot Malta og Bulgaria fra minnet. Plutselig var tvilen der igjen. Tabbene var tilbake, det samme var det tidlige baklengsmålet – og ineffektiviteten. Alt vi ble vant med i det første året av Per-Mathias Høgmos regjeringstid kom tilbake.

Så fort svinger det i fotball.

Først bommet Håvard Nielsen på noe som burde vært et skudd som lett kunne gått i mål. Så rotet Norge det til, og keeper Håskjold Nyland kavet etter en ball som til slutt traff tverrliggeren. Så hadde Norge sjansen til å ta ledelsen, men Nielsen bommet.

Minuttet senere slapp Nyland ballen inn under seg, et skudd han SKAL redde, og Estland var i ledelsen etter 24 minutter.

Første omgang var grusom. Tempoet var lavt, pasningene upresise, avstandene mellom lagdelene for store – og spillerne virket ikke «på» i det hele tatt. Høgmo tok grep i pausen og byttet begge backene, pluss spiss.

Nå er det selvsagt ikke sånn at fotballspillere ikke gidder når de går ut på en fotballbane for å spille landskamp. Men de siste tre prosentene så ut til å mangle. Da ser det norske landslaget fort labert ut.

Bedre er det nemlig ikke.

Det tok seg noe opp etter pause, og innbytter Alexander Søderlund fikk sjansen på nesten åpent mål etter 50 minutter. Avslutningen hans oppsummerer lett Norges kveld: Den gikk det eneste stedet den ikke skulle gå – på keeper – og dermed ble Søderlund stående med «16-0» (antall landskamper-mål) i den litt pinlige landslagsstatistikken. Sjansen blir ikke større enn dette, men Søderlund brukte den ikke.

Så skjøt Vegard Forren like utenfor, før kampens største brøl kom, da Martin Ødegaard entret gresset etter 57 minutter. 15-åringen viste fine takter, men heller ikke hans inntreden hjalp. Jone Samuelsen kom inn. Harmeet Singh også. Ingen ting hjalp. Alexander Tettey var savnet på midtbanen, og Joshua King var enda mer savnet på topp. Rundt han løp og løp Tarik Elyounoussi, Mats Møller Dæhli og Per Ciljan Skjelbred – uten at de fikk til all verden. Backene Omar Elabdellaoui og Tom Høgli kom aldri nok med i angrep, og midtforsvaret så tryggere ut mot Malta og Bulgaria. Han som dominerte sentralt mot Bulgaria, Stefan Johansen, hadde ikke dagen mot Estland.

Alt i alt må Per-Mathias Høgmo glemme denne kampen. Resultatet er ikke jeg så opptatt av, men når både resultatet og spillet er nedslående, og det bare er fire dager til en kvalik-kamp, da ville jeg vært en smule bekymret hvis jeg var Per-Mathias Høgmo.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Nå må de neste dagene brukes til å få inn igjen spillegleden og fandenivoldskheten i den norske troppen. Estland er ingen fotballstormakt, det er heller ikke Aserbajdsjan. Det er nå Høgmo må bruke sine psykologiske evner, slik at ikke denne gjengen begynner å henge med hodene på vei til Aserbajdsjan.

For vinner Norge i Baku søndag, så er Estland-kampen glemt for lengst. Blir derimot søndagen en fortsettelse av onsdagen, så vil tvilen sitte i gjennom hele vinteren.

Da vil noen også påstå at Norge ikke burde spilt kampen.

Det er en klar fordel at Høgmo unngår mer negativitet nå som ting så positivt ut igjen.