Tullete å ta ut EM-troppen nå

MÅ VENTE: 20 år gamle Emilie Hegh Arntzen kunne trengt en tidlig avklaring om EM-plass eller ikke. Men må vente.

MÅ VENTE: 20 år gamle Emilie Hegh Arntzen kunne trengt en tidlig avklaring om EM-plass eller ikke. Men må vente.

Jostein Overvik, håndballreporter VG

Thorir Hergeirsson var ikke klar til å ta ut EM-troppen. Likevel kjørte Norges Håndballforbund uttaket. Minus de fire siste, interessante plassene. Bare tull.

Det er helt sikkert kommersielle årsaker til at NHF valgte å kjøre på til tross for at landslagssjefen ikke hadde gjort ferdig jobben. Pressen var innbudt til hovedsponsoren og de sjarmerende minihåndballjentene var på vei til Oslo for å presentere uttaket. Tradisjonen tilsier jo at Norge tar ut troppen i første halvdel av november.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Poenget er selvsagt at troppens minst rutinerte skal få den hyggelige beskjeden tidlig, komme seg forbi alle gratulasjonene og kunne komme i riktig modus til mesterskapet starter i desember.

Men nå ble alt snudd på hodet: De mest erfarne fikk beskjeden først. De som godt visste at de skal tilbringe førjulsdagene i Ungarn. Og dermed har minst bruk en bekreftelse allerede nå.

Det hadde vært langt viktigere for potensielle mesterskapsdebutanter som Emilie Hegh Arntzen (20), Vilde Ingstad (20), Maren Gundersen (26) eller Betina Riegelhuth (27) å få en tidlig beskjed.

VGTV: Se Hergeirsson forklare det manglende uttaket

Dermed hadde Thorir Hergeirsson oppgaven med å fortelle det selvfølgelige og slippe «nyheten» om at helten fra OL-finalen, Linn Jørum Sulland, foreløpig ikke er tatt ut. Det ble dagens store fokus, men veldig mange visste det jo allerede gjennom bloggen til den velorienterte TV 2-eksperten Randi Gustad.

Jeg skjønner til dels Hergeirsson. Det har dukket opp et par historier gjennom sommer og høst som gjør at han ønsker lenger tid.

Men det er likevel vanskelig å forstå at Sulland – tross sitt jumpers knee og lite spilletid – ikke blir tatt ut allerede nå. Hun dokumenterte gryende form i Larviks siste Champions League-kamp og trengs som lagets eneste skytter fra 9-10 meters hold. Alternativet heter Ida Bjørndalen Karlsson

Kampen om de tre andre plassene ser slik ut:

Emilie Hegh Arntzen eller Betina Riegelhuth: Jevnt. Riegelhuth har klart mest erfaring, men Hegh jr. er svært spennende og gjorde en herlig debut i oktober. Hun er en finforsvarstype og med et snitt på nesten fem mål pr. kamp for et dårlig fungerende Byåsen.

Vilde Ingstad eller Maren Gundersen: Gundersen har hatt en flott utvikling, men det spørs hvor mye det er bruk for angrepsspillet hennes med Heidi Løke tilbake. Ingstad er bare 20 år og antagelig den beste forsvarsspilleren.

Maja Jakobsen, Stine Skogrand eller Amanda Kurtovic: I tillegg til Sulland, Mørk og Riegelhuth trengs ytterligere en venstrehendt. Kurtovic har skyhøyt potensiale, men er nettopp tilbake fra skade. Virker ikke så aktuell. Skogrand har vært med landslaget de siste kampene, men har slitt med formen. Det har ikke Maja Jakobsen med 53 seriemål på åtte kamper. Kan fort bli comeback for EM-spilleren fra 2012.

For Thorir Hergeirsson og Mia Høgdahl blir det halvannen uke til i tenkeboksen. De har ikke bestemt seg, men lover å ha EM-troppen klar til den siste samlingen før mesterskapet starter 24. november.

Dermed burde uttaket vært i slutten av neste uke.

Og ikke i dag.