Forslaget om fotballrevolusjon: Noen vil få det vondt

IKKE SPURT: Nils Arne Eggen er - merkelig nok - ikke spurt om hvordan fremtiden bør være i norsk toppfotball. RBK-leder Ivar Koteng vil ha færre lag i Tippeligaen. (Foto: Bjørn S. Delebekk)

IKKE SPURT: Nils Arne Eggen er – merkelig nok – ikke spurt om hvordan fremtiden bør være i norsk toppfotball. RBK-leder Ivar Koteng vil ha færre lag i Tippeligaen. (Foto: Bjørn S. Delebekk)

Dette blir vondt. Enten for omtrent 30 klubber som får nedgradert sin status. Eller for prosjektgruppen bak de revolusjonerende forslagene til endring.

16 klubber kan bli til 12 eller 14 i Tippeligaen. Og 88 klubber i de tre øverste divisjonene kan bli til under 60. Det lukter lang vei at ledelsen i Norges Fotballforbund får en stri tørn med å skaffe to tredjedels flertall for dette på tinget om under fire måneder.

Cupfinale i mai kan bli enda verre. Du må vel nesten være nederlender for å få foreslå at norsk fotballs nasjonaldag skal flyttes til tiden rundt landets virkelige nasjonaldag. Å fordele cupen over to sesonger blir ikke godt mottatt – selv om det går an å se problematikken ved å ha både cupfinale og en eventuell sluttspillfinale tett på hver andre senhøstes.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Hvordan kommer Yngve Hallén & co. til å forholde seg til forslagene fra den 11 mann store arbeidsgruppen? Den er ledet av Norsk Toppfotballs Jo Bergsvand. Hverken styret eller generalsekretær Kjetil Siem har vært direkte involvert.

Gruppen har snakket med mer enn 200 personer. Også «Icons of the sport», som det står på engelsk i presentasjonen. Der inngår altså ikke landets mestvinnende trener og den eneste med suksess i Champions League, Nils Arne Eggen.

Det er fullstendig ufattelig.

Men de mener kanskje at 73-åringen tilhører fortiden. Han svarer med å hugge ned hele tanken om forandring.

Men der er Eggen ikke helt i takt med Rosenborgs nåværende leder, Ivar Koteng. Han gikk på talerstolen og oppfordret siste fotballting sterkt til spissing av Tippeligaen.

Prosjektgruppen påstår at forandringene vil heve Norge fem til 10 plasser på UEFAs klubbranking, at inntektene vil øke med 100 til 150 millioner kroner, tilskuerne vil bli 5 til 20 prosent flere og TV-publikummet vil øke med 8-10 prosent.

Antagelig står det nederlandske firmaet Hypercube bak utregningen av de forlokkende tallene.

Fremgangen skal skje ved innføring av sluttspill – uansett om det blir 12 eller 14 lag i Tippeligaen. Teorien er at flere betydningsfulle og kamper skal gi større interesse, flere penger og bedre sportslig utvikling. Omtrent som i Belgia.

Men førsteinntrykket er at norsk fotball synes dette virker kaotisk og er en alt for drøy forandring – i hvert fall når det gjelder cupfinalen. Det blir spennende å se om stemningen kan snus innen fotballtinget samles på Ullevaal stadion 7. mars.