Fornuftig å vente, men vent ikke lenge, Martin Ødegaard

KAN FÅ ZIDANE: Martin Ødegaard blir forespeilet svimlende muligheter i Real Madrid. En av dem er å jobbe tett med B-lagets manager Zinedine Zidane. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK og AFP)

KAN FÅ ZIDANE: Martin Ødegaard blir forespeilet svimlende muligheter i Real Madrid. En av dem er å jobbe tett med B-lagets manager Zinedine Zidane den første tiden. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK og AFP)

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Noen brikker skal falle på plass før Martin Ødegaard forlater Norge. Det vil ta litt tid. Men det er ingen grunn til å tro at det tar år og dag før han er på plass i en stor klubb. Mitt tips er at det skjer til sommeren. I Spania.

Går det i det hele tatt an å si nei til Real Madrid?

Det spørs.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Planen er tydeligvis at Martin Ødegaard og faren skal besøke flere klubber utover høsten. Jeg vet ikke hva trener Carlo Ancelotti og president Florentino Perez tenker, men Real Madrid mener åpenbart alvor. Da ligger det i sakens natur at de ikke ønsker at Martin Ødegaard skal fly rundt omkring til alle rivalene.

Derfor kan det hende at det kommer en avgjørelse litt kjappere enn antatt. Det er selvfølgelig viktigere at Martin Ødegaard tar en riktig avgjørelse enn at han bestemmer seg raskt, men samtidig er Real Madrid-muligheten helt eventyrlig og den offentlige interessen for hans fremtid vil bare eskalere frem mot jul. Det ligner hysteri allerede.

Det mest gunstige kan være å ta en avgjørelse om ikke alt for mange måneder. Personlig tror jeg avgjørelsen blir Real Madrid. Mottagelsen skal ha vært overveldende på Valdebebas mandag hvor Cristiano Ronaldo & co. forberedte seg til Liverpool-kampen.

Verdensklasse på alt, tette bånd mellom A- og B-laget, Zinedine Zidane trener Castilla. Hva kan ikke Martin Ødegaard plukke opp fra Ronaldos register av teknikk og fysikk, Toni Kroos’ pasningsunivers eller bevegelsesmønsteret til Luka Modric?

Det er neppe realistisk å gå direkte inn i en hovedrolle på verdens beste fotballag, men det er vel heller ikke urealistisk at han han kan få prøve seg som 16-åring. Poenget er at han i tillegg til fornuftig og jevn matching får en treningshverdag som gir konstant utvikling. Forutsatt at Real Madrid har tålmodighet, har en god plan og ikke bare er ute etter å grabbe til seg en spiller fordi han regnes som verdens største talent.

Derfor er det liten grunn til å tro at Martin Ødegaard venter til at han er 17 år med å dra ut. John Carew har opplevd mye, også mot Real Madrid, og mener det er fornuftig å vente i 1-2 år. Han er verdt å lytte til. Men er ikke det veldig lenge å vente?

En halv sesong til i Strømsgodset og en full oppkjøring med den nye klubben høres uansett ut som en god plan. Familien er selvsagt nøkkelen til at dette skal gå bra. 15-åringen fremstår som ytterst fornuftig i intervjuer, men det er likevel grunn til å tro at han ligger lenger fremme i utviklingen som spiller enn som menneske.

Han har to søsken og for at Ødegaard-familiens kabal skal gå godt opp må naturligvis flere hensyn tas. Det vil ta litt tid. Å sende 15-åringen alene til Real Madrid er heldigvis ikke noe alternativ. En familie å komme hjem til hver dag er den beste garantien for at Martin Ødegaards vei opp og frem skal fortsette.

Det er veldig fort gjort å bli både oppgitt og utålmodig når hele verden mener at «the sky is the limit». Men også Martin Ødegaard må gå alle trinnene for å nå opp til stjernene. Det nytter ikke å hoppe over noen. Det finnes en million fallgruver på den veien han nå skal gå.

Den beste garantien mot dem alle heter familie.

Mats Møller Dæhli har fortalt hvor tøft det var å komme til Manchester United som 15-åring. Nå var han i en litt annen situasjon, ble ikke hentet i privatfly, men hadde minst en av foreldrene med seg hele veien. Dermed ble han aldri satt helt ut av kynismen og tøffheten, og klarte å plukke opp unik lærdom.

Nå skal Martin Ødegaard gå den samme veien. Antagelig i en enda større gullgruve.