Fullstendig unødvendig, Sokolowski

FEIRET MOT SOGNDAL: Tomasz Sokolowski feiret sesongens eneste målgivende mot nettopp Sogndal i serieåpningen. Nå spørs det om Stabæk-spilleren får sjansen til å møte Sogndal igjen. (Foto: NTB Scanpix)

FEIRET MOT SOGNDAL: Tomasz Sokolowski feiret sesongens eneste målgivende mot nettopp Sogndal i serieåpningen. Nå spørs det om Stabæk-spilleren får sjansen til å møte Sogndal igjen. (Foto: NTB Scanpix)

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Tomasz Sokolowski kan gjerne være forbannet på Brann. Men det er fullstendig unødvendig å lefle med sin integritet som Stabæk-spiller.

Uansett hvor lite midtbanespilleren scorer – null mål på de siste 42 seriekampene – og hvor mye han beklager: Så har Sokolowski rent faktisk sagt at han skal «vurdere» om han i det hele tatt skal score om han får sjansen på åpnet mål mot Sogndal søndag.

Det henger ved. I hvert fall frem til søndag kveld.

Og kan i aller ytterste konsekvens sende Brann ned i 1.divisjon.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Dermed har ikke bare Tomasz Sokolowski satt seg selv i en skvis. Han har også satt Stabæk i klemma. Kan de i det hele tatt bruke en spiller som har antydet at han har andre motiver enn Stabæks beste i en helt avgjørende kamp på Fosshaugane Campus?

Den sportslige ledelsen – Bob Bradley og Inge André Olsen – har kommet i et dilemma. Det enkleste er å avskilte Sokolowski som uegnet for denne kampen.

Men det kan jo svekke Stabæk. Til fordel for Sogndal. Og ikke Brann.

For ei suppe: Det er uhyre dumt å sette sin egen integritet på spill. Alltid. Uansett.

Bergen er i Brann akkurat nå og en skarp reaksjon kom umiddelbart fra byens minste felles multiplum, Davy Wathne. Noe annet var ikke å vente.

Norsk fotball har gjennom en årrekke kapitalisert milliarder av kroner på å gjøre «fair play» til et uttrykk veldig mange forbinder med landets største idrettsgren.

Det er dypt alvorlig når «fair play» utfordres av kampfiksing osv. Tippeligaen trenger ikke en eneste spiller, som et lite sekund, setter spørsmålstegn ved egne motiver.

Jeg tror ikke Sokolowski virkelig mener at han på usportslig vis skal bidra til å sende Brann ned.

Men det kan godt hende at Sokolowski ønsker sin forrige klubb alt vondt. Det er i så fall en ærlig sak og hans eget valg.

Rikard Norling ga i vinter klar beskjed om at plassen hans var bakerst i køen av sentrale midtbanespillere. En ærlig sak, det også, selvsagt.

Det føltes selvsagt blytungt for en spiller med ambisjoner om å styre Bergens tidvise stolthet fra sentral midtbaneposisjon. Sokolowski har gjort en grei jobb – med 19 starter og seks innbytter i Stabæk. Men har vel ikke levert en sesong som kan sies å være markant bedre enn Branns mest benyttede sentrale duo, Fredrik Haugen og Stephane Badji.

Direkte involvert i en scoring har Sokolowski faktisk ikke vært siden Stabæk-debuten. Han fikk notert sesongens eneste assist i aller første seriekamp.

Mot Sogndal, til alt overmål.

Det spørs om det blir flere.