Festen som avslørte Barcelonas problem

SPRAKK NULLEN: Barcelona hadde ikke sluppet inn mål i serien denne sesongen. Selvsagt var det Cristiano Ronaldo som sprakk nullen, på strafffe, etter 776 minutters seriespill. Foto: AFP

SPRAKK NULLEN: Barcelona hadde ikke sluppet inn mål i serien denne sesongen. Selvsagt var det Cristiano Ronaldo som sprakk nullen, på strafffe, etter 776 minutters seriespill. Foto: AFP

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

(Real Madrid – Barcelona 3-1) Det skulle være den mest klassiske av Clásico’er. Det ble ikke helt slik.

Da holder det ikke at Barcelona bare er med på festen i en halvtime.

Men for all del; det var ikke akkurat grunn til å klage på underholdningen denne gangen heller. Det er en grunn til at Real Madrid og Barcelona drar inn overlegent mest TV-penger av alle klubber i verden, rundt 1,5 milliarder i året hver.

Det er glamour, de største stjernene og så store forventninger at forhåndssnakket nesten er like stort som selve kampen. Det er 36 kamper og 12 år siden det var en Clásico uten mål – og i de 17 siste møtene har begge lagene scoret.

I går ble alt toppet med at Luis Suárez, hatet, utskjelt og hånet av en hel verden etter sommerens VM-bitt, var tilbake for første gang etter sin fire måneder lange straff. Mange trodde at han skulle starte som reserve, men det kler dette oppgjøret ganske dårlig å ha en superstjerne sittende på benken.

FOR EN START: Luis Suarez åpnet med en målgivende pasning etter tre minutter. Det så ut som en drømmedebut, men endte ganske dårlig. Foto: AP

FOR EN START: Luis Suarez åpnet med en målgivende pasning etter tre minutter. Det så ut som en drømmedebut, men endte ganske dårlig. Foto: AP

Suárez skulle ut til fotballfolket, og det tok bare tre minutter før han viste at trener Luis Enriques beslutning også kunne forsvares sportslig. Suárez slo en vakker crosspasning til Neymar. Brasilianeren avanserte enkelt forbi Daniel Carvajal og Pepe og bredsidet inn 1-0 til bortelaget.

Det var høyt tempo og strålende individuelle prestasjoner. Lionel Messi var suveren med ballen. Real Madrids Karim Benzema knuste Javier Mascherano i luften da han traff tverrliggeren, før franskmannen råsterkt rappet returen og skjøt over. Messi var centimetere unna å øke ledelsen etter et fantastisk 8Suárez-innlegg, men Iker Casillas gjorde seg like stor som i glansdagene.

Etter en drøy halvtime gikk Barcelona-stopper Gerard Piqué ned som en målvakt da han stoppet et innlegg med armen. Cristiano Ronaldo scoret i sin 11. strake kamp da han sikkert utlignet fra straffemerket, og derfra handlet det stort sett om Real Madrid. Messi ble nesten helt borte, Suárez ble byttet ut etter snaut 70 minutter, og på motsatt side styrte Toni Kroos, Luka Modric, Isco, Ronaldo og en meget pigg Benzema. Selv uten kontringsmaskinen Gareth Bale, han som senket Barcelona med et fantastisk matchvinnermål i forrige møte (cupfinalen), var Real Madrid suverene.

Det er fælt å hevde at et lag som var uten baklengs på de åtte første seriekampene har trøbbel defensivt, men 2-3 mot Paris Saint-Germain i Champions League og 1-3 mot Real Madrid er et tegn på at Barcelona sliter når de beste motstanderne er på motsatt side.

Det gikk for fort i perioder. Den en gang så fryktede midtbanetrioen Xavi, Busquets og Iniesta ble løpt over, mens Piqué gang på gang ble avslørt på farten. Andrés Iniesta og (særlig) Javier Mascherano rotet det til da Isco-Ronaldo-Rodriguez-Benzema fikset 3-1-ledelsen. Dessuten avslørte Pepe det kanskje aller største Barça-problemet, dødballsvakheten, da han nikket inn 2-1. Det er veldig merkelig at Barcelona ikke har skaffet seg bedre hodespillere, og nå kan ikke klubben forsterke før i 2016.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Syv av de ti utespillerne som åpnet El Clásico var også i Barcelonas startoppstilling i Champions League-finalen mot Manchester United i 2011. Det tyder på at det er tid for å fornye litt, men det er altså ikke så enkelt de neste 14 månedene. Barcelona er straffet for å ha brutt reglene knyttet til overganger med utenlandske spillere under 18 år og fradømt retten til å kjøpe frem til januar 2016.

Men laget er fortsatt ett poeng foran Real Madrid.

Tross alt.