Balotelli er bare Balotelli. Det er Liverpools problem.

BEKYMREDE MENN: En rødluet Mario Balotelli har ikke fått dreis på sakene så langt i sesongen. Her under gårsdagens treningsøkt sammen med Raheem Sterling (i midten) og Philippe Coutinho. Foto: AP

BEKYMREDE MENN: En rødluet Mario Balotelli har ikke fått dreis på sakene så langt i sesongen. Her under gårsdagens treningsøkt sammen med Raheem Sterling (i midten) og Philippe Coutinho. Foto: AP

Kritikken mot Mario Balotelli (24) øker etter den skuffende sesonginnledningen. Men det er vel strengt tatt Liverpool-ledelsen som bør få høre det?

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Eks-Liverpool-stopper Jamie Carragher, nå Sky Sports-ekspert, sier at Balotelli ikke løper nok, og bør vrakes i det meget viktige Champions League-møtet med Real Madrid i kveld (er vel fort en slik kamp han plutselig kan slå til i).

Men det kan ikke overraske noen i Liverpool at Mario Balotelli har sett ut som Mario Balotelli?

KJENT POSITUR: Slik ser det ofte ut når det ikke går Mario Balotellis vei. Her i Milan-drakt i fjor. Han scoret 30 mål på 54 kamper i Milan. Prosentvis hans klart beste statistikk i klubbene han har spilt i. Men ti av målene kom på straffer (og fem på frispark). Foto: REUTERS

KJENT POSITUR: Slik ser det ofte ut når det ikke går Mario Balotellis vei. Her i Milan-drakt i fjor. Han scoret 30 mål på 54 kamper i Milan, prosentvis den klart beste statistikken han har hatt i de klubbene han har spilt for. Men ti av Milan-målene kom på straffer (og fem på direkte frispark). Foto: REUTERS

Det ble snakket om at manager Brendan Rodgers fikk orden på den forrige urokråka, Luis Suárez, og at han kunne fikse Balotelli også. Men det er vel ikke dét det først og fremst handler om? Rodgers kan trolig få så mye orden på Balotelli som han bare vil og kan, men det vil neppe gjøre italieneren til en annerledes spiller.

Der Luis Suárez var et fyrverkeri av løpskraft og intensitet, slår Mario Balotelli gnister bare i små glimt. Slik har spillestilen hans alltid vært. Balotelli kommer heller imot for å få ballen enn å jage bak forsvaret, han er ofte statisk, han har alltid fremstått ganske egoistisk, pluss at han kan ha et provoserende kroppsspråk når det ikke går hans vei.

Alan Shearer, tidenes toppscorer i Premier League med 260 mål, var svært oppgitt over Balotelli etter at Liverpool slet seg til 3-2 over Queen’s Park Rangers i helgen. «Vi har alle vært gjennom måltørker, men da må man i hvert fall løpe, kjempe, prøve. Det gjør ikke Balotelli,» klaget Shearer, ekspert under BBCs Match of the Day-sendinger.

Men igjen; Balotelli er som Balotelli alltid har vært. Råsterk, eksplosiv og med et skuddbein som kan være helt rått, men i den samme pakken er det også en mann som er uinteressert, tilsynelatende litt lat og med et skuddbein som kan være helt dødt.

Han er blitt 24 år, har et unikt talent – men det er liten tvil om at «hypen» rundt Balotelli har vært større enn spilleren selv så langt i karrieren.

Egentlig er det urettferdig å sammenligne Balotelli med Luis Suárez. Suárez er i en helt annen divisjon. Men uansett var det dristig av Liverpool å hente inn en spillertype som i sitt bevegelsesmønster åpenbart bryter med måten Liverpool angrep på i forrige sesong. Selvsagt er det mange flere grunner enn Balotellis inntreden som gjør at Liverpool høsten 2014 ikke ser ut som Liverpool våren 2014. Daniel Sturridge’ skadefravær har bidratt mye – pluss at den defensive biten heller ikke er i orden. Alt henger vel sammen med alt i Liverpool også.

Mario Balotelli har spilt ni kamper for sin nye klubb, og scoret ett mål (1-0 mot Ludogorets i Champions League). Han fortjener litt mer tid, men har uansett aldri vært noen veldig stor målscorer:

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Siden han slo gjennom som 17-åring i Inter i 2007/08-sesongen er ikke tallene mer imponerende enn 89 mål på 229 klubbkamper for Inter, Manchester City, Milan og Liverpool, rundt en tredjedel av dem på straffespark. Han skyter mye, bommer mye – men når han først treffer, er det gjerne scoringer for minnebøkene.

På landslaget står han med ålreite 13 mål på 33 kamper. Det er bare i EM i 2012 han har imponert over tid.

Mario Balotelli ble kjøpt for drøyt 160 millioner kroner. Det hevdes at dette var godt under markedspris, at Liverpool ikke ville ha problemer med å få tilbake pengene.

Det er mulig det. Spørsmålet er nok heller om Liverpool får tilbake angrepsflyten.