31 dagers pause gjør Heidi Løke bedre

COME BACK: Heidi Løke fikk svært tøff behandling av Dragana Cvijic (til høyre) og Jelena Popovic da Norge tapte for Serbia i VM-kvartfinalen i desember. Nå kommer hun tilbake på landslaget uten å ha tapt en kamp i 2014. (Foto: Bjørn S. Delebekk)

COME BACK: Heidi Løke fikk svært tøff behandling av Dragana Cvijic (til høyre) og Jelena Popovic da Norge tapte for Serbia i VM-kvartfinalen i desember. Nå kommer hun tilbake på landslaget uten å ha tapt en kamp i 2014. (Foto: Bjørn S. Delebekk)

Av Jostein Overvik, sportsreporter VG

Få håndballspillere har opplevd et tøffere kjør – både på og utenfor banen – enn Heidi Løke. Denne pausen har vært av det gode.

Til sammen har strekspilleren stått over 31 dagers landslagssamling – og fem kamper – siden i slutten av mai.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Fysisk betyr det ingen ting. Løke trener godt nok i Györ.

Spillemessig betyr det minimalt. Løke kjenner etter syv mesterskap på rad det norske spilleopplegget bedre enn sine egne bukselommer.

Mentalt betyr det ganske mye. I positiv forstand. Av og til er det godt å få ting litt på avstand. Jeg tror Løke under Golden League savnet å være norsk landslagsspiller.

Etter at Løkes karriere eksploderte i 2008 har hun i opplevd å bli kåret til verdens beste spiller, tatt gull i OL, VM og to EM. I tillegg til tre Champions League-titler.

Dessuten var det en opprivende, siste tid i Larvik. Pluss både opp- og nedturer privat.

De aller fleste mennesker hadde ikke tålt alle disse opplevelsene og forandringene. Men Heidi Løke er ikke A4. Hun har taklet det bra. Først og fremst på grunn av en helt unik evne til å fokusere på det sportslige og kun ta en dag – og en kamp – av gangen.

Men hun har helt sikkert ikke hatt vondt av en aldri så liten pust i bakken de siste månedene. Sønnen Alexander har fått ha mamma litt mer hjemme gjennom sommeren og høsten. Etter at han har vært maskot i mange mesterskap krever skolegangen at han for det meste er i Györ når moren gjør mesterskapsforberedelser og spiller EM for Norge fra 25. november til 21. desember.

Familien og kjæresten kommer fra Norge for å hjelpe.

Løke er klar på at alt har handlet om sønnens situasjon, og ikke om konflikter med landslagsledelsen. Det er grunn til å tro henne. Uansett regner jeg med at eventuelt gruff blir ordnet opp med gjennom at hun nå kommer tilbake for Norge.

Det er en ualminnelig god nyhet for håndballjentene.

Norge har fått igjen en av sine to verdensstjerner. Og det er grunn til å tro at Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø skal fylle mye av hullet etter Katrine Lunde.

Det betyr at alt – også gull – er mulig for et Norge i utfordrerposisjon under EM i Ungarn. Løke spiller i sitt andre hjemland og blir en vesentlig faktor, selvsagt. Hun er en vinnerskalle. Siden det norske VM-tapet mot Serbia i desember har Heidi Løke spilt 36 kamper i serie, sluttspill, cup og Champions League..

Og ikke tapt noen av dem.