«Hemmelig» hjerne bak Romas suksess

HOLDER KOKEN: Francesco Totti debuterte for Roma 16 og et halvt år gammel i 1993. Han har aldri forlatt klubben, og har vunnet serien én gang og cupen to ganger. Men store internasjonale fremganger har det aldri blitt med klubblaget. I kveld venter mektige Bayern München. Her er han sammen med en annen klubbveteran, Danielle De Rossi. Foto: AFP

HOLDER KOKEN: Francesco Totti debuterte for Roma 16 og et halvt år gammel i 1993. Han har aldri forlatt klubben, og har vunnet serien én gang og cupen to ganger. Men store internasjonale fremganger har det aldri blitt med klubblaget. I kveld venter mektige Bayern München. Her er han sammen med en annen klubbveteran, Danielle De Rossi (til venstre). Foto: AFP

Hvor gode er Francesco Totti (38) og Roma? En god del av svaret får vi i kveld.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Hjemmekampen mot Bayern München i Champions League er årets foreløpig største test for det fremadstormende Roma-laget.

Mens italiensk fotball generelt sliter, så har Roma bygget opp et mannskap som kanskje kan utfordre de tre siste års seriemester Juventus. Og i Champions League har Roma åpnet strålende; først 5-1 over CSKA Moskva, deretter et sterkt 1-1-resultat borte mot Manchester City, en kamp italienerne fort kunne vunnet.

MATCHVINNER: Roma slo Daniel van Buyten og Bayern München 3-2. Matchvinner på straffe, selvsagt Francesco Totti. Foto: AP

MATCHVINNER: Roma slo Daniel van Buyten og Bayern München 3-2. Matchvinner på straffe, selvsagt Francesco Totti. Foto: AP

Roma slo Bayern München i det forrige Champions League-møtet, for fire år siden. Hjemmelaget snudde 0-2 til 3-2, veteranene De Rossi og Totti scoret de to siste mot Louis van Gaals Bayern-lag, som allerede var videre til 8-delsfinalen.

Men det er først de siste årene avstanden fra Roma og opp til de aller største har økt kraftig. De store stikker fra i europeisk fotball. I 2010/11-sesongen viste oversikten til revisjonsfirmaet Deloitte at Bayern München hadde 2,7 milliarder kroner i inntekter, Roma 1,2 milliarder.

I forrige sesong sto Bayern med nesten 3,8 milliarder, mens Romas inntekter hadde krympet til 1,05 miilliarder.

Avstanden mellom de to klubbene hadde øket fra 1,5 til over 2,7 milliarder.

Derfor må Roma tenke smartere.

SUKSESSDIREKTØR: Romas sportsdirektør Walter Sabatini (til høyre) er god på spillermarkedet. Her  sammen med klubbdirektør Mauro Baldissoni. Foto: REUTERS

PEKER UT VEIEN: Romas sportsdirektør Walter Sabatini (til høyre) er god på spillermarkedet. Her sammen med klubbdirektør Mauro Baldissoni. Foto: REUTERS

Og mye har skjedd siden sommeren 2011. Nye eiere overtok, og Walter Sabatini ble hentet inn som sportsdirektør. Sabatini er kanskje den fremste strategen bak helomvendingen, med deleier og klubbpresident James Pallotta i ryggen.

– Vi har ingen oljepenger, men fotball-lag kan også skapes på andre måter, sier Sabatini, som ikke bare henter gode spillere; fjorårets investering av franske Rudi Garcia som trener har kanskje vært aller viktigst. Garcias taktiske kløkt var en braksuksess fra start av. Han åpnet med å lede Roma til seriesølv, etter at klubben hadde blitt nummer seks, syv og seks de tre foregående sesongene.

Garcia var et sensasjonelt valg for de fleste Roma-supporterne, som forventet et stort navn og ikke engang hadde hørt om Garcia. I dag ville de neppe byttet ham med noen trener i hele verden.

SUKSESSTRENER: Rudi Garcia er i godt humør foran møtet med Bayern. Foto: AFP

SUKSESSTRENER: Rudi Garcia er i godt humør foran møtet med Bayern. Foto: AFP

Klubbledelsen har tilsynelatende full kontroll på spillermarkedet. Roma har ikke råd til å handle dyrest, men de har råd til å handle klokest. Mange var for eksempel bekymret da midtstopper Mehdi Benatia, regnet som en av de beste i europeisk fotball, ble solgt til Bayern München for 220 millioner kroner denne sommeren. Roma kjøpte ham for halvparten året før. Garcia/Sabatini brukte 105 millioner kroner på å hente Hellas’ strålende VM-stopper Kostas Manolos som erstatter, pluss at Davide Astori er leid inn fra Cagliari.

Best butikk har Sabatini og Roma gjort på det brasilianske stoppertalentet, bare 20 år gamle Marquinhos; kjøpt fra Corinthians for 40 millioner kroner, solgt til PSG for 220 millioner i fjor. Érik Lamela ga også et pent overskudd; hentet fra argentinske River Plate for rundt 140 millioner kroner, solgt til Tottenham for cirka 245 millioner.

ATTRAKTIV: Kevin Strootman er på vei tilbake etter skade. Foto: AFP

ATTRAKTIV: Kevin Strootman er på vei tilbake etter skade. Foto: AFP

Kevin Strootman kan også tilføre et tresifret antall millioner. PSV Eindhoven fikk 130 millioner kroner for den nederlandske landslagsmannen, som har kontrakt med Roma til sommeren 2018. Han er en av Louis van Gaals yndlinger og kobles stadig til Manchester United. Strootman er på vei tilbake etter en syv og en halv måned lang korsbåndsskade, og her snakker vi ganske høy prisklasse.

Spennende, hurtige Juan Iturbe (21) ble snappet foran Juventus, fra HellasVerona for 170 millioner kroner.

Og det er flere som har kommet til Roma under i Sabatinis tid som sjef, der godt gasjerte John Arne Riise er blant dem som forsvant den første sommeren. For å nevne noen: Løpsmaskinen Gervinho, serbiske Adem Ljajic, bosniske Miralem Pjanic, ytterligere to greske landslagsmenn, José Holebas og Vasilis Torosidis, backveteranene Ashley Cole og Maicon, franske Mapou Yanga-Mbiwa, den råsterke belgieren Radja Nainggolan, veteranen Seydou Keita og den sterke italienske trioen Mattia Destro, Federico Balzaretti og Alessandro Florenzi.

Fellesnevner: De er enten kjøpt forholdsvis billig, kommet gratis eller er på lån. Hver for seg er det ikke de største navnene, men Rudi Garcia har skapt en utrolig sterk enhet.
«Roma er Italias beste lag akkurat nå,» melder Bayerns administrerende direktør Karl-Heinz Rummenigge, muligens i et forsøk på å advare sine egne spillere.

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Ellers foran kveldens kamper:
ºº Manchester City har startet under middels, med tap i München og ett poeng hjemme mot Roma. I dag venter bortekamp mot CSKA i et Moskva som nærmer seg minusgrader.

ºº De gamle Barcelona-lagkameratene Luis Enrique og Frank de Boer møtes på sidelinjen når Barcelona tar imot Ajax.

ºº John Arne Riise og Apoel skal opp mot Paris Saint-Germain. Apoel er i storform i serien, har tapt knepent mot Barcelona og spilte uavgjort mot Ajax. PSG må legge ned en bra arbeidsøkt for å få med seg alle poengene på Kypros.