Høgmo fikk siste ordet…

GLAD MANN: Per-Mathias Høgmo mandag kveld, ca klokken 23. Foto: Bjørn S. Delebekk.

GLAD MANN: Per-Mathias Høgmo mandag kveld, ca klokken 23.
Foto: Bjørn S. Delebekk.

Vi fikk det fra hodet – og det gikk ned i beina, beskrev landslagsstopper Håvard Nordtveit – om råskapen som var helt essensiell da Norge slo Bulgaria mandag kveld. Men det ligger en Høgmo-historie bak språkbruken – her også.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG
Jeg har tidligere kritisert landslagssjefen for å distansere seg fra folket ved å bruke for mange ord som for mange ikke forstår. Etter min mening har han fremstått langt klarere utad, etter kritikken. Men denne gangen skal han uansett få ros for ordbruken sin, ikke kritikk.
Vi spoler tilbake et halvt år, til våren 2014. Per-Mathias Høgmo har akkurat hatt med seg A-landslaget til Emiratene, mens NFF og generalsekretær Kjetil Siem har jobbet med nye slagord for landslagene, under parolen «Jeg spiller for Norge.»
Tre ord skal brukes. NFFs ordsnekkere har kommet fram til følgende:
* Stolthet – for flagget og nasjonen.
* Samhold – om å stå sammen i med- og motgang.
* Vinnervilje – at du må ha en indre glød for å prestere når det gjelder som mest.
I NFF er de fornøyde. I garderoben på Ullevaal skal hele budskapet festes på veggene. Det samme skal gjøres på helt ny «landslagsbuss.»
Men en vårdag banker det på døra hos generalsekretær Kjetil Siem i lokalene på Ullevaal stadion. Da Siem ser opp, møter han blikket til Per-Mathias Høgmo.
– Jeg liker ikke ordet «vinnervilje», Kjetil. Det blir for opplagt. Det må vi jo ha – uansett. Så jeg vil helst ikke bruke det som et slagord, sier Høgmo – og går, helt korrekt, imot bruk av en godt brukt klisjé der.
– Hva vil du ha da? Siem ser på Høgmo.
– Råskap, svarer landslagssjefen.
– Råskap?
– Ja, svarer Høgmo.
Og sånn blir «vinnervilje» til «råskap» i garderobe og på buss. Sånn blir en varslet klisjé til et ord som er lettere å selge inn til spillerne. Sånn blir «råskap» til et rått ord som brukes rått i alle sammenhenger. Også på en slik måte at landslagsspillerne tar det til seg, viser det i kamp mot Bulgaria på Ullevaal – og bruker det rått etter at kampen er vunnet.
Ord er makt. Ord kan overbevise tvilere. Ord kan få folk til å yte mer. Men ord kan også ødelegge. Og det kan ekskludere.
«Råskap» er ingen revolusjon blant de som lager slagord. Men det funker – her. Råskap er sterkere. Råskap høres tøffere ut enn vinnervilje. Råskap er litt mer maskulint. Litt mer rått, rett og slett.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Norge hadde neppe spilt annerledes med et annet slagord, trolig ville heller ikke resultatet blitt et annet.
Ikke denne gangen.
Men kanskje betyr det noe for neste gang, når det funka denne gangen?
For menneskehjernen er nå en gang skapt sånn at vi velger å tro, at visse ting hjelper oss. Og nå er «råskap» det landslagsgjengen tror at kan ta oss til EM i Frankrike.
Sammen med godt spill, stolthet og samhold.
Og da skal de selvsagt få dyrke det.
Og mannen som er opptatt av ord – Per-Mathias Høgmo, han fikk siste ord denne gangen…