Det var på tide, Ronaldo

RÅ, RÅERE, RONALDO: Så glad blir Cristiano Ronaldo når han avgjør for Portugal i kampens 95. minutt. Foto: JENS DRESLING, AP

RÅ, RÅERE, RONALDO: Så glad blir Cristiano Ronaldo når han avgjør for Portugal i kampens 95. minutt. Foto: JENS DRESLING, AP

KØBENHAVN (VG) (Danmark – Portugal 0-1) Det er noe med gleden til Cristiano Ronaldo (29) som det er umulig ikke å bli begeistret for.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Det er noe vakkert over at mannen som er «regjerende verdensmester» i fotball blir helt vill nesten hver gang han scorer mål, om det så er det siste i en Champions League-finale som for lengst er avgjort, det fjerde når Deportivo La Coruna blir slått 8-2 – eller det avgjørende i en landskamp borte mot Danmark.

Det er noe med hva disse scoringene betyr for en mann som tjener godt over 100 millioner kroner i året.

Det er også noe med intensiteten i alt han gjør, noe med gløden i øynene når han kommer til Parken med cap’en bak-frem og profesjonaliteten han viser under oppvarmingen. Cristiano Ronaldo er aldri superstjernen som bare tusler uinteressert rundt, alltid den lydige eleven som gjør som den fysiske treneren sier. Best under oppvarmingen også. Gjennomprofesjonell. Fokusert.

Det er noe med at han aldri gir opp på en kveld som er blitt ganske tung og har endt med at han frustrert taklet på seg kampens eneste gule kort på overtid. Men det er også han som tar voldsom sats med begge bein, som henter frem de ekstra centimeterne da det bare er ti sekunder igjen av den fem minutter lange overtiden.
I duell med Simon Kjær presser Cristiano Ronaldo inn seiersmålet.

Sekunder senere får Kjær trøstepremien; Ronaldos trøye. Det er noe med å sikre seg den også.

AVGJØRELSEN: Cristiano Ronaldo slår Simon Kjær og Kasper Schmeichel i luftduellen. Foto: LIESELOTTE SABROE, SCANPIX

AVGJØRELSEN: Cristiano Ronaldo slår Simon Kjær og Kasper Schmeichel i luftduellen. Foto: LIESELOTTE SABROE, SCANPIX

Men midt oppi all hyllesten; det var også litt på tide at Ronaldo leverte for Portugal igjen. Ikke siden han sendte Sverige ut av fotball-VM i fjor høst, hadde han scoret et viktig landslagsmål. Han avsluttet forrige sesong som Champions League-vinner og spansk cupmester, og endte med 51 mål på 47 kamper. Denne sesongen har Ronaldo spilt seks seriekamper og scoret uforskammede 13 mål for Real Madrid. Men på landslaget hadde han vist fint lite de siste månedene, og VM i Brasil endte som en fiasko.

Derfor kunne dette fort handlet om at Cristiano Ronaldo heller ikke denne gangen greide å løfte Portugal, at han i det siste har sett litt rådvill ut på landslaget, der han ikke drives frem av en rekke andre superstjerner, som i Real Madrid.

VM-FIASKO: Cristiano Ronaldo og Portugal forsvant ut av VM etter det innledende gruppespillet. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

VM-FIASKO: Cristiano Ronaldo og Portugal forsvant ut av VM etter det innledende gruppespillet. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Det er verre å dominere når man ikke spiller på verdens beste lag, et lag som attpåtil er uendelig mye bedre enn de fleste motstanderne i Primera División, delvis også i Champions League (og avstanden øker). Real Madrid scoret minst fire mål i 17 kamper i forrige sesong.  Og, uten å ta noe som helst fra fantastiske Ronaldo (og Lionel Messi); er man best i verden på de beste lagene i verden, så vil det jo gjerne ende med en del scoringer.

Matchvinnermålet i Parken var Cristiano Ronaldos 51. på 115 landskamper, som selvsagt er veldig bra, men likevel dårligere enn Zlatan Ibrahimovic 50 mål på 100 kamper for Sverige, Luis Suarez’ 43 mål på 81 kamper for Uruguay, brasse-Ronaldos 62 mål på 98 kamper og David Villas 57 mål på 97 Spania-kamper – for å nevne noen. (Messi har 44 på 95 Argentina-kamper, også det litt bedre snitt.)

Det har litt med posisjon i laget å gjøre, men man blir likevel ikke slått i bakken av Ronaldos mesterskapstall: På tre VM og tre EM har han til sammen scoret ni ganger, på 27 kamper. I VM-sammenheng er hans tre mål kommet mot Iran, Nord-Korea og Ghana.

Ellers har han scoret 16 mål i EM-kvalik, 15 mål i VM-kvalik og 11 mål i vennskapskamper. Det er ikke veldig mange av målene som har kommet mot veldig gode motstandere i store

DEN ENORME FORSKJELLEN: Michael Krohn-Dehli misbrukte sine to store sjanser, og endte i knestående da Cristiano Ronaldo avgjorde. Foto: JENS DRESLING, AP

DEN ENORME FORSKJELLEN: Michael Krohn-Dehli misbrukte sine to store sjanser, og endte i knestående da Cristiano Ronaldo avgjorde. Foto: JENS DRESLING, AP

kamper, så selv om Cristiano Ronaldo i aller høyeste grad har levert for Portugal også, har han vært langt mer menneskelig på landslaget.

Men for Danmark var han umenneskelig nok i går. Og særlig for Kasper Schmeichel, som sto arm-i-arm med Ronaldo da «nei til rasisme»-lagbildet ble tatt før kampen. De kjenner hverandre fra før, pappa Peter Schmeichel var i Sporting i Lisboa fra 1999 til 2001, da Ronaldo var en talentfull tenåring på alder med Martin Ødegaard.

Cristiano Ronaldo var innblandet i det meste av det lille som skjedde offensivt, men hadde bare kommet til to gode sjanser i løpet av 90 minutter: Seks minutter ut i 1. omgang rev han seg vakkert løs og det rappe skuddet presset Kasper Schmeichel til en god redning. Seks minutter ut i 2. omgang ble han spilt helt alene igjennom av Zenits Danny, men denne gangen var det Schmeichel som var lynkjapp, ikke engang hans far kunne gjort det bedre da målvakten rykket ut til straffemerket og reddet med en lysende benparade.

Danmark hadde levert en ganske tam kamp i et ganske tamt Parken, der fremførelsen av «Der er et yndigt land» før kampen var kveldens danske høydepunt. Michael Krohn-Dehli (meget god i sesonginnledningen i Celta Vigo) traff stolpen og skjøt like utenfor, men Danmarks kreative, offensive menn skapte altfor lite.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Den bakerste mannen var kveldens vinner. Kasper Schmeichel hadde stoppet Cristiano Ronaldo, og ett dansk poeng ville vært «greit nok», som landslagssjef Morten Olsen uttalte etterpå. Men Ricardo Quaresma og Ronaldo, også de gamle Sporting-kompiser, spolerte kvelden. Innbytter Quaresma slo innlegget da Ronaldo viste frem luftstyrken som gjør ham til verdens mest komplette fotballspiller. Supermannen på 185 centimeter raget godt over 189 centimeter høye Simon Kjær, og der og da kom det ganske tydelig frem at Kasper Schmeichel (1,85) er åtte centimeter lavere enn pappa Peter. Den danske keeperen havnet på halvdistanse, og bestemannspremien som han allerede hadde fått fremsto plutselig i et litt merkeligere lys.

De portugisiske gledesscenene fortalte alt om hva denne borteseieren betydde, etter sjokknederlaget for Albania i åpningskampen (da Ronaldo var skadet). En høylytt Portugal-buss forlot Parken rundt midnatt.

Det er liten tvil om hvem som smilte bredest inni der.