Kan håndballjentene ta gull igjen? Klart det er mulig

ENDELIG GJENNOMBRUDD: Stine Bredal Oftedal har lært – og slitt – gjennom fire mesterskap siden EM-debuten i 2010. I Ungarn blir den 23 år gamle playmakeren viktig for norsk suksess. Her lurer hun Brasils Deonise Facchinelo. Norge slo verdensmesteren sist torsdag. Foto: NTB SCANPIX

ENDELIG GJENNOMBRUDD: Stine Bredal Oftedal har lært – og slitt – gjennom fire mesterskap siden EM-debuten i 2010. I Ungarn blir den 23 år gamle playmakeren viktig for norsk suksess. Her lurer hun Brasils Deonise Facchinelo.  Norge slo verdensmesteren sist torsdag.
Foto: NTB SCANPIX

To verdensstjerner er borte. Men ingen grunn til å avskrive håndballjentene. Selv gull er mulig.

Av Jostein Overvik, sportsreporter VG

Sannsynligheten er riktig nok ikke den aller største for at Stine Bredal Oftedal og Norge står der med EM-gull – og OL-plass – i Budapest 21. desember. Men potensialet er utvilsomt. Finnes det egentlig noe klart bedre lag i Europa?

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Serbia? Danmark? Polen? Montenegro? Ungarn? Russland? Frankrike? Kroatia? Spania?

Medaljekandidater alle sammen. Men ingen av dem peker seg klart ut.

Dermed kommer EM i Ungarn og Kroatia temmelig sikkert an på hvem som gjør den beste jobben der og da. Hvem som gjør de riktige valgene og får laget til å vokse mest gjennom to tøffe mesterskapsuker.

En ting har jobben med å dekke håndballmesterskap gjennom 28 år, fra mor Hanne til datter Emilie Hegh Arntzen, lært meg: Avskriv aldri håndballjentene på det området.

I dette EM-selskapet har Norge en fin mulighet, naturligvis. Selv uten Katrine Lunde og Heidi Løke.

Det ser ut som Thorir Hergeirsson og hans team har gjort noen gode prioriteringer gjennom de 10 månedene siden det skuffende kvartfinaletapet i VM.

Der røk jentene blant annet på det fysiske. Norge har nesten alltid vært fantastiske på fitness og rå form i mesterskap, men mot Serbia i Beograd skortet det på den rene fysiske styrken mot en spiller som 95 kg tunge Dragana Cvijic.

Det er gjort en god del i vektrommet de siste månedene. Det gir håp om at midtforsvaret skal bli sterkt nok til å presse avslutningene ut mot sidene.

Med Mats Olsson som keepertrener har Norge hatt den beste målvakten i stort sett alle mesterskap siden 2006. Lite tyder på at Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg skal gjøre skam på den tradisjonen.

Mot Danmark søndag tapte Norge kontringsspillet 4-13 og kampen 22-26. Ikke bra. Men overgangene mellom forsvar og angrep – og motsatt – er et klart satsingsområde.

Det er vanskelig å se at laget ikke skal få orden på løpingen.

Da står vi igjen med angrepsspillet.

Det er her Stine Bredal Oftedal blir viktig.

Den lille playmakeren var oftere god enn dårlig mot Brasil og Frankrike, men mot danskene sluttet hun å gå hardt på mål. Da kom de svake, uvinklete pasningene på tvers og dermed også feilene.

Under ledelse av Mia Høgdahl kjører Norge et playmakerprosjekt frem mot EM. Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk og Veronica Kristiansen er involvert, i tillegg til Oftedal. Her ligger mye av nøkkelen til EM-suksess.

I førsteomgangen mot Danmark var angrepsspillet så variert og bevisst at Maren Gundersen på strek fikk fem innspill. Etter pause kom ingen baller inn. Da blir det vanskelig.

Gundersen er selvsagt langt fra noen Heidi Løke, men ser ut til å ha naturlig guts, timing og humør.

Det er bare å gi henne EM-plass.

Norge i Golden League: Brasil 31-27, Frankrike 23-15, Danmark 22-26.

Norges kamper før EM: Danmark (27.11, Larvik), Frankrike (28.11, Larvik), Serbia (30.11, Oslo)

Norges gruppespill i EM: Romania (7.12), Ukraina (9.12), Danmark (11.12)