Det hjelper ikke om Ødegaard skaper, hvis ingen scorer…

NYTT UTTAK: Per-Mathias Høgmo tok ut en tropp som må ta poeng de neste ukene. Foto: Vidar Ruud, Scanpix.

NYTT UTTAK: Per-Mathias Høgmo tok ut en tropp som må ta poeng de neste ukene.
Foto: Vidar Ruud, Scanpix.

ULLEVAAL STADION (VG) Nok en gang fikk landslagssjef Per-Mathias Høgmo mange spørsmål om Martin Ødegaard (15), og om han kan være «boksåpneren» mot Malta og Bulgaria. Men det hjelper lite om Ødegaard åpner et forsvar hvis ingen kan avslutte det geniale han eventuelt skaper.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For der ligger problemet. Høgmo har lett med lyskaster, sterke lommelykter og flomlys rundt om etter en norsk spiss som scorer mål. Det har han ikke funnet. I troppen Høgmo tok ut tirsdag, til kampene mot Malta og Bulgaria, er det 17 mål totalt.

17 mål.

Og åtte av dem, nær halvparten, er scoret av én mann, Tarik Elyounoussi.

Jeg kan ikke huske sist Norge hadde en landslagstropp med så få scoringer i banken.

Høgmo er klar over problemet. Han ser etter alternativer, og finner de bare sporadisk i talenter som Mushaga Bakenga og Fredrik Gulbrandsen. Men ingen skiller seg ut. Så langt i 2014 har Høgmo prøvd 50 spillere på sine åtte kamper.

Det er et ekstremt antall – uten at han er blitt så veldig mye klokere heller.

På disse åtte kampene har Norge scoret fem mål. At det er for dårlig, sier seg selv. Men Høgmo har tatt ut de beste spissene nasjonen har. Det var mye klaging på John Carew i sin tid, men tenk hvor glad en landslagssjef hadde vært for å ha en Carew å lene seg på i dag.

Det har han ikke. Høgmo må håpe at midtbanen scorer mer enn den har gjort, selv om det ikke akkurat er scoringskonger der heller. Verken Per Ciljan Skjelbred eller Mats Møller Dæhli scorer mange mål.

szeb168bEtter uttaket ble det igjen mange spørsmål til Høgmo om Martin Ødegaard (bildet). Det gikk litt rett gjennom hos meg. Fordi jeg mener det er helt naturlig at han er med, siden han er blant Norges beste fotballspillere, og fordi han har spilt på A-nivå i Norge snart en sesong nå. Og fordi vi spiller mot motstandere som bør passe Ødegaard bra.

Det vil bli mer åpent mot Malta og Bulgaria enn det ble mot Italia. Samtidig har Ødegaard vist at han tar alle nivåer. Derfor bør han også spille disse kampene. I norsk tradisjon blir du heller ikke flyttet opp fra U-21 til A-landslaget hvis du ikke skal spille, eller er svært nær en startplass. Så Ødegaard vil få minutter i de neste A-landskampene, fortjent nok.

sy7fe8bcEllers fant Høgmo plass til en spiller jeg lenge har etterlyst: Elfsborgs Henning Hauger (29, bildet). Høgmo var til stede på den siste kampen hans, i helgen, og ble mektig imponert. Hauger var banens beste, og det overrasker meg ikke. Ingen i norsk fotball flytter beina så raskt og riktig, og gjør så få feil som den tidligere Stabæk-spilleren. Gi han ankerrollen på midtbanen, og det defensive hullet vil forsvinne.

Det er min påstand.

Fakta er i hvert fall følgende: I de 18 siste landskampene Norge spilte med Henning Hauger som anker, tok A-landslaget 2,22 poeng i snitt. 13 seirer, en uavgjort og fire tap ble det – før Hauger ble satt ut – kanskje Drillos største tabbe som landslagssjef.

Siden Hauger spilte sin siste landskamp, for drøyt tre år siden, har Norge tapt 17 av 36 kamper, og har et poengsnitt pr kamp på 1,03.

Det er en nedgang på 1,19 poeng pr kamp – uten den fotrappe midtbanespilleren.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Nå sier ikke jeg at alt dette skyldes at Hauger ikke har spilt, men tall som dette pleier å fortelle deler av en historie.

Derfor er jeg også glad han er tatt med igjen, og det er på tide, all den tid Høgmo har lett etter det trygge ankeret på midtbanen.

I troppen savnet jeg kun Harmeet Singh denne gangen. Han har hatt en sterk, stabil og meget god sesong i Molde, og hadde fortjent en A-landslagsplass.