Mirakelet i Eibar

BEST I BLOKK: Når Eibar spiller hjemmekamper er det drømmeplasser på terrassene i leilighetene som ligger rett bak den ene langsiden. Foto: IÑAKI CAMPOS

BEST I BLOKK: Når Eibar spiller hjemmekamper er det drømmeplasser på terrassene i leilighetene som ligger rett bak den ene langsiden. Foto: IÑAKI CAMPOS

EIBAR (VG) I en idyllisk dal, nesten midt mellom San Sebastián og Bilbao i Baskerland, ligger en liten by. Der skjer det store ting i kveld.

 Av Trond Johannessen

Mellom klokken 19 og 21 handler ikke spansk fotball om Cristiano Ronaldo, Lionel Messi eller Diego Simeone.

Da ser alle nordover, mot Eibar, mot et lite, sjarmerende og nesten komisk umoderne stadion som heter Ipurua og som kan få presset inn rundt 6000 mennesker i serieåpningen mot baskernabo Real Sociedad.

Heldigvis er fotball mye mer enn overgangssummer på mange hundre millioner og stylede stjerner med ukelønner som knuser vanlige menneskers årslønn. Fotball er også drømmer, og noen ganger overgår drømmene virkeligheten.

Dette er historien om mirakelet i Eibar.

Paqui, kona til innehaveren av Cafeteria Birjinape i gågaten Toribio Etxeberria, snakker lavt. Hun vil ikke avbildes. Men hun forteller gjerne at de har hatt besøk av Al Jazeera, BBC og «noen fra Sverige». Noen meter bortenfor ligger Bar Buenos Aires. Der kan Aiora Lamariano stolt fortelle at det har vært en rekke franske medier på besøk under sommeren. Og CNN har vært i Eibar også.

– Verden ser oss nå. Og jeg er så stolt. Alle her snakker om fotball, sier Aiora oppglødd.

SLO NABOEN: Eibar serieåpnet mot storebror Real Sociedad 24. august - og debuterte i Primera División med seier. Foto: AFP

SLO NABOEN: Eibar serieåpnet mot storebror Real Sociedad 24. august – og debuterte i Primera División med seier. Foto: AFP

Med 27000 innbyggere og ett hotell skal det være den minste byen som noen gang har hatt et lag i den spanske toppdivisjonen. Man kan ta med seg hele Eibar inn på Santiago Bernabéu i Madrid – og det vil fortsatt være snaut 60000 tomme seter.

Det finnes neppe noen liga i verden der det er større forskjell på rikest og fattigst. Real Madrid bruker uten å blunke 2,3 milliarder på å hente Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og James Rodriguez, hele den stjerneløse Eibar-stallen er verdsatt til rundt 130 millioner kroner. Real Madrid drar inn oppunder fem milliarder i året og har vært verdens rikeste klubb i fem år på rad, Eibar måtte skrape sammen rundt 14 millioner kroner i full fart for i det hele tatt å få lov til å rykke opp.

I en lov fra 1999 heter det nemlig at alle klubber må ha egenkapital på minst 25 prosent av gjennomsnittsutgiftene til alle lagene i ligaen de spiller i (de to med størst og de to med lavest utgifter tas bort). Eibar oppfylte ikke de kravene i Segunda División. Og det hastet. Innen 6. august trengte klubben å bli 1,7 millioner euro (cirka 14 millioner kroner).

Det hjalp lite at Eibar var og er gjeldfri og drives sunt, i motsetning til veldig mange andre i Spania. Løsningen var å tilby aksjer, og hele verden ville redde Eibar. Nå er personer fra rundt 40 land aksjonærer, majoriteten av dem holder til i Spania, Storbritannia, USA og Kina.

Og selv om det nå renner inn rundt 120 millioner kroner i TV-penger, forsikrer klubbpresident Alex Aranzábal at den forsiktige pengebruken vil fortsette. «Vi må fortsette på samme måten, hvis vi slapper av vil det være en sikker vei til at vår økonomi også går over ende», uttaler han til CNN.

SD Eibar, Sociedad Deportiva Eibar, ble stiftet i ruinene av den spanske borgerkrigen i 1940. Ipurua ble bygget syv år senere. Offisielt rommer den 5250 mennesker. Nå er det satt opp en provisorisk tribune, så det er plass til ytterligere noen hundre, men fremdeles ser du aller best dersom du har tilgang til en av balkongene i 13-etasjeblokken bak den ene langsiden.

I går var det lite i byen som minnet om seriestarten, bortsett fra at det henger en del klubbflagg fra balkonger og utenfor butikker. Men i dag er det stor fest i gatene, før folket trasker opp til Ipurua for å ønske storebror Real Sociedad velkommen. Stadionet ligger på høyden av byen, det tar fem-seks minutter å gå. Alle går, det er nesten ikke parkeringsplasser. Man passerer en nedlagt tyrefekterarena, og det er så bratt at det er satt opp to rulletrapper på veien, mest for å sørge for at eldre mennesker kommer hele veien uten å slite seg fullstendig ut.

Og helt der oppe blir man møtt av et stadionanlegg som trolig hadde vært sjanseløst mot NFFs tøffe stadionkrav.

Det store spørsmålet er hvor sjanseløse byens helter er i møtet med det som var verdens beste liga i fjor. «Fifo» har ikke gitt opp. Vi treffer ham på Plaza de Untzaga. Han spilte på Eibar på 1970-tallet, og vil bare oppgi kunstnernavnet sitt. Han er ikke helt med på at det har skjedd et mirakel.

SOM EN FAMILIE: Eibar er en ærlig, hardtarbeidende klubb. Den er som en familie, sier Fifo, som spilte i Segunda B (3. divisjon) på 70-tallet. Foto: IÑAKI CAMPOS

SOM EN FAMILIE: Eibar er en ærlig, hardtarbeidende klubb. Den er som en familie, sier Fifo, som spilte i Segunda B (3. divisjon) på 70-tallet. Foto: IÑAKI CAMPOS

– En blanding av flaks og hardt arbeid. Det blir veldig vanskelig å beholde plassen, men det er mulig, sier Fifo.

Utenfor kafeen La Terraza, noen få meter fra Ipurua, sitter en som absolutt tror Eibar har en mulighet til å klare seg. Han heter Roberto Bergara, er 50 år, og da jeg spør hvor lenge han har fulgt fotball-laget så er svaret enkelt: – Siden jeg ble født.

 

– Uansett hvordan det går skal vi nyte. Selv om vi taper skal vi nyte denne sesongen, sier han og går inn for å hente en billedmappe, som viser at Ajax var på besøk da klubben fylte 50 år. Louis van Gaal, de Boer-brødrene, van der Sar – det foreløpige høydepunktet i Eibars historie …

I fjor så Roberto alle kampene, hjemme og borte. I år tror han det bare blir turer til motstandere som holder til rundt Barcelona og Madrid. Hjemme på Ipurua vil har han sin faste plass på den bare fire seterader høye nordtribunen. Roberto innrømmer at han står mer enn han sitter, og at han opptrer like mye som referent som dommeren selv.

Roberto forteller også om David Silva og Xabi Alonso, som begge har brukt Eibar som et springbrett – og som var «helt fantastiske». Tidligere var han sentral i supportergruppen La Bombonera, nå er han «for gammel». La Bombonera er blitt til Bombonera Eibarpool, inspirert av supportere som også holder med Liverpool. De synger Eibar-pool, Eibar-pool, Eibar-pool – etter det samme refrenget som Liverpool-supporterne bruker.

LEVER I HÅPET: – Ja, det er et mirakel at vi er oppe. Men det er ikke umulig at vi kan klare å holde oss. Se på Atlético Madrid. Penger vinner ikke alltid, sier Roberto Bergara, som har fulgt Eibars fotball-lag hele livet. Denne vimpelen, i stamkaféen utenfor stadion, har hengt der så lenge han kan huske. Foto: IÑAKI CAMPOS

LEVER I HÅPET: – Ja, det er et mirakel at vi er oppe. Men det er ikke umulig at vi kan klare å holde oss. Se på Atlético Madrid. Penger vinner ikke alltid, sier Roberto Bergara, som har fulgt Eibars fotball-lag hele livet. Denne vimpelen, i stamkaféen utenfor stadion, har hengt der så lenge han kan huske. Foto: IÑAKI CAMPOS

Men den største supportergruppen i Eibar nå har faktisk en kobling til Skottland. På en reise til en rugbykamp på Murrayfield i Skottland i 2001 skal Eibar-fansen ha blitt ekstremt begeistret for skottene som fortsatte å støtte laget sitt selv om det gikk mot tap. Nå kaller supporterne seg Eskozia la Brava, de tapre skottene.

De kommer til å synge uansett hvordan det går med Eibar i Primera División. Det eneste de krever er tapper innsats.

Og Eibar har kommet veldig langt med det.

 

** Publisert i VG 24. august.

** Eibar slo Real Sociedad 1-0 i serieåpningen. Deretter ble det 1-2 borte for regjerende mester Atlético Madrid, før det ble nytt tap, 0-1 mot Deportivo La Coruna i den andre hjemmekampen.