Eksemplet på at du ikke MÅ sparke treneren

LØFTET BRANN: Rikard Norling har fått dreis på Brann - til slutt.

LØFTET BRANN: Rikard Norling har fått dreis på Brann – til slutt.

Kun tre lag i Tippeligaen har bedre tall å vise til enn Sportsklubben Brann de fem siste kampene. Sent, men godt har Rikard Norling fått sving på mannskapet sitt. Med seier over fortapte Sandnes Ulf på Stadion i kveld, tar Brann et langt skritt mot fornyet kontrakt.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Det var har vært en merkelig sesong for Brann, helt siden Rikard Norling ble mottatt som en frelser i klubben i desember. Det hørtes omtrent ut som det bare var å erstatte Rune Skarsfjord med Norling – og så var Brann en tittelkandidat igjen.

Så enkelt er det sjelden. Heller ikke denne gangen.

Det mest oppsiktsvekkende med sesongen, sett fra Branns synspunkt, er at det aldri har kommet rop om at Norling må sparkes. Det kan også ses på som et eksempel på at du faktisk ikke nødvendigvis må sparke en trener, selv om klubben taper kamper heller. Det kan faktisk snu, med den samme treneren. Noe tar bare lenger tid. Noen får det, andre får det ikke. Norge er ikke noe annerledes enn andre land der.

Men for Rune Skarsfjord, spesielt, må det oppleves merkelig. For han hadde langt bedre tall enn Norling hele veien, men ingen gråt da Skarsfjord ble vist døra etter forrige sesong.

Denne sesongen har vært enda tristere, sportslig sett. Brann nådde bunnen etter 13 seriekamper, og helt fram til forrige serierunde var klubben under streken.

Men Norling satt trygt, skal vi tro folk som vet dette. Jeg tror han hadde fått fortsette selv med nedrykk.

Hva er årsaken til det?

Økonomi er én årsak. Med kontrakt ut 2016, ville det kostet Brann dyrt med nok et trenerskifte. Hadde han fått sparken i sommer, hvis økonomien hadde vært langt bedre? Det får vi aldri svar på.

I tillegg tror jeg mange i Brann og Bergen er lei av trenerskiftene. De ser at det ikke nødvendigvis hjelper, verken på kort eller lang sikt.

En tredje årsak er at Norling – tross resultatene – har skapt noe positivt rundt seg. Han er godt likt, blant mange i mange båser. Det hjelper selvsagt.

I tillegg har han gitt mange unge spillere sjansen. Og det gjør at Brann, om de kommer segt gjennom dette marerittet av en sesong uten å rykke ned, har gode muligheter til å kjempe seg oppover tabellen neste sesong. Og det med en rekke unggutter som allerede har fått mye spilletid.

Odd gjorde mye av det samme, og de lykkes for fullt nå.

* Håkon Lorentzen (17) er en meget spennende spiss, som har fått åtte kamper denne sesongen.

* Kasper Skaanes (19) har fått 21 kamper som kantspiller.

* Andreas Vindheim (19) har danket ut rutinerte Birkir Mar Sævarsson som høyreback, og står med 17 kamper så langt.

* Jonas Grønner (20) har tatt ansvar i midtforsvaret og står med 18 kamper denne sesongen.

* Kristoffer Barmen (21) har spilt 20 kamper, som sentral midtbanespiller eller spiss.

* Og Fredrik Haugen (22) har endelig fått ut mye av det bergenserne lenge har visst at han har i seg, på sentral midtbane.

På sine første 18 kamper tok Brann 0,67 poeng i snitt pr kamp, noe som garantert hadde gitt nedrykk om det hadde fortsatt. På de fem siste kampene har snittet pr kamp vært 2,0. Og med det er det bare Odd, Molde og Rosenborg som er i bedre form enn Brann.

Og snittet for hele sesongen har økt til 0,96 poeng pr kamp, noe som trolig holder til fornyet kontrakt. Og kampprogrammet fremover er heller ikke det aller verste for Brann nå: Start, Sarpsborg og Sogndal hjemme (i tillegg til Sandnes Ulf), Glimt, Haugesund og Odd borte. Dette bør gi Brann åtte-ni poeng til, noe som trolig holder. Det mest usikre er hjemmeformen. Kun tre seirer på 11 hjemmekamper så langt er en grusom statistikk.

I kveld kommer Sandnes Ulf på besøk, et Sandnes-lag som ikke har fått det forventede – for noen – løftet under Tom Nordlies ledelse. På 16 kamper under Asle Andersens ledelse, tok Sandnes Ulf 0,63 poeng i snitt. På sju kamper med Nordlie har snittet sunket til 0,57. Brann lå en plass og to poeng foran Sandnes Ulf da Nordlie overtok. Nå er avstanden tre plasser og åtte poeng.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

11 kamper uten seier står Sandnes Ulf med nå, etter en nitrist sesong. Klubben må vinne seks av de syv siste kampene for å ha noen som helst mulighet til å overleve i Tippeligaen til 2015 også.

Det skjer selvsagt ikke, med et lag som har to seirer på 23 kamper så langt.

Nordlie-effekten slo ikke til denne gangen.

Laget er rett og slett for dårlig.

Så enkelt er det.