Klubben som ble «banket ut av Zlatan»

HADDE ZLATAN I KNESTÅENDE: Paris Saint-Germain styrte før pause, men i 2. omgang kom Ajax sterkt tilbake. Foto: AFP

HADDE ZLATAN I KNESTÅENDE: Paris Saint-Germain styrte før pause, men i 2. omgang kom Ajax sterkt tilbake. Foto: AFP

AMSTERDAM (VG) (Ajax – Paris Saint-Germain 1-1) Det er umulig ikke å bli salig i blikket inne i Amsterdam ArenA. Så mange store navn, så mange store triumfer.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Veien ut av stadion, etter å ha sett Zlatan Ibrahimovic og PSG Champions League-åpne med 1-1 mot Ajax, går via hovedinngangen. Da passerer man en billedcollage som gjør at ryggen rettes opp litt ekstra:

STORHETSTIDEN: Dette er blant bildene som henger i Amsterdam ArenA. Ajax vant Serievinnercupen tre år på rad, fra 1971 til 1973. Her feires en av triumfene i Amsterdams gater. Johan Cruyff holder pokalen sammen med klubblegenden Sjaak Swart (til høyre). Til venstre for Cruyff: Barry Hulshoff.

STORHETSTIDEN: Dette er blant bildene som henger i Amsterdam ArenA. Ajax vant Serievinnercupen tre år på rad, fra 1971 til 1973. Her feires en av triumfene.  Johan Cruyff holder pokalen sammen med klubblegenden Sjaak Swart (til høyre). Til venstre for Cruyff: Piet Keizer.

Johan Cruyff i åpen bil gjennom Amsterdams gater, med Serievinnercup-pokalen i den venstre hånden og røyken i den høyre. Marco van Basten og Ronald Koeman som feirer seriegullet i garderoben i 1985, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert og Frank Rijkaard med Champions League-pokalen i 1995, Johnny Rep, Ruud Krol og Edgar Davids, Marc Overmars som spurter, Dennis Bergkamp som dribler. For å nevne noen få. Det er så mange at det er til å bli svimmel av.

Ajax er en av de største klubbene i europeisk fotballhistorie.

Det var Ajax som plukket opp Zlatan Ibrahimovic fra Malmö, høsten 2001. Det var her Zlatan startet voksenlivet (som han innrømmer besto mye av Xbox i rekkehuset i Diemen, sørøst i byen). Etter kunstmålet mot Italia i EM sommeren 20004, avsluttet Zlatan Ajax-tiden med sin uforglemmelige dribleserie mot NAC Breda, før han reiste til Juventus og Italia for å leke videre.

Trodde han.

I Torino ventet trenerikonet Fabio Capello, og I sin bok forteller Zlatan at noe av det første Capello meldte var følgende:

«Jeg skal banke Ajax ut av kroppen på deg.»

«Jeg trenger ikke den der nederlandske stilen. Én-to, én-to, spille vegg, spille fint og teknisk. Drible gjennom hele laget. Jeg klarer meg uten sånt. Jeg trenger mål. Skjønner du? Jeg må få det italienske tankesettet inn i deg. Du må få killerinstinktet.»

MELLOMVEKTER: Zlatan Ibrahimovic veide 84 kilo da han ble seiremester med Ajax i 2004. Han gikk raskt opp i vekt da han kom til Juventus. Foto: REUTERS

MELLOMVEKTER: Zlatan Ibrahimovic veide 84 kilo da han ble seiremester med Ajax i 2004. Han gikk raskt opp i vekt da han kom til Juventus. Foto: REUTERS

Zlatan Ibrahimovic veide 84 kilo. Capello skal ha blitt sjokkert da svensken erkjente at han aldri hadde tatt i en vektstang, og sendte ham rett i treningsstudioet. Zlatan kom ut igjen som et ustoppelig monster som har herjet i Europas beste klubber (Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG) i et tiår. I ni av de ti siste sesongene er svensken blitt seriemester (de to med Juventus riktignok fjernet på grunn av Calciopoli-skandalen).

Men i Champions League har han fortsatt til gode å bli en tung maktfaktor. Semifinale i den frustrerende sesongen i Barcelona er det beste Zlatan Ibrahimovic har å vise til.

Det er vanskelig å se for seg at dette skal endre seg veldig denne sesongen.

I går vrengte Zlatan Ibrahimovic av seg det gule kapteinsbindet og tuslet av banen, uten å takke en eneste person for kampen. En tilsynelatende trygg Paris Saint-Germain-ledelse ble skrudd vekk av et vakkert Lasse Schöne-frispark fra rundt 20 meter, dog ikke utagbart for PSGs italienske keeper Salvatore Sirigu. Like etter greide Sirigu såvidt å dytte et nytt Schöne-frispark (fra rundt 30 meter) i stolpen. Et Ajax som var helt ufarlig før pause kjørte kampen i store deler av en ganske fartsfylt 2. omgang, drevet frem av et meget entusiastisk hjemmepublikum.

SCHÖNT! Danske Lasse Schöne skrur inn utligningen til 1-1. Foto: AP

SCHÖNT! Danske Lasse Schöne skrur inn utligningen til 1-1. Foto: AP

Det er selvsagt altfor tidlig å konkludere med noe som helst etter én kamp. Likevel: Det er vanskelig å se for seg at Zlatan Ibrahimovic får med seg en Champions League-triumf før karrieren er over. Han snakker om at PSG-kontrakten som går ut sommeren 2016 blir hans siste på toppnivå. Og selv om han fortsatt er stor og sterk og mørk og skummel føles det som om hans PSG fortsatt har et stykke opp til de aller beste. Klubben har også en Financial Fair Play-straff hengende over seg, eierne kan ikke lenger bruke ubegrenset av sin ubegrensede rikdom for å styrke laget.

Det i overkant dyre innkjøpet av Thiago Silvas bestekompis David Luiz var klubbens eneste store denne sommeren. I går var Silva skadet og Luiz stopper sammen med en tredje brasilianer, stortalentet Marquinos (20). Mange vil mene at Marquinhos, også han landslagsmann, er et tryggere valg enn Luiz.

Zlatan Ibrahimovic da? Han er PSGs ubestridte éner og gjør fortsatt som han vil. I går var han først og fremst fysisk overlegen, 11 kilo tyngre enn da han forlot Ajax, umulig å komme innpå. Likevel skjedde det ikke altfor mye. Bare glimtvis viste han frem sin storhet, særlig med et par utsøkte gjennombruddspasninger. Zlatan skjøt utenfor fra god posisjon, og fikk ingenting ut av sine tre frisparkforsøk, de to siste fra veldig god posisjon. (David Luiz hadde veldig lyst til å overta det siste, men det var helt uaktuelt.)

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Den unge brassen Lucas var den mest skapende hos PSG, mens uruguayanske Edinson Cavani mest ser forvirret ut på sin venstrekant, der han må ta mange og lange defensive løp. Cavanis trøst var at han satte inn returen etter at Zlatan Ibrahimovic’ avslutning ble stoppet av midtstoppertalentet Joël Veltman, foranledet av en stygg feil av Ajax’ danske venstreback Nicolas Boilesen.

Ajax kjører fortsatt på med den samme «lettvekterstilen». Ajax-skolen er fortsatt en av de beste i verden til å utdanne spillere, men på dette nivået mangler det råskap og tyngde fremover på banen. Ajax har også mistet Daley Blind til Manchester United og åpnet med en ellever på 23,8 år i snitt, mot PSGs 26,8.

Når høstregnskapet gjøres opp blir det nok for tynt i konkurranse med Barcelona og PSG. Ajax har ikke gått videre fra gruppespillet siden 2005/06, klubben har ikke vært i kvartfinalen i Champions League siden 2003, da Zlatan Ibrahimovic fremdeles var der.

Storhetstiden er over, men minnene kan ingen ta fra Ajax, og det kan jo også være en annen grunn til at Fabio Capello «ikke trengte den der nederlandske stilen». Ajax har nemlig påført vinneren Capello to av hans aller bitreste nederlag:

** Først som Juventus-spiller i 1973. Finale i Serievinnercupen. Ajax vant 1-0 etter mål av Johnny Rep.

** Deretter selvsagt som Milan-trener i 1995. Finale i Champions League. Ajax vant 1-0 etter mål av Patrick Kluivert.