Vi vet at disse lagene går videre

FAVORITTER: Hvis historien gjentar seg går Lionel Messi, José Mourinho, Cristiano Ronaldo, Arsène Wenger og Arjen Robben greit videre fra gruppespillet i Champions League. Foto: REUTERS, AP, AFP og PA

FAVORITTER: Hvis historien gjentar seg går Lionel Messi, José Mourinho, Cristiano Ronaldo, Arsène Wenger og Arjen Robben greit videre fra gruppespillet i Champions League. Foto: REUTERS, AP, AFP og PA

Det er nesten umulig å se for seg 8-delsfinalen i Champions League i februar neste år uten at disse fem er på plass.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

De går så godt som alltid videre.

Champions League har mer og mer utviklet seg til å bli en komfortabel pengemaskin for de mektigste klubbene i Europa. Gruppespillet hver høst er nesten blitt en formalitet.

I går var det trekning igjen, og det er naturlig nok nye fotballfester i vente. Noen store lag må nødvendigvis trekkes mot hverandre, og da er det bare å plukke frem gode poenger, for eksempel om de som skal møtes igjen:

Som at Paris Saint-Germain og Zlatan Ibrahimovic skal opp mot Barcelona, akkurat som da den svenske stjernespissen støtte på sine gamle lagkamerater i kvartfinalen for halvannet år siden.

Som at Bayern München, Manchester City og CSKA Moskva skal møtes i gruppespillet i år, akkurat som i fjor.

Som at Arsenal og Borussia Dortmund møtes i gruppespillet i år, akkurat som i fjor.

Som at Chelsea og Schalke 04 møtes i gruppespillet i år, akkurat som i fjor.

Som at Barcelona og Ajax møtes i gruppespillet i år, akkurat som i fjor.

Det er ikke så veldig rart at dette skjer. Det er langt på vei den samme gjengen som er med hver gang.

De store lagene er mer og mer suverene i sine egne hjemland, og de aller største like dominerende i gruppespillet i Champions League. Borussia Dortmund og Atlético Madrid har vist at det er mulig å slåss mot pengekreftene, men ser vi det i et tiårsperspektiv er det fem klubber som danner det mest eksklusive Champions League-selskapet:

Real Madrid, videre fra gruppespillet hvert år (har greid det de siste 17 sesongene). Samlede pengepremier de fem siste sesongene: 1,7 milliarder kroner.

Barcelona, videre fra gruppespillet hvert år. Pengepremier de fem siste sesongene: 1,77 milliarder kroner.

Bayern München, videre fra gruppespillet hvert år, bortsett fra 2007/08 (da de ikke kom med i turneringen engang). Pengepremier de fem siste sesongene: 1,77 milliarder kroner.

Arsenal, videre fra gruppespillet hvert år (har greid det de siste 15 sesongene). Premiepenger de fem siste årene: 1,2 milliarder kroner.

Chelsea, videre fra gruppespillet hvert år, bortsett fra en «innbyrdes oppgjør»-glipp mot Sjakhtar i 2012/13. Premiepenger de fem siste årene: 1,71 milliarder kroner.

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

I tillegg kommer enorme publikums- og sponsorinntekter. Champions League er kjempebutikk for disse storklubbene, og det føles som at det er ganske enkle penger som hentes, i hundremillionersklassen hvert år.

Oljenyrike Manchester City og Paris Saint-Germain har potensial til å være i samme kategori de kommende årene. Det er lave odds på at disse syv lagene er videre blant de 16 i 8-delsfinalen i februar 2015. Det er ganske store sjanser for at de er der i 2016 og 2017 også. For de engelske lagene er det nok verre å bli blant de fire beste i ligaen, enn å gå videre i Champions League.

Motstanden er dessuten blitt enklere de fem siste sesongene. UEFA-president Michel Platini gikk til valg på at han skulle sørge for at de mindre nasjonene fikk større mulighet til å komme med i Champions League. Han innførte en såkalt Champions Route, der seriemesterne i små nasjoner kval-spiller mot hverandre, istedenfor å risikere å møte mer etablerte topplag som (denne gangen) Arsenal, Napoli, Besiktas, Bayer Leverkusen, Porto og Athletic Bilbao.

Derfor er bulgarske Ludogorets videre, etter å ha slått ut rumenske Steaua.

Derfor er hviterussiske Bate Borisov videre, etter å ha slått ut slovakiske Slovan fra Bratislava.

Derfor er svenske Malmö videre, etter å ha slått ut østerrikske Salzburg.

Derfor er kypriotiske Apoel videre, etter å ha slått ut danske Aalborg.

Derfor er slovenske Maribor videre, etter å ha slått ut skotske Celtic.

Det vil være en kjempesensasjon om noen av disse lagene passerer gruppespillet. Og det mumles stadig høyere om at dette blir feil, at lag som Napoli og Besiktas har mye mer i Champions League å gjøre enn Ludogorets og Maribor. Og at det blir mer penger i systemet dersom flere lag fra de beste nasjonene med. Den gamle tanken om at Champions League er for seriemestere er det nok bare å glemme. (Seks av de ti siste vinnerne var ikke regjerende seriemestere.)

Kanskje presses det frem en endring etter hvert, men inntil videre er det jo noen få lag som lever veldig godt med at motstanden ikke er den aller vanskeligste i Champions League.

Det er de største og rikeste.

Og de har ganske mye makt.

Gruppene:

A: Atlético Madrid, Juventus, Olympiakos, Malmö. Tips: Atlético og Juventus videre.

B: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorets. Tips: Real Madrid og Liverpool videre.

C: Benfica, Zenit, B. Leverkusen, Monaco. Tips: Benfica og Leverkusen videre.

D: Arsenal, B Dortmund, Galatasaray, Anderlecht. Tips: Arsenal og Dortmund videre.

E: Bayern, Manchester City, CSKA Moskva, Roma. Tips: Bayern og Manchester City videre.

F: Barcelona, Paris Saint-Germain, Ajax, Apoel. Tips: Barcelona og PSG videre.

G: Chelsea, Schalke 04, Sporting, Maribor. Tips: Chelsea og Schalke videre.

H: Porto, Sjakhtar, Athletic Bilbao, Bate Borisov. Tips: Porto og Athletic videre.