Nå er det opp til Ødegaard selv

FØRSTE DAG MED GUTTA: Martin Ødegaard på Gardermoen, på vei til Stavanger, sammen med fysioterapeut Thomas Ødegaard (ikke i slekt). Foto: Bjørn S. Delebekk.

FØRSTE DAG MED GUTTA: Martin Ødegaard på Gardermoen, på vei til Stavanger, sammen med fysioterapeut og onkel Thomas Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk.

I kveld slipper Per-Mathias Høgmo løs sin nyeste diamant. Imponerer Martin Ødegaard (15) mot Emiratene, så er han i troppen mot Italia også.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

sze680ce

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

For selv om Høgmo har sagt at han «gleder seg til å bli kjent med Martin Ødegaard», så er det ingen tvil om at gutten kommer til å få spilletid i Stavanger i kveld.
Etter min mening er alt annet poengløst. For dette er muligheten til å se hvordan en gutt, som gikk på barneskolen for tre år siden, fungerer mot godt voksne mannfolk på den internasjonale arenaen.
For så god har han vært i sin første sesong med et A-lag i Tippeligaen at han fortjener denne sjansen. Og det er nettopp i slike kamper som i Stavanger i kveld at spillere som Ødegaard først og fremst skal få prøve seg – helst i en fri rolle bak spissen, der han er aller best.
Emiratene i en treningskamp er en nærmest perfekt motstander, hvor å se hvordan Ødegaard står imot et mer fysisk – trolig – spill.
Vi har sett det i noen av de siste kampene i Tippeligaen også, at Martin Ødegaard blir «tatt» hardere enn tidlig i sesongen. Det må han tåle, det må han regne med, det må han beherske.
Uten at vi skal forlange at han fikser alt før han fyller 16. Men hvis han viser seg fram på Viking stadion i kveld, med en rekke speidere og klubber til stede, og med de fleste øyne på seg, så er det ingen fare ved å ta han med mot Italia heller.
For han kan fort være spilleren Høgmo (bildet) setter inn det siste kvarteret, og som slår den forløsende pasningen. Han kan fort være den spilleren som ser den eneste åpningen. Og han kan fort være den spilleren som overrasker italienerne.
Og i en tropp på 23 mann, er det ingen fare å ta med en 15-åring. Som det heller ikke var å ta med Mats Møller Dæhli som 18-åring til U-21-EM i fjor sommer, uten at det dessverre ble gjort.
Per-Mathias Høgmo har fått de sedvanlige forfallene til kveldens kamp, men spiller likevel med en helt OK 19-mannstropp mot Emiratene. Og det finnes spennende typer her, typer som kan spille seg inn i troppen mot England og Italia, som Mohammed Elyounoussi, som Yann-Erik de Lanlay, og som Fredrik Gulbrandsen og Marcus Pedersen – i tillegg til Ødegaard.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Det er opp til disse unge spillerne å ta sjansen i kveld. For viser du ikke nok mot Emiratene i en treningskamp, så har du neppe noe å gjøre i en kvalik-kamp mot Italia.
Derfor er kampen perfekt for Per-Mathias Høgmo, 13 dager før Italia kommer til Ullevaal stadion.
Disse 11 ville jeg startet med i kveld (4-4-1-1): Rune Almenning Jarstein – Martin Linnes, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Per Egil Flo – Yann-Erik de Lanlay, Jone Samuelsen, Fredrik Ulvestad, Mohammed Elyounoussi – Martin Ødegaard – Fredrik Gulbrandsen