Ingen tvil: Ødegaard blir med videre

GOD DEBUT: Martin Ødegaard fikk 90 minutter mot Emiratene. Han bør få flere sjanser denne høsten. Foto: Terje Pedersen, NTB/Scanpix.

GOD DEBUT: Martin Ødegaard fikk 90 minutter mot Emiratene. Han bør få flere sjanser denne høsten. Foto: Terje Pedersen, NTB/Scanpix.

(Norge – Emiratene 0-0) Han var ikke fantastisk. Men han var DEN beste, likevel, og det bør ikke være noen tvil om at landslagssjef Per-Mathias Høgmo tar med Martin Ødegaard (15) på sin vei videre mot EM-kvalifiseringen neste uke.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Jeg klarer ikke å se argumenter mot, all den tid Norge ikke har mange fotballspillere som er bedre enn Ødegaard. De beste skal med – uansett alder. Og selv om han kanskje ikke bør starte mot Italia på Ullevaal stadion 9. september, så kan han være en mann å sette inn.

Som jeg har skrevet før: Nettopp Ødegaard kan være spilleren som setter opp den ene muligheten Norge får mot Italia. Og i en så stor tropp som på 23 mann, så bør Høgmo selvsagt ta seg råd til å ha med Norges største fotballtalent.

Mot Emiratene skapte Norge fire målsjanser. Martin Ødegaard var involvert i alle fire. Dessverre har vi ikke spisser som klarer å utnytte kvalitetene til 15-åringen. Og etter min mening ble SIF-yndlingen brukt altfor lite. Du så det med en gang han fikk ballen: Da skjedde det noe. De gangene han ikke ble brukt, så skjedde det ingen ting. Han var nær ved å score også, og han fikk 90 minutter.

Det sier sitt. Og Per-Mathias Høgmo hadde garantert tatt han av om han ikke hadde fungert.

Men det er sånn Ødegaard er – kreativ og god, smart og skapende. Og i en kamp mot Italia, der Norge garantert ikke kommer til å ha ballen så mye, ei heller styre det så godt når de første har den, så trengs en spiller som kan komme inn og gjøre det lille kreative Høgmo trolig vil trenge.

Onsdag var alles øyne på han. Ble anledningen for stor? Ble han for veik? Er det for tidlig for Martin Ødegaard med A-landslagsspill? Svaret på alt dette ble et klart «nei». Han var – som sagt – ikke magisk. Men han var god, han gjorde mer rett enn galt, og han så ikke spesielt preget ut av anledningen heller.

Hva annet fortalte denne kampen oss?

Martin Linnes har tatt steg som høyreback, og bør bare bli bedre jo mer han spiller. Steffen Hagen viste at han duger på dette nivået. Vegard Forren var god. Thomas Grøgaard (20) kom inn som venstreback, og viste at han kan bli en landslagsback. Moi Elyounoussi viste gode takter før pause. Det samme gjorde Fredrik Ulvestad etter pause.

Jeg hadde tatt med Hagen, Ødegaard og Moi til kampene mot England og Italia. Og noen vil sikkert reagere på dette, men Morten Gamst Pedersen KAN være en joker, rett og slett fordi han har den beste dødballfoten av alle, og er oftere enn de fleste norske spillerne involvert i de få målsjansene som skapes.

Det negative: Forsvarsspillet føles fortsatt ikke trygt, selv om Norge holdt nullen for første gang i løpet av Høgmos 10 første kamper som landslagssjef. Men dette var hjemme. Mot Emiratenes tilnærmet B-landslag, og de er rangert som nummer 65 i verden.

At Høgmo fortsetter å spille med to spisser når Norge ikke har én som er god nok, virker uforståelig for meg. Fredrik Gulbrandsen viste at han mangler noe før han skal være aktuell i viktige landskamper. Marcus Pedersen jobber hardt, men har for dårlig touch, i tillegg til at han ikke er målfarlig.

For meg er det overraskende at Høgmo ikke startet med Martin Ødegaard i en fri rolle bak en spiss, i stedet for den noe risikable med å bruke han som en av to sentralt på midten. «Heldigvis» måtte Yann-Erik de Lanlay ut med skade. Jeg sier heldigvis, fordi da kom det inn en sentral midtbanespiller – og Ødegaard kom mer til sin rett på høyrekanten.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Fortsatt mener jeg han burde hatt en fri rolle bak EN spiss.

Norges største problem er fortsatt innenfor begge 16-meterne. Hvem skal score, og hvem blir makkeren til Vegard Forren? Og hvordan skal midtbanen balanseres bedre så Norge ikke får så mange målsjanser mot seg?

Mot Italia nytter det ikke å spille ren 4-4-2 mot Italias 3-5-2. Da øker sjansen for at Norge taper sin første kamp i EM-kvalifiseringen.