Kan være borte for godt

Av Øystein Jarlsbo, journalist VG

Andreas Thorkildsen (32) kan få spydet til å flyte mot gode gamle lengder i Rio-OL. Men det er langt fra sannsynlig.

Han kan være borte for godt.

Norges dobbelte OL (2004/08, bildet under fra Fugleredet i Beijing) og EM-gullvinner (2006/10) var tittelforsvarer (2009) da han med et nødskrik kvalifiserte seg for spydfinalen i friidretts-VM 2011.

Han vant sølv med middelmådige 84,78, halvannen meter bak Tysklands gullvinner Matthias de Zordo og 67 centimeter foran Tsjekkias Vitezslav Vesely på 4. plass. sx77d54b

Andreas Thorkildsen slet allerede da med teknikken og timingen som følge av skader.
Resultatene og plasseringene i internasjonale mesterskap og stevner etter det: 4. plass i EM, 6. i OL, 4. i lag-EM 2013, 7. i VM i fjor (kastbildet under) og desidert sist i Diamond League på Bislett 11. juni i år.

Etter et par kast på 72 meter, 20 meter bak persen 91,59 fra samme sted i 2006.
Thorkildsen og hans mangeårige trener Åsmund Martinsen hevdet da at han var skadefri, og at han hadde vært det lenge.

For en måned siden meldte han imidlertid avbud til EM i Zürich på grunn av hofteproblemer som hadde plaget ham lenge. 1108erj099-jpglondon-84

Antakelig de samme som tvang ham til å bryte EM-finalen 2012.
Meniskskaden i hoften krever operasjon og opptrening fra et halvt år til ni måneder. Thorkildsen har liten tro på at han vil få noe særlig ut av neste sesong, med Beijing-VM i slutten av august.

Håpet hans er å bli skikkelig kastklar til Rio-OL høsten 2016.

Det røper han i en kortfattet redegjørelse via friidrettsforbundets mediekontakt. Det er alt han vil si: «Thorkildsen kommer ikke til å gi kommentarer ut over det som fremkommer i pressemeldingen.»

Friidrettens spydspiss og gullgutt i Norge de siste 10 årene har holdt seg unna rampelyset en stund.

Han vil etter alt å dømme fortsette med det til etter fylte 34 om halvannet år.
Andreas Thorkildsen har alltid insistert på at spydet er hans talsmann. Snakkesalig etter lange kast, korte kast har ikke vært noe å snakke om. Utenomsnakk har vært, tja – nettopp det.

For friidretten er det svært ubeleilig. sy134df7

Den er nede i en dyp bølgedal, der en utøver med sportslig stjernestatus – til og med langtids skadet – vil fungere som fyrtårn (bildet: PR-oppdrag Bislett 2010).

Forutsatt at vedkommende vil ta jobben.

Usain Bolt har stort sett vært skadet hele sesongen, men har likevel skaffet Samveldelekene i Glasgow, Rio-OL og Diamond League i Zürich torsdag uvurderlig PR ved sitt blotte nærvær.

Med sine norske rekorder i sommer og EM-sølv for halvannen uke siden, har Henrik Ingebrigtsen (23) holdt norsk friidrett flytende på og utenfor banen denne sesongen.

Med «de andres» EM-resultater friskt i minne, vil den være avhengig av at han løper fortere og fortere. I VM neste år, Amsterdam-EM og Rio-OL 2016, samt London-VM 2sy997898017.

Andreas Thorkildsens historikk, fremtids-utsikter og alder gir ikke grunnlag for å tro noe annet.