Kan Real Madrid gå i samme felle igjen?

PENGEMASKIN: James Rodríguez selger eventyrlig med drakter, han er attraktiv for sponsorene og en strålende mann for Real Madrid-president Florentino Pérez. Så gjenstår det å se om han er en strålende mann sportslig for Real Madrid. Han viste glimtvis hva som bor i ham i går, men Real fikk det overraskende tøft mot Fausto Rossi og Córdoba. Foto: AFP

PENGEMASKIN: James Rodríguez selger eventyrlig med drakter, han er attraktiv for sponsorene og en strålende mann for Real Madrid-president Florentino Pérez. Så gjenstår det å se om han er en strålende mann sportslig for Real Madrid. Han viste glimtvis hva som bor i ham i går, men Real fikk det overraskende tøft mot Córdoba. Foto: AFP

MADRID (VG) (Real Madrid – Córdoba 2-0) Klokken halv ett i natt gikk jeg et par hundre meter fra mitt hotell i Madrid til nærmeste butikk. Jeg så fem personer med Real Madrid-drakt. Alle med det samme på ryggen: «JAMES 10».

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Er det et lite tegn på at årets forsesong har vært mer butikk enn fotball i Real Madrid?

Serieåpning på Santiago Bernabéu er alltid en fest. Og det begynte morsomt med ganske bra trøkk blant de 70.356 på tribunen (mye bedre enn på Camp Nou dagen før) og et hjemmelag som styrte hendelsene, dog uten å skape all verden. Det sluttet med en elendig 2. omgang fra Real Madrid og pipekonsert fra egne supportere.

Når Real Madrid etter pause får mest jubel for å presse fem en corner, hjemme mot nyopprykkede Córdoba, så skulle det meste være sagt om de regjerende Champions League-mesternes serieåpning.

Ikke engang Cristiano Ronaldos langskudd som ga 2-0 i sluttminuttene kunne skjule det åpenbare: Dette var ikke bra. Og da det var over, spurtet Ronaldo rett i garderoben, uten å takke noen for kampen.

FRUSTRERT: Cristiano Ronaldo er ikke i toppform, men fikk i hvert fall med seg en scoring. Foto: AFP

FRUSTRERT: Cristiano Ronaldo er ikke i toppform, men fikk i hvert fall med seg en scoring. Foto: AFP

Det nytter nok ikke å skylde på at det var over 30 grader i Madrid. Det handler mer om at Carlo Ancelotti delvis må sette sammen laget på nytt, noe også de to Supercupfinalene mot Atlético Madrid (1-1 og 0-1) viste. Mon tro hva den italienske treneren egentlig tenker om at Ángel Di Maria forsvinner til Manchester United. De fleste kommentatorer virker overbeviste om at Ancelotti gjerne ville beholdt den uforutsigbare argentineren.

Men Real Madrid er like mye butikk som fotball. Eller som Alfredo Relanos i sportsavisen AS skrev i går: «Di Maria solgte ingen trøyer…». Trøyesalget er inntekter i hundremillionersklassen for Real Madrid.

Roberto Palomar i sportsavisen Marca skriver at Ancelotti for lengst har innsett at det ikke er han som har det siste ordet, men at han er tilpasningsdyktig, siden han opplevde noe av det samme under Silvio Berlusconi i Milan.

– Han som bygger Real Madrid er den samme som konstruerer veier, kanaler og havner i landet, skriver Palomar – og sikter til presidenten Florentino Pérez, sivilingeniøren som styrer både Real Madrid og Spanias største entreprenørfirma, Grupo ACS.

HODELØST: Carlo Ancelotti la seg sjelden stresse, men han var ikke alltid fornøyd med sine menn i går. Og er det egentlig han som styrer Real Madrid-laget? Foto: AFP

HODELØST: Carlo Ancelotti la seg sjelden stresse, men han var ikke alltid fornøyd med sine menn i går. Og er det egentlig han som styrer Real Madrid-laget? Foto: AFP

Pérez var mannen som skapte stjernefabrikken Los Galáticos i Real Madrid på 2000-tallet, med blant annet Figo, Beckham, Zidane, «den originale» Ronaldo, Michael Owen og Robinho. De fleste mener at det ble for mange offensive storheter. Real Madrid vant ingenting mellom 2003 og 2007, Pérez forsvant i 2006.

Nå er han for lengst tilbake i presidentstolen, han er fortsatt begeistret for superstjerner, og følgende spørsmål henger litt i luften: Kan Real Madrid gå i den samme fellen igjen? Kan det ende med at klubben kjøper og kjøper – for så å sitte igjen med så mange store navn at det blir vanskelig å sette sammen et lag? «Det er en reell sjanse for at Pérez gjør den samme feilen en gang til», skrev Sam Tighe i Bleacherreport.com allerede i juli.

Akkurat nå er det i og for seg lite som tyder på det, men det begynner å bli komisk mange stjerner på de to siste tredjedelene av banen. Ingen forsvarsspillere er hentet inn (de selger ikke så mange drakter…).

Ingen i Real Madrid snakket om colombianske James Rodríguez før VM, hele verden snakket om han etterpå. Det var nok president Pérez, som bladde opp rundt 670 millioner kroner. Og rent økonomisk traff han bra. Salget av Rodríguez-drakten, JAMES 10, har knust alle rekorder, ikke engang Cristiano Ronaldos drakt var like populær, Beckham, Zidane og Figo var ikke i nærheten.

Inntektene blir på flere hundre millioner for Real Madrid, og James Rodriguez er også et populært sponsorobjekt. I tillegg ser det ut som Real får rundt 600 millioner for Di Maria, så da blir jo dette bra butikk for Florentino Pérez.

Mens Carlo Ancelotti pent får skape et vinnerlag av de spillerne han får tildelt…

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Og det er jo ikke slik at treneren kan klage. Det måtte i så fall være fordi han har for mange gode spillere fremover på banen. Den nyinnkjøpte verdensmesteren Toni Kroos startet mot Córdoba, Sami Khedira og Xabi Alonso var reserver. Real Madrids benk var nesten komisk: Keylor Navas, Raphaël Varane, Sami Khedira, Xabi Alonso, Dani Carvajal, Isco og Illarramendi. Hvis vi i tillegg tar med Fábio Coentrão så blir Real-reservene verdsatt til snaut 1,5 milliarder kroner av anerkjente tyske transfermarkt.de.

De 11 på banen fikk lite til mot et Córdoba-lag som er tilbake i Primera División etter 42 års fravær. Iker Casillas rakk å vise at han fremdeles har trøbbel i feltet, James Rodriguez plukket frem noen lekre pasninger, men midtbanetrioen med Modric, Kroos og Rodriguez så litt veik ut. Mot tøffere motstand trengs nok mer nådeløse muskler for å skape litt balanse på midten, og de kan både Khedira og Alonso tilføre.

Cristiano Ronaldo har vært småskadet lenge. Det syntes. Gareth Bale fikk lite til etter pause – og Córdoba var ikke langt unna en sensasjonell utligning. Men Karim Benzema scoret. Franskmannen nikket vakkert inn en Kroos-corner, hans første mål i serien siden 23. mars.

Og det var da noe å glede seg over.

Pluss de tre poengene selvsagt.

HYLLER SIN STØRSTE: Slik så det ut utenfor Santiago Bernabéu.

HYLLER SIN STØRSTE: Slik så det ut utenfor Santiago Bernabéu.

PS! Utenfor Bernabéu viser Real Madrid hvordan klubben hedrer sine helter, i dette tilfellet den aller største. På den ene kortsiden henger et gigantisk portrett av Alfredo Di Stefano og ved siden av en like stor plakat med «GRACIAS ALFREDO». Di Stefano var helt sentral da seiersmaskinen Real Madrid ble skapt på 1950-tallet. Han døde 7. juli, men blir aldri glemt.