Nå ser Messi farlig ut

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

BARCELONA (VG) (Barcelona – Elche 3-0) «Han gjør som han vil,» sier Barcelonas nye trener Luis Enrique om Lionel Messi (27). Slik føler nok motstanderne det også.

SE, SÅ GLAD! Lionel Messi var på strålende spillehumør og scoret to ganger i serieåpningen. Her sammen med det snart 19 år gamle stortalentet Munir El Haddadi (til venstre) og Jordi Alba etter 3-0-målet. Foto: REUTERS

SE, SÅ GLAD! Lionel Messi var på strålende spillehumør og scoret to ganger i serieåpningen. Her sammen med det snart 19 år gamle stortalentet Munir El Haddadi (til venstre) og Jordi Alba etter 3-0-målet. Foto: REUTERS

Enrique melder at Messi har«full frihet» i systemet hans, og den friheten ble brukt godt i serieåpningen mot Elche: 3–0 og to Messi-mål. Etterpå tuslet argentineren rundt og takket motstandere og publikum for kampen. Så gikk han rolig i garderoben. Jobben var gjort. Aldri noen store fakter.

Ti minutter senere var enorme Camp Nou tom. 68.105 tilskuere borte. Camp Nou fyller seg fort, og tømmes lynkjapt. «MÉS QUE UN CLUB», gult på blått, vises igjen på motsatt side. «Mer enn en klubb».

Lionel Messi er «mer enn en spiller». Han er den beste i sin generasjon, og han er så god at vi skal være takknemlige for at vi får oppleve ham.

Vel tapte Messi VM-finalen med Argentina, vel virket han ikke helt hundre prosent i Brasil. Men de som mener at han ikke var god for Argentina i sommer bør se kampene en gang til. Messi-listen ligger så høyt at han må dominere stort for at folk skal gi ham godkjent. Messi var veldig god, dog ikke fantastisk, i VM. Uten ham hadde selvsagt ikke Argentina vært i finalen.

For Barcelona scoret han 41 mål på 46 kamper forrige sesong. Likevel var det litt som i VM, Messis prestasjoner ble aldri regnet som strålende. Igjen; han var veldig god, ikke fantastisk.

Det han viste i serieåpningen i går tyder på at de gamle superlativene kan hentes frem igjen.

MEGET FORNØYD: Luis Enrique var litt bekymret da Barcelona mistet Javier Mascherano rett før pause, men hans lag vant enkelt. Foto: AFP

MEGET FORNØYD: Luis Enrique var litt bekymret da Barcelona mistet Javier Mascherano rett før pause, men hans lag vant enkelt. Foto: AFP

«Hva kan jeg si? Leo er best i verden i alle deler av spillet. Han vil fortsette å være best i verden så lenge han vil,» oppsummerte en godt fornøyd Luis Enrique.

Joda, motstander var Elche, nummer 16 i fjorårssesongen. Men det var noe med Messis intensitet, engasjement, løp og driblinger. Messi virket så tent. Jeg så ham i de fire siste VM-kampene, og vil nesten påstå at han var mer hissig i gjenvinningsfasen mot Elche enn han var til sammen mot Sveits, Belgia, Nederland og Tyskland.

Lekkert fremspilt av Sergio Busquets kom Messi seg løs og banket inn ledermålet i det lengste hjørnet, like før pause. Midtveis i 2. omgangen vrikket han unna én, to og tre Elche-spillere inne i 16-meteren, med fem små touch og ballen limt til venstrebeinet, før han avsluttet med en «Messi spesial».

De målene han bare bredsider inn.

De aller fineste, etter min mening. Han mister aldri balansen, han har så total kontroll og alt han gjør går litt for fort for motstanderne. Da er det bare å trille den i hjørnet, uten stor kraft, bare enorm presisjon. (Alle målene kan sees her.)

Innimellom Messi-scoringene rakk  Barcelonas stortalent Munir El Haddadi å øke til 2-0, også det med en lekker venstrebeinsavslutning, etter en åpnende pasning fra nykommer Ivan Rakitic, dog godt hjulpet av en stuss fra hodet til Elches José Ángel.

Hodet til Sergio Busquets skapte problemer for Barcelona rett før pause. Hans svake bakovernikk ble plukket opp av Elches Garry Mendes Rodrigues. Rodrigues ble løpt ned av Javier Mascherano, det så litt klønete ut, men det var nok også ganske bevisst. Mascherano fikk ikke fatt i den svarte katten som løp rundt på Camp Nou i åpningsminuttet, og hadde uflaks nok til å ende opp med et korrekt rødt kort.

Resultatet var at Elche gikk mer frem på banen, Barcelona fikk litt større rom og fortsatte å kontrollerte hendelsene fullstendig. Den nye keeperen Claudio Bravo, som trolig settes på benken når Marc-André ter Stegen er klar igjen, ble aldri testet.

Slipskledde Luis Enrique (44) fikk dermed en god åpning på jobben med å gjenreise Barcelona, selv med en rekke spillere ute; Neymar, Xavi, Pique, Vermaelen, Adriano og selvsagt Suárez.

Det er kanskje drøyt å bruke et så stort ord som gjenreise, men det er i hvert fall delvis riktig. Barcelona ble riktignok hyllet som seriemestere foran åpningen i går. «Problemet» var at de var Felicitats Campeones, damemestere. Herrelaget vant ingenting i 2013/14, nummer to i serien, tap i cupfinalen og tap i Champions League-kvartfinalen, og laget så litt tamt ut i perioder.

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Én sesong uten trofeer er selvsagt greit. Men to er ikke like greit. Fansen her, som består av så mange turister at også en engelskspråklig speaker ønsker velkommen og på gjensyn, er ikke av det mest lydhøre. Men det er et kresent publikum. Bortskjemt. I fjor var det skremmende glissent i perioder.

I fem-seks år var det Barcelona som lærte verden å spille fotball. Så sa det plutselig brutalt stopp i semifinalene i Champions League mot Bayern München for 16 måneder siden. Til sammen 0-7 på to kamper ga selvtilliten en stygg smell, og i våres misset Barcelona semifinalen i Champions League for første gang siden 2007 etter å ha blitt slått ut av Atlético Madrid i kvart’n.

Nå vil Luis Enrique se en noe mer direkte fotball, kjøpet av av løpssterke Rakitic vitner også om det. Lionel Messi sier at han er begeistret for den nye sjefen – og skal vi tolke ut fra innsatsen hans i går er det mer enn tomme ord.

Fremdeles har Barcelona en vei å gå, fremdeles er Barcelona ganske tannløse på sine offensive dødballer, fremdeles har Luis Enrique en stor jobb å gjøre. Men, i motsetning til under den forrige treneren Tata Martino i, så virker det som om Enrique har spillerne med seg.

Og dette var en spennende Barça-start. Om ikke annet.

————————————————————

** Morsomst i en dramatisk spanske åpningshelg: Nyopprykkede, nedrykkstippede, lille Eibars 1-0-seier over baskernabo Real Sociedad. Javi Laras matchvinnermål kan du se her, og eventyrhistorien om den lille mirakelklubben kan du lese her.

** I dag avsluttes første runde når Champions League-finalistene fra Madrid, Real og Atlético, møter henholdsvis Córdoba (hjemme på Bernabeu klokken 20.00) og Rayo Vallecano (borte klokken 22.00).