La Reginiussen få kapteinsbindet

NY TROPP: Per-Mathias Høgmo har tenkt og tenkt, og mandag presenterte han troppen til møtene med England og Italia. Foto: NTB/Scanpix.

NY TROPP: Per-Mathias Høgmo har tenkt og tenkt, og mandag presenterte han troppen til møtene med England og Italia. Foto: NTB/Scanpix.

Når Per-Mathias Høgmo snakker om at «alle som er blitt landslagsspillere, også er ledertyper. Det ligger i at de er blitt landslagsspillere», så stemmer ikke det helt. Tomrommet etter Brede Hangeland kan bli stort for Høgmo – mest som ledertype.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For Høgmo har mange utfordringer/problemer før EM-kvaliken starter om 15 dager. Det største problemet er å finne en erstatter for Brede Hangeland, både som midtstopper, som ledertype og som kaptein.

Etter uttaket av troppen til møtene med England og Italia, og Brede Hangelands exit fra landslaget, var et av temaene naturlig nok «ledertyper og kaptein».

Høgmo svarte som han må gjøre: Vi har typene.

Men har han egentlig det?

Her er det ingen tydelig leder, som Norge hadde det med Rune Bratseth, med Kjetil Rekdal, med Henning Berg og med Brede Hangeland, fra 1990 og fram til i dag.

Tore Reginiussen utenfor Crowne Plaza i Abu Dhabi. Foto: Sindre Øgar/VGI den 18 manns store troppen Høgmo har tatt ut til oppgjørene mot England og Italia, ser jeg kun én spiller jeg mener definitivt har de lederegenskapene Høgmo leter etter – akkurat nå: Tore Reginiussen (bildet). Etter mitt syn er han en naturlig leder, med autoritet både på og utenfor banen, er i en fin alder (28 år) og er kaptein på klubblaget Rosenborg.

Men et poeng ved å velge en kaptein, for fremtiden, er at du som landslagssjef bør føle seg ganske trygg på at vedkommende spiller også er god nok for, og sikker på, laget i alle kampene. Det har aldri Reginiussen vært. 21 A-landskamper på fire og et halvt år, vitner ikke om stabilitet. Det gikk blant annet drøyt to år mellom to landskamper, mot Sør-Afrika i oktober 2009 og Danmark i januar 2012.

Skader og klubbskifter har ødelagt mye. Og også denne sesongen har Reginiussen stått over fire seriekamper på grunn av skader.

Men Høgmo kjenner han godt, han vet Reginiussen har egenskaper, og RBK-stopperen vil garantert være en spiller som blir vurdert som fremtidig kaptein. Og jeg tror han vil løfte spillet sitt om han får tilliten. Reginiussen er en tøffing, han har fart og han kan ta med seg ballen ut av eget forsvar. Han er en type Høgmo trenger, etter min mening, og han er en leder.

Finnes det andre?

Stefan Johansen (bildet) sz696238har noen egenskaper som gjør han til en leder. Alderen (23 år) og rutinen taler imot et valg av Celtic-spilleren som kaptein allerede nå. Tarik Elyounoussi (26) har prøvd seg som kaptein allerede, og er kanskje det tryggeste valget, godt likt som han er av alle, og en tvers gjennom ærlig type som går foran som et godt eksempel for norsk fotball.

Tom Høgli (30) er den mest rutinerte og den som har flest landskamper (41). Til Høgmo har fått full oversikt over en fremtidig kaptein, kan Høgli fint lede Norge i et par kamper – hvis han da er god nok for laget.

Og der ligger hovedproblemet: Hvem regnes som fast på dette Høgmo-landslaget? Det er ikke mange, kanskje bare Mats Møller Dæhli, som er 19 år, og Per Ciljan Skjelbred (27). En løsning ved hyppige kapteinsbytter ut fra hvem som spiller, er ikke optimalt. Men det kan fort skje, til Høgmo finner den han mener er den rette.

Så erstatteren for lederen og kapteinen Hangeland kan vise seg å være vanskeligere å finne enn for «spilleren» Hangeland, som ikke hadde noen god avslutning på sin landslagskarriere, som spiller. Reginiussen og Forren som stopperpar er et naturlig valg, sånn det ser ut akkurat nå. Begge har vært gode denne sesongen, uten at spill i Tippeligaen nødvendigvis kvalifiserer for gode opplevelser mot England og Italia.

Ellers var 18-mannstroppen til Høgmo som forventet, han gikk for det sikre. Og han holder fem-seks plasser åpne til etter kampen mot Emiratene onsdag, samt serierundene i Europa til helgen.

sze498a8Mange snakker om Martin Ødegaard (bildet), født 17. desember 1998. Og Høgmo fikk naturlig nok spørsmål om hvorfor ikke Ødegaard ble uttatt i troppen mot England og Italia, siden han er med i gjengen som skal møte Emiratene onsdag.

Høgmo antyder at U-21-landslaget er mest naturlig for Ødegaard, og det er naturlig at han ikke automatisk er inne i troppen mot England og Italia.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Samtidig: Viser Martin Ødegaard også mot Emiratene at han holder mål i massevis, så er det ingen grunn til å nøle: Da tas han med også mot Italia og England. Fordi et kvarter kan være nok for han, det er han som kan tre gjennom den avgjørende pasningen til en spiss, på stillingen 0-0 mot Italia, med 10 minutter igjen å spille.

Sjansen er nok – dessverre – større for at spissen skyter utenfor, enn at Ødegaard finner han med en genial pasning…