Verdensmesterne hyllet – Robben herjet

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

MÜNCHEN (VG) (Bayern München – Wolfsburg 2-1) Seks verdensmestere ble hyllet med blomster og stående applaus fra helrøde Allianz Arena, fullsatt i den 120. seriekampen på rad. Men deretter var det Arjen Robbens forestilling.FLYR VIDERE: Arjen Robben var helt sentral da Bayern München serieåpnet med 2-1-seier over Wolfsburg. Foto: AFPFLYR VIDERE: Arjen Robben var helt sentral da Bayern München serieåpnet med 2-1-seier over Wolfsburg. Foto: AFP

Nederlenderen har, som de tyske gullvinnerne, hatt en amputert sommerferie i 2014. Det er bare seks uker siden VM var over. Derfor er det ekstra imponerende at Robben så like pigg ut som i Brasil. Og for en glede han viser etter scoringene, kan han gå mot sin aller beste sesong?

Som lag var det litt rusk i Bayern München-maskinen. Kanskje ikke så rart, Bayern pleier å ha det tøft i disse «etter mesterskap»- periodene. Styreformann Karl-Heinz Rummenigge har vært irritert på at serien ikke startet en uke senere, slik at klubbens mange VM-spillere fikk litt lenger ferie før oppkjøringen startet. Men Bayern fikk ingen støtte av de andre klubbene, og Rummenigge slengte ut av seg at dette «vel var en måte de trodde de kunne stoppe Bayern på».

Men på Allianz i går kveld var det bare smil, ja, til og med en fem minutter lang åpningsseremoni og høytdielig nasjonalsangfremføring. Bundesliga-troféet sto utstilt, det som Bayern München vant for 23. gang på 49 forsøk siden siden opprykkssesongen 1965/66. Bayern vant med 19 poeng, sesongen før var forspranget 25.

«Mia san mia», vi er de vi er, er et bayersk mantra som klubbens sjel bygger på.  Det handler om en grunntro på seg selv og sine egen styrke.

Og selvtillit har Bayern München nok av.

Alt er svært. Her er man pompøse, rikest, best og kulest – det grenser til arroganse. Sånn er det bare. Det er Bayern. Bayern München kler liksom ikke ydmykhet.

I går kveld hadde de ekstra grunn til å hamre seg selv på brystet. Syv Bayern-spillere var på banen i ekstraomgangene da Argentina ble slått i VM-finalen. En av dem (Toni Kroos) har forsvunnet til Real Madrid (den eneste store profilen Bundesliga har mistet), de seks andre ble applaudert og hedret. Jerome Boateng (utestengt) og Bastian Schweinsteiger (skadet) var sivilt kledd, mens Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thomas Müller og Maracanã-matchvinner Mario Götze var på banen i det som ble en ekkel åpningskamp mot fjorårets tabellfemmer Wolfsburg.

Wolfsburg hadde kontroll på Bayern det første kvarteret, men utover i omgangen ble det stadig mer kraft i løpene til Arjen Robben og Thomas Müller. Etter hvert ble også  Robert Lewandowski synlig, målmaskinen Bayern rappet fra sin hardeste konkurrent Dortmund. Polakken burde scoret alene med keeper, og han avsluttet på fantastisk akrobatisk vis etter pasning fra det 17 år gamle supertalentet Gianluca Gaudino.

Men det var Robben som regisserte sesongens første scoring da han raidet ned langs høyrekanten og la inn til Thomas Müller, som løp ballen i mål.

EKYMRET: Hadde Pep Guardiola hatt hår å rive seg i hadde han gjort det ved flere anledninger i går, men hans Bayern fikk med seg tre poeng. Foto: REUTERS

EKYMRET: Hadde Pep Guardiola hatt hår å rive seg i hadde han gjort det ved flere anledninger i går, men hans Bayern fikk med seg tre poeng. Foto: REUTERS

Like etter pause vred Arjen Robben selv inn 2-0, med Lewandowski som fremspiller. Men trener Pep Guardiola virket  urolig nede på sidelinjen, med god grunn skulle det vise seg. Guardiola slo oppgitt ut med hendene av langpasningene til brasilianeren Dante (som ikke ser helt trygg ut). Den spanske treneren hadde akkurat satt seg ned på benken igjen da veteranen Ivica Olic skrudde inn reduseringen bak Manuel Neuer. Og da Lewandowski misset alene med keeper enda en gang holdt det på å gå veldig galt:

Neuer bommet på en av sine mange utrusninger, nykommer Juan Bernat rakk akkurat å rydde opp. Og ti minutter før slutt hadde Junior Malanda en utrolig dobbeltsjanse, den andre kan allerede kåres til sesongens største bom da Wolfsburg unge belgier fikk returen fra tverrliggeren i beina, på åpent mål, men ballen kom for fort og Malanda greide å snuble den utenfor. Det kunne virke som linjemannen hadde flagget oppe for offside, men det ble aldri blåst.

Like etter jublet Bayern for Sebastian Rodes 3-1-mål, men da ble det offsideblåst – lenge etterpå. Feilaktig også, så det ut som på TV-bildene. Mot slutten hadde Arjen Robben hadde to store sjanser til å punktere kampen, uten å lykkes, men Bayern fikk altså slitt med seg alle poengene.

«Vi er ikke fysisk på topp ennå. Vi trenger noen uker til,» sa Guardiola på pressekonferansen etterpå. Hans skaderammede lag så noe mer direkte ut enn i sesongavslutningen for noen måneder siden. Bayern søkte mer bakrom, og var litt mindre ballkjælende.

2-1 over sterke Wolfsburg er resultatmessig en solid åpning, og Guardiola trenger en god høst, selv om det kanskje høres litt merkelig ut etter triumf i både serie og cup i sin første sesong. Spanjolen hadde en nesten umulig jobb da han tok over etter Jupp Heynckes, veterantreneren som ledet Bayern til trippeltriumf i 2012/13. Men etter et par måneder hadde Guardiola vunnet over kritikerne. 25. mars i år, for fem måneder siden, så Bayern ut som et lag som omtrent aldri kunne tape. Laget hadde spilt sin 52. seriekamp på rad uten å tape, de 20 siste var vunnet og seriegullet var rekordtidlig sikret.

Den spanske treneren ble unisont hyllet.

Bayern hadde feid over alt og alle, dampveivalset over Manchester City i Manchester i Champions League, og vunnet klubb-VM. I storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung het det: «På 50 år har ikke Bundesliga sett noe lignende; det er en fotball så delikat og presis, så lekende og bestemt, så sofistikert og underholdende. Ingen i dette landet har bragt fotball så nærme kunst som Pep Guardiola».

Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp hengte seg på i hyllesten:

«Vi trenger kikkert for å få øye på dem.»

Der Spiegel skrev: «For suverene, kongelige, avslappede, elegante og kule for resten av ligaen».

Men så gikk det galt.

To av de tre neste seriekampene ble tapt, og i Champions League-semifinalen mot Real Madrid smalt det skikkelig. Den regjerende mesteren hadde tapt 0-1 i Madrid, og hjemme i München sa det pangpangpang med en gang. Real Madrid vant til slutt 4-0, en av de verste fornedrelsene Bayern München har opplevd.

Bayern tåler et tap, «Mia san mia» er en del av det også. Bayern beholder troen på seg selv, et nederlag i ny og ne er selvsagt til å leve med.

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Men ikke 0-4. På hjemmebane. I Champions League-semifinalen.

Derfor begynner Pep Guardiola litt på nytt igjen. Selv om Rummenigge har forsikret at Guardiola aldri kommer til å få sparken begynte kritikerne, blant dem den største Bayern-legenden Franz Beckenbauer, å mumle under våren. Guardiola må vise at hans fotball fortsatt holder mot de aller beste. Han må utvikle Bayern videre.

Og han trenger nok å forsterke laget defensivt før overgangsvinduet lukkes. For der har Bayern München mye å gå på.

Men når halve laget spiller med VM-gullet rundt halsen, og brukbare folk som Arjen Robben, Franck Ribéry (ikke kampklar ennå), David Alaba og Robert Lewandowski kommer i tillegg, er i hvert fall forutsetningene ganske gode.