Du blir ikke bedre av å selge din beste spiller

IGJEN: Daniel Sturridge scoret 21 mål forrige sesong, og var svært delaktig i at Liverpool nesten vant ligagull. Søndag var han igang - igjen. Liverpool startet med seier. Foto: Darren Staples, Reuter.

IGJEN: Daniel Sturridge scoret 21 mål forrige sesong, og var svært delaktig i at Liverpool nesten vant ligagull. Søndag var han igang – igjen. Liverpool startet med seier. Foto: Darren Staples, Reuter.

(Liverpool – Southampton 2-1) Lørdag var alle øynes rettet mot hva Manchester United kunne gjøre MED Louis van Gaal som manager. Det gikk ikke så bra. Søndag var fokuset på hva Liverpool kan gjøre UTEN Luis Suarez på banen. Det gikk noe bedre.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For med de to andre S’ene, Sturridge og Sterling, på banen, vil Liverpool fortsatt være et svært farlig lag. I går scoret de hvert sitt mål, og selv om Liverpool langt fra imponerte spillemessig, så gjorde de som Arsenal kvelden før: Sikret seg tre poeng med et ganske sent seiersmål.

Den første scoringen var nydelig: Jordan Henderson vant ballen fra Schneiderlin, så opp og slo en perfekt ball med venstre gjennom til Raheem Sterling, som med sin fart og ro plasserte ballen i mål til 1-0 etter 23 minutter.

Sterling var også mannen som fant Danny Sturridge på vinnermålet, etter 79 minutter. S & S leverte nok til at Liverpool tok tre poeng mot et godt Southampton-lag.

Likevel var det mye grums for Liverpool søndag. Det kjappe, gode angrepsspillet så vi kun i svært korte perioder. Southampton gjorde det vanskelig for Liverpool, som scoret 101 mål og var svært nær ligagullet forrige sesong. Og etter hvert tok Southampton over, utlignet og burde tatt ledelsen da Steven Davies fikk ballen alene med bare keeper Mignolet mellom seg og nettet.

Han skjøt rett på keeper.

Da tok Liverpool-manager Brendan Rodgers grep, satte inn Joe Allen, og etter hvert, Rickie Lambert, for Lukas og Coutinho, og tre minutter etter at Lambert kom inn så scoret Daniel Sturridge vinnermålet.

Men det var tydelig å se at «knuteløseren» Suarez var borte. Han som ofte tok ansvar da laget slet forrige sesong. Søndag var det ingen til å ta det ansvaret, rett og slett fordi Suarez var den beste, den alle motspillerne fryktet mest. Og du blir ikke et bedre fotball-lag av å selge den beste spilleren din. Manchester United merket det – etter hvert – da Cristiano Ronaldo forsvant. Arsenal merket det da Thierry Henry forsvant. Og forrige sesong fikk Tottenham merke det samme da Gareth Bale dro.

Tottenham kjøpte en rekke spillere, gode spillere også, og også Tottenham vant åpningskampen (som jeg var på) borte mot Crystal Palace (1-0, straffespark av nyinnkjøpte Soldado). Men savnet av Bale ble for stort. Som det ble for Manchester United med CR7, og som det ble for Arsenal uten Henry.

Southampton hadde en gedigen mulighet – en dobbeltsjanse – til å utligne til 2-2 med bare et par minutter å spille på Anfield søndag. Men Liverpool holdt unna, og tre poeng var det viktigste.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Likevel: Brendan Rodgers må ha fått endel å tenke på. Spillet fungerte dårlig, dårligere enn det gjorde i mange av kampene uten Luis Suarez forrige sesong. Han har en utfordring når det gjelder komponeringen av midtbanen (søndag var både Gerrard og Lucas for trege), og det virket heller ikke spesielt trygt bakover. Baklengsmålet er et klassisk eksempel, selv om hælsparket til Tadic (ex Twente) og skuddet til backen Clyne var meget bra. Liverpool fulgte ikke med, markerte ikke og solgte seg selv i den situasjonen.

Så spørsmålet forblir ubesvart: Hvordan vil Liverpool klare seg uten Luis Suarez?

Juryen er fortsatt i samtaler, og vil trolig forbli det, utover hele høsten.