Og så ser alle mot engelsk fotball igjen

I 97 dager har det vært pause. England har rukket å bli ydmyket i VM nok en gang. Men fra i dag av er det glemt.

PENGEGALOPP:  Det florerer med penger i Premier League, og mye pøses inn i overgangsmarkedet. Her er noen av sommerens største overganger i form av Alexis Sanchez til Arsenal (øverst f.v.) , Luke Shaw til Manchester United, Lazar Markovic til Liverpool, Elaquim Mangala og Frank Lampard til Manchester City, Cesc Fabregas til Chelsea, Adam Lallana til Liverpool, Diego Costa til Chelsea, Ander Herrera til Manchester United og Romelu Lukaku til Everton. Foto: AFP PHOTO

PENGEGALOPP: Det florerer med penger i Premier League, og mye pøses inn i overgangsmarkedet. Her er noen av sommerens største overganger i form av Alexis Sanchez til Arsenal (øverst f.v.) , Luke Shaw til Manchester United, Lazar Markovic til Liverpool, Elaquim Mangala og Frank Lampard til Manchester City, Cesc Fabregas til Chelsea, Adam Lallana til Liverpool, Diego Costa til Chelsea, Ander Herrera til Manchester United og Romelu Lukaku til Everton. Foto: AFP PHOTO

Av Trond Johannessen

For i de ni neste månedene ser hele fotballverden mot engelsk fotball igjen. Uansett hvilket hjørne av kloden du befinner deg på kan du være ganske sikker på at en pub nær deg frister med serieåpningen mellom Manchester United og Swansea.

Premier League er kanskje ikke den beste ligaen i verden for øyeblikket, men som merkevare er ingen i nærheten. TV-tallene, verden rundt, er så høye at Cardiff ble belønnet med 630 TV-millioner for å komme på sisteplass i forrige sesong, mens Bayern München måtte nøye seg med rundt 200 millioner kroner for sin Bundesliga-tittel. Premier Leagues siste TV-avtale (2013-16) drar inn godt over dobbelt så mye som noen annen nasjon. Manchester City fikk rundt 960 millioner kroner for sitt ligamesterskap.

Les også: VG tipper Premier League

Trond Johannessen, sportsjournalist i VG

Trond Johannessen, sportsjournalist i VG

Denne sommeren har Premier League-klubbene brukt rundt tre milliarder på spillerkjøp, allerede litt opp fra i fjor – og det skal handles i to uker til. Overgangssummene er tidvis latterlige, lønnsslippene nærmest uanstendige. Bedriftsøkonomisk drives svært mange Premier League-klubber skandaløst, de fleste har gått i minus år etter år, og det forteller alt om galskapen. Likevel er prosjektet Premier League en braksuksess. Toppklubbene som i februar i 1992 delvis brøt med det engelske forbundet, fordi de ville ha inntektene selv, har så til de grader lykkes med det.

Manchester United og Arsenal har vært i teten hele veien og dratt til seg de fleste millionene. Chelsea har vært blant de beste siden Abramovitsj dukket opp i 2003. Nå er kanskje Liverpool i ferd med å skape noe stort igjen og nystyrtrike Manchester City har kommet til toppen for å bli. De beste vil fortsette å drive sin egen liga i ligaen, noe som også gjør at de sikrer seg de lukrative Champions League-plassene. De nye Financial Fair Play-reglene vil dessuten gjøre at det blir mye vanskeligere å utfordre dem.

Omtrent halvparten av Premier League-klubbene vet allerede nå at det vil ende med en tilværelse på nedre halvdel av tabellen, men det er jo greit hvis det renner inn 7-800 millioner kroner ved sesongslutt. Da gjelder det bare å klore seg fast og få være med på nedre halvdel igjen neste år.

Konkurranse: Tipp Premier League-tabellen

Det engelske landslaget har havnet stadig lenger unna verdenstoppen, i takt med Premier Leagues vekst. Kanskje ikke så rart når den siste oversikten (fra tidligere i år) viste at antallet utlendinger er på over 60 prosent. Unge engelske talenter får begrenset med spilletid, men de tjener så mye penger at de uansett velger å bli i England.

Det engelske forbundet, Football Association, prøver seg stadig med nye prosjekter og komiteer. Men de slåss jo mot pengekreftene. Da taper de fleste.

Og det som føles helt sikkert er at Premier League vil fortsette å vinne.