Hansens ord gjelder – 19 år etter

MYE Å PRATE OM: Assistent Ryan Giggs sier noen velvalgte ord til sjefen, Louis van Gaal, under serieåpningen på Old Trafford. De får mer å snakke om denne uken. Foto: Martin Rickett, PA.

MYE Å PRATE OM: Assistent Ryan Giggs sier noen velvalgte ord til sjefen, Louis van Gaal, under serieåpningen på Old Trafford. De får mer å snakke om denne uken. Foto: Martin Rickett, PA.

(Manchester United – Swansea 1-2) Hvis han ikke allerede har gjort det: Louis van Gaal må nærmest forlange at Ed Woodward får tak i et par spillere som han – van Gaal – mener kan løfte Manchester United kjapt.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For Liverpool-legenden Alan Hansens ord fra 19. august 1995 (nesten nøyaktig 19 år siden) «You can’t win anything with kids,» slo galt ut den gangen. Manchester United vant The Double i 1995/96 med «kids», The Class of 92 var klare til å erobre England, og etter hvert også Europa. Men det var også et lag som hadde klare ledere i laget, som Peter Schmeichel, Eric Cantona og Roy Keane.

Det har ikke denne gjengen, som mot Swansea i serieåpningen stilte med en 20-åring (Tyler Blackett) i forsvaret og en 21-åring (Jesse Lingard) som vingback. På benken satt en 19-åring (Adnan Januzaj) 20 år gamle Reece James og 21 år gamle Michael Keane. I tillegg manglet United sju mann som er ute med skade (Johnny Evand, Michael Carrick, Danny Welbeck, Luke Shaw, Robin van Persie, Rafael og Antonio Valencia).

Les også: VG tipper Premier League

I sum ble dette altfor tynt, spesielt i et nytt system (3-5-2), og med flere spillere i uvante posisjoner. Og Manchester United gikk på sitt åttende hjemmetap i ligaen på de 20 siste kampene.

United-ekspert Stuart Mathieson, som jeg snakket med før kampen, sa at Manchester United må fortjene Old Trafford-respekten igjen. Den kommer ikke av seg selv, tross bytte av manager og gode treningskamper. Den må vinnes tilbake med godt spill – og seirer – på hjemmebane. Fordi motstanderne, via forrige sesong, har sett at det er mulig å vinne på Old Trafford.

Det gjorde Swansea i serieåpningen, som ble en voldsom nedtur for den nye manageren Louis van Gaal, som hadde skapt store forventninger til Manchester United via seks strake seirer i treningskampene. Men i går skjedde det lite. Det minnet mye om flere av hjemmekampene under David Moyes forrige sesong, med liten bevegelse og få målsjanser.

Når det da i tillegg gjøres feil i eget forsvar, både av unge Blackett og flere andre, så virker Manchester United som et lag det er enkelt å score mot. Klubbens første hjemmetap i en seriepremiere på 42 år var et faktum, etter Swansea-scoringer av Ki og Gylfi Sigurdsson. Manchester United fikk et håp om bedre tider da Wayne Rooney utlignet, men Sigurdsson klarte å score 19 minutter etter utligningen, selv om United var sju mot to inne i egen 16-meter.

Konkurranse: Tipp Premier League-tabellen

Det er ingen tvil om at dette Manchester United-laget hadde sett bedre ut med Johnny Evans i forsvaret, Rafael eller Antonio Valencia og Luke Shaw som vingbacker, og Robin van Persie på topp. Men likevel mangler det mye, altfor mye. Mot Swansea skapte ikke United noe før van Gaal la om til 4-4-1-1 etter pause, som spillerne kjenner bedre til.

Men selv det var ikke nok, fordi det ikke var nok kvalitet i laget. Og det ble ikke noe bedre av at van Gaal tok ut Ander Herrera, han som skal styre spillet, selv om han ikke hadde noen stor kamp.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

I det hele tatt viste ikke Louis van Gaal fram noe av sin taktiske genialitet i går. Men han har kommet sent inn, har ikke fått inn de spillerne han ønsker seg, og disponerer i øyeblikket en altfor svak spillertropp til å utfordre de beste i Premier League.

Det må gjøres noe, både på skadesiden og på overgangsmarkedet, de to neste ukene. Ellers kan Manchester United gå mot en slitsom høst. Serieåpningen hjemme mot Swansea skulle og burde gitt tre poeng.

Det ble null.