Comeback i rett tid

ENGASJERT: Tom Nordlie. Her på dagens pressekonferanse i Sandnes. Foto: NTB/Scanpix.

ENGASJERT: Tom Nordlie. Her på dagens pressekonferanse i Sandnes. Foto: NTB/Scanpix.

Tom Nordlie (52) er tilbake der han hører hjemme: På treningsfeltet i en norsk toppklubb. Det er spennende. Spørsmålet er bare hvilken utgave av Tom Nordlie vi får se denne gangen?

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For det første: Det er liten tvil om at norsk fotball sårt trenger profiler som kan gi produktet ekstra oppmerksomhet. Sånn sett passer Tom Nordlie perfekt inn i bildet.

For det andre: Sandnes Ulf trengte noe nytt, en mann utenfra, etter å ha stått på stedet hvil i snart tre år i Tipppeligaen med lokale Asle Andersen som øverste leder.

For det tredje: Tom Nordlie trenger denne sjansen, for å bygge opp igjen sin egen trenerkarriere, som har stått på stedet hvil i mange år nå. Dette er sjansen han har ventet på, og som han måtte ta om han – igjen – skal være med i diskusjonene om toppjobber i norsk fotball i fremtiden.

Det begynner nemlig å bli noen år siden Tom Nordlie var mannen «alle» ønsket seg. Han gjorde en god jobb med Odd Grenland som 36-37-åring på slutten av 1990-tallet, noe som ga han Vålerenga i premie. Den jobben mestret han ikke, kanskje var det for tidlig, og Nordlie måtte ned for igjen å komme opp.

Suksess-Nordlie startet egentlig i Sandefjord i 1. divisjon i 2002 og holdt seg via en nærmest sensasjonell jobb med å ta Start rett fra opprykk og til en scoring fra ligagullet i 2005, så til en vellykket redningsaksjon i Viking – før han tok over sine egne helter fra oppveksten, Lillestrøm, og tok klubbens eneste pokal siden 1989 da de vant cupen i 2007.

Mikset med suksessen fra 2002-07, har det alltid vært turbulens, bråk, han er blitt sett på som krevende – og det har endt med sparken flere steder. Nordlie hevder selv at det er forskjellige årsaker hver gang han forlater en klubb. Men det blir som mannen som var gift og skilt fem ganger: Den eneste fellesnevneren var han selv.

Sånn er det med Tom Nordlie og norske fotballklubber også.

Han tok over Kongsvinger, etter Lillestrøm, og gjorde en god jobb der. Så god at Fredrikstad kom løpende da de så at klubben holdt på å rykke ned. Der og da gjorde Nordlie sin hittil største tabbe: Han forlot KIL og sa ja til Fredrikstad.

Alle steder Nordlie hadde vært, før FFK, var det en blanding av nysgjerrighet, uvisshet – og skepsis. I FFK var det kun skepsis. For mye grums hadde kommet fram gjennom årene, og spillerne tvilte veldig på Nordlie som leder.

Det gikk dårlig, spillerne følte at de fikk all skepsisen bekreftet, og siden han ble sparket i FFK i 2010, så har Tom Nordlie egentlig aldri kommet seg helt. Han sier han har lært, at han har endret seg. Det ble selvransakelse. Så ble det for stor endring, og den «egentlige» Tom Nordlie forsvant litt, ifølge han selv.

Nå har han hatt en lang pause, han har jobbet med TV, og han har lenge ventet på den rette jobben. Den dukket opp nå, rett før Per Joar Hansen ble sparket fra Rosenborg. Det er en jobb Nordlie alltid har ønsket seg, og som han var nær ved å få i 2005 – også den gangen da Per Joar Hansen måtte gå av. Men RBK valgte heller Kåre Ingebrigtsen som midlertidig hovedtrener.

Høsten vil vise hvem som gjorde det beste valget.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Sandnes Ulf får i hvert fall en engasjert trener, som bør ha lært og hvisket vekk noe av det negative på veien, og definitivt en trener som kan fotball, som lever fotball og som vet hvordan han vil spille fotball. 4-3-3, med brede indreløpere, og ballen ofte i lengderetningen er kort fortalt oppsikriften. Men han ønsker å ha stoppere som er gode med ballen og som kan sette spillet kjapt igang langs bakken.

Målet for Nordlie og Sandnes Ulf er selvsagt like enkelt som det er vanskelig: Berge plassen. På sikt, hvis Nordlie lykkes, og partene er fornøyde med hverandre (det pleier de være hvis det går bra, grumset kommer sjelden fram før resultatene går i mot) så tviler jeg ikke på at Nordlie ønsker å utfordre Viking som regionens beste lag.

Og sånn det ser ut nå, er det slett ikke umulig heller.