Kan Colombia vinne VM?

GULLOUTSIDER? Colombia-spillerne Jackson Martinez, Mario Yepes, Abel Aguilar, Juan Zuniga, James Rodríguez og Pablo Armero feirer avansementet til kvartfinalen. Der venter Brasil i Fortaleza.

GULLOUTSIDER? Colombia-spillerne Jackson Martinez, Mario Yepes, Abel Aguilar, Juan Zuniga, James Rodríguez og Pablo Armero feirer avansementet til kvartfinalen. Der venter Brasil i Fortaleza.

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

RIO DE JANEIRO (VG) (Colombia – Uruguay 2-0) Gjennom 84 år med VM-fotball er bare åtte nasjoner blitt mestere. Og på de siste åtte fotball-VM er seks gull vunnet av et land som også tidligere har vært verdensmester.

De to unntakene, altså førstegangsvinnerne siden 1982, er Frankrike med Zinedine Zidane og hjemmebane i 1998 og Spanias 100-årsgenerasjon i forrige VM. Ellers tilhører lagene som har løftet «FIFA World Cup Trophy» en relativt eksklusiv gruppe.

Men kan det brukes mot Colombia i 2014? Etter å ha sett dem live første gangen i VM, i lørdagens 8-delsfinale mot Uruguay, virker det vanskelig.

I BRASIL: Øyvind Herrebrøden.

I BRASIL: Øyvind Herrebrøden.

Sør-Amerikas neste beste lag i kvalifiseringen (bak Argentina) kombinerer energi, fysikk og hurtighet med intelligensen og ballferdighetene til VMs yndling James Rodríguez (22). Men la du merke til farten til Pablo Armero på venstrekanten? Eller energien til Juan Cuadrado på motsatt side (eller overalt) – i José Pekermans for anledningen meget flytende 4-4-2-formasjon? Keeper David Ospina fremsto som en matchvinner da Uruguay fikk samlet seg og satt inn et press mot slutten av matchen.

Midtforsvaret er pekt på av enkelte som lagets svake punkt, men mot Uruguay hadde de så mye selvtillit at det så ut som Cristian Zapata driblet av Edinson Cavani mest fordi Zapata hadde lyst – ikke fordi han måtte eller at situasjonen krevde det. Det var bare en morsom ting å gjøre, liksom.

Det kan bli mer festlige ting i vente. Kvartfinalen i Fortaleza fredag kveld kan du ikke misse: Bare lidenskapen når Colombias spillere og publikum brøler nasjonalsangen om til et krigsrop, slik de gjorde på Maracanã lørdag, har verdi i få med seg. Og Colombia, som har imponert i hver eneste av de fire VM-kampene (11 mål – uten kvaliktoppscorer Radamel Falcao), skal altså møte et Brasil som etter galskapens fotballkamp i Belo Horizonte kommer enten rystet eller lettet til strandbyen i nordøst.

Men når Chile er så nære man kan være i fotball uten å vinne, når stolpene er uvenner to ganger, virker det slett ikke utenkelig at Colombia kan være freidige nok til å kaste et vaklende Brasil ut av Brasils egen fest. Der har Brasil hanglet og blitt Neymar-manøvrert til gruppeseier og kvartfinaleavansement, har Colombia har trollbundet og trolig vært VMs beste lag. Og James Rodríguez turneringens beste spiller.

22-åringen har spilt seniorfotball siden han var 15 (da som venstreving ute ved krittet) og har åpnet motstanderforsvar med dødballer, overhopp og stikkere gjennom hele VM – samtidig som han scorer selv (5). Etter kunstverket på Maracanã lørdag er han åpenbart i stand til å gjøre det fra alle hold og vinkler.

«Hames» (slik navnet uttales) elsker å være involvert, han kan falle langt tilbake og henter kula for å sette i gang angrep, men uten ball jobber han også imponerende hardt. Kanskje er det derfor Colombias landslagssjef José Pekerman snakker mest om ansvaret James Rodríguez tar, mens Uruguay-trener Óscar Tabárez nevnte at Diego Maradona, Lionel Messi og Luis Suárez har (hadde) den samme begavelsen Colombias nummer 10 besitter.

Etter å ha vært i en takknemlig gruppe og møtt en «såret» motstander i et Suárez-fritt Uruguay, blir Brasil-kampen svaret på spørsmålet som stilles øverst i tittelen på denne bloggen. I Colombia er man forsiktige optimister, men lørdag 28. juni på Maracanã blir antagelig allerede omtalt som landets fineste fotballkveld noensinne. Nasjonen har ventet like lenge som Norge på å delta i et VM igjen (sist i 1998) og er i kvartfinalen for aller første gang.

Hva mener du – kan Colombia slå ut Brasil i kvartfinalen?