Er det noen som kan telle til ti i Suárez-saken?

bs08901-jpgvm-i-fotb-369

I HARDT VÆR: Luis Suarez avbildet i duell med mannen han bet, Giorgio Chiellini, i tirsdagens kamp mellom Uruguay og Italia. Foto: Bjørn S. Delebekk.

SÃO PAULO (VG) Først nakken til PSVs Otman Bakkal, deretter armen til Branislav Ivanovic og i går nakken til Giorgio Chiellini. Litt av et hat trick.

Nå har vel Luis Suárez snart smakt nok menneskekjøtt?

Det er fare for at svaret på det spørsmålet er nei.

Dersom ikke den massive fordømmelsen i fjor hjalp, da han satte tennene i Chelseas Ivanovic, da hjelper nok ingenting. Dette er rett og slett en Suárez-svakhet; når ting går imot, så mister han kontrollen og tyr til det som befinner seg nederst på rangstigen.

Suárez har hatt en fantastisk sesong i Liverpool, har blitt elsket av fansen, han har filmet mindre, smilt oftere og til og med vært veldig glad når medspillerne har scoret. Han har fremstått som en langt mer voksen person, og med 31 seriemål holdt han på å skyte Liverpool til et oppsiktsvekkende seriegull.

I VM mistet han åpningskampen mot Costa Rica med skade, men kom voldsomt tilbake med to mål mot England. Alt var jo idyll nå. Luis Suárez hadde gått fra å være hatet og utskjelt til elsket og beundret. Men det manglet et mål mot Italia, Uruguay og Suárez stanget mot den italienske muren.

Da, i løpet av et tidel, ødela han alt sammen.

Og plutselig er Luis Suárez fotballverdens mest forhatte mann igjen. Mange slet med å tilgi ham sist, Liverpool-fansen også. Det endte altså med at han ble en yndling hos The Kop. Spørsmålet er hva som skjer med fotballfremtiden til Suárez nå. Kan han tilgis enda en gang?

Selvsagt kan han det, selv om det ikke blir lett, og kanskje umulig i Liverpool. Selv om han ikke har ødelagt en karriere med en meningsløs takling, ikke har albuet noen i senk, spørs det om noen er interesserte i å telle til ti i denne saken. Det virker ikke sånn foreløpig. Handlingen er ufordragelig, feig og håpløs – men også ganske harmløs i det store bildet. Det er kanskje en liten risiko for at unge fotballspillere verden rundt nå begynner å bite hverandre, men den er vel ikke overhengende stor.

Det er nok heller tvilsomt om Suárez kan fortsette i engelsk fotball. Liverpool som klubb vil slite med en ny bite-episode, og den nådeløse engelske pressen kommer til å kaste seg over Suárez i ukevis (helt til han er borte?), han må regne med å bli hånet og latterliggjort i lang, lang tid. Var det vanskelig forrige gang, er det grunn til å tro at det blir uutholdelig denne sommeren.

Men Suarez er fortsatt en av verdens beste fotballspillere, og Real Madrid, for eksempel, høres ut som et ålreit alternativ for denne noe spesielle karakteren fra Uruguay.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Nå handler det først om hva Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) velger å gjøre. Suárez har trolig spilt sin siste VM-kamp i denne turneringen. Han fikk syv kampers karantene av det nederlandske forbundet etter biteepisoden i 2010 og ti kamper av det engelske i fjor. Italias Mauro Tassotti ble utestengt i åtte kamper da TV-bildene viste at han albuet ned og brakk nesen til Spanias Luis Enrique i 1994-VM. Så da gjenstår det å se hva som er verst; en brutal neseknusing eller bitemerker på skulderen.

Det er ikke bare Luis Suárez som har det tungt nå. Det gjelder også store europeiske, favoritt-tippede nasjoner. Europa, kontinentet med pengene, kontinentet som drar til seg alle stjernene, har fått seg ganske mange på trynet av Nord-, Mellom- og Sør-Amerika. I verste fall, for Europa, vil bare fem av 13 nasjoner være med videre, i så fall et rekordlavt tall siden innføringen av 32 lag i 1998.

Trenden er at de europeiske nasjonene stadig får det tøffere, særlig har det vært slik i de to siste mesterskapene.

I 1998 gikk 10 av 15 lag videre.

I 2002 gikk ni av 15 videre.

I 2006 gikk ti av 14 videre.

2010 gikk seks av 13 videre.

Nå kan det altså bli en ny bunn-notering, selv om det hjalp at Hellas scoret på straffe på overtid mot Elfenbenskysten i går. Det spesielle denne gangen er at mange av de store forsvinner: Verdensmesterne fra Spania, Italia, som tapte EM-finalen mot nettopp Spania sist, England, som har gått videre hver gang de har vært med siden 1958, samt at Cristiano Ronaldo og Portugal ligger veldig tynt an foran siste runde.

Mexico har vært et herlig innslag, Colombia fremstår bunnsolide, Costa Rica er en kjempemorsom sensasjon – og Uruguay har kommet fryktelig tilbake etter åpningstapet mot Costa Rica. Og nå skal altså Costa Rica eller Hellas spille kvartfinale i VM.

PS! Disse 8-delsfinalene er klare: Brasil-Chile, Mexico-Nederland, Colombia-Uruguay, Costa Rica-Hellas.