Mareritt-tallene som bør skremme Chile

NØKKEL: Arturo Vidal (med ansiktet mot kamera) er en av Chiles viktigste spillere. Foto: Reuters

NØKKEL: Arturo Vidal (med ansiktet mot kameraet) jubler her sammen med Mauricio Isla, Eduardo Vargas og Gonzalo Jara for Chile-scoring mot Spania. Han er en av Chiles viktigste spillere. Foto: Reuters

SAO PAULO (VG) (Nederland – Chile 2-0) Først en enorm publikumsfremføring av den chilenske nasjonalsangen. Så en tam kamp. Men vi fikk i hvert fall et svar i Sao Paulo i kveld:

Av Trond Johannessen, sportsjournalist i VG.

Chile er ikke redde for å møte Brasil i 8-delsfinalen.

Da kommer tross alt Arturo Vidal tilbake…

Chiles temperamentsfulle trener Jorge Sampaoli (han føk frem og tilbake langs sidelinjen igjen) måtte ta en stor beslutning før møtet med Nederland: Skulle han bruke eller spare en av verdens beste midtbanespillere. Med et gult kort til så ville Juventus-stjernen Vidal være ute av 8-delsfinalen. Samtidig ville risikoen for å møte Brasil i 8-delsfinalen kommende lørdag være mye større uten Vidal på banen.

Sampaoli valgte å hvile sitt midtbaneess, og Nederland vant 2-0 etter to sene innbyttermål (Leroy Fer og Memphis Depay). Akkurat nå peker det i retning av Brasil mot Chile – og Nederland mot Mexico eller Kroatia – i 8-delsfinalen. I hvert fall hvis vi skal legge til grunn det kveldens Brasil-motstander Kamerun har gjort tidligere i VM. Svaret får vi om noen få timer.

I Chile holder man nok pusten litt, for dersom vertsnasjonen blir motstander har de ikke akkurat historien med seg:

Siden 1916 har de to landene møttes 70 ganger. Brasil har vunnet 50, Chile bare åtte. Siden slutten av 1987 har Chile bare vunnet to av 23 møter. Chile har vunnet to ganger på brasiliansk jord, i Copa America i 1956 og 1993.

Vi får aldri svaret på om Chile hadde vært bedre med Arturo Vidal på banen men vi fikk se et chilensk lag som var langt mindre aggressivt i presset uten sin ledestjerne på midten. Chilenerne virket ufokuserte og brukte veldig mye tid på å henge seg opp i dommeren, og reprisene viste at søramerikanerne ofte hjalp godt til med å gå overende.

Arjen Robben er også god til å gå overende, men han har mer å by på. Robben har hatt en fantastisk innledning på mesterskapet. I går satte han fyr på kampen med noen herlige raid, toppet av forarbeidet til 2-0-målet på overtid. Med Robin van Persie utestengt hadde Nederland enda større behov for sin dribleving. Og Robben leverte igjen.