Beviset på at reklamen har rett

Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG

MAGI: Lionel Messi våknet til liv og scoret dette målet mot Bosnia på Maracanã. Foto: REUTERS

MAGI: Lionel Messi våknet til liv og scoret dette målet mot Bosnia på Maracanã. Foto: REUTERS

RIO DE JANEIRO/SAO PAULO (VG) Har du enda ikke timet kveldene dine etter kampoppsettet fra kamper fra Fotball-VM er oppfordringen klar: Gjør. Det. Nå.

Og hbyline-brenne2ar du gjort det: Gratulerer med valget!

For underholdningen som serveres fra Brasil om dagen holder jevnt høyeste klasse, og i fare for å bli oppfattet som en fotballens misjonær: Jeg mener de første kampene har bekreftet reklamepåstanden om at livet er morsommere for den som er glad i fotball.

Det er ikke nødvendigvis en motsetning, og ja, jeg ønsker å provosere. Men er det egentlig forståelig å foretrekke en tur på kunstmuseum fremfor sommerens VM på skjermen?

Nei!

Men på samme måte som at man må kunne japansk for å ha en samtale på språket, er en minimumsforståelse av dimensjonene en forutsetning for å få utbytte av begivenhetene.

Ikke at man må kunne navnet på høyrebacken til Ecuador, de fleste sysler kan oppfattes som underholdende bare man er dedikert nok, men her snakker vi om hendelser som engasjerer hele kloden. I påvente av at man får dyttet noen astronauter inn i en rakett på vei til planeten Mars: Hva annet samler hele verdens oppmerksomhet på samme måte?

For spillerne gjelder det da å levere varene, og det har de til de grader gjort. Vi har fått servert propagandafotball i de fleste kampene, og foreløpig er vi bare i gruppespillet!

Det er få trenbare ting mennesket holder på med som flere prøver å bli gode i, fotball er nummer en-sporten i de fleste av verdens land, og her har vi de ypperste samlet for å gi sitt beste. Offensiv fotball er på fremmarsj, det scores mål i bøtter og spann, og prestasjonene i seg selv er underholdende så det holder.

Til deg som ikke bryr deg: Åpnes hjertet for fotball vil dessuten neste dimensjon sakte, men sikkert berike opplevelsene – som du igjen kan snakke med kollegaen om i stedet for å stirre hull i iphonen neste gang du står i heisen:

Da Lionel Messi senket Bosnia med et varemerkeskudd etter et flott dribleraid, utløste det de innerste følelser hos 27-åringen som bærer nasjonens håp på skuldrene. Oppfatningen om at han aldri scorer i VM ble gravlagt – og Messi jublet som jeg aldri har sett ham foran de 50.000 landsmennene på Maracanã.

Da Robin van Persie headet inn utlikningen i samme kamp og løp rett til landslagssjef Louis van Gaal, fortalte det noe om forholdet mellom Manchester Uniteds stjernespiss og treneren han helt sikkert har bidratt til å få ansatt i klubben.

Og da Andrea Pirlo stod klar til å skyte frispark mot Joe Hart i Manaus lørdag kveld kunne man føle keeperens redsel for en ny magisk involvering fra Italias 35-årige maestro. Pirlo ydmyket nemlig England-keeperen med en Panenka i kvartfinalen i EM for to år siden.

Panenka? Ja, en chip på straffe midt i målet som i finalen i 1976-EM som gjorde Antonin med dette etternavnet udødelig etter Tsjekkoslovakias seier.

Og slik kan man fortsetter inn i en fotballhistorie proppfull av gode historier.

Men kjennskap til hva som har skjedd før er bare som toppkrydder på tikka masala: Hever en allerede god opplevelse!

– For en kamp det var i går. Det er var en større opplevelse enn min egen bryllupsdag, sa en australsk supporter på flyplassen i Salvador morgenen etter Nederlands 5-1-seier mot Spania fredag.

– Ja, det var en fantastisk kamp. Men det der bør du ikke si til kona di, repliserte jeg.

Svaret:

– Det er mye jeg ikke bør fortelle henne.

At VM rent sportslig har overgått forventningene, håper jeg imidlertid han beretter.

Fordi dette mesterskapet er pur klasse.

Hva er ditt beste øyeblikk til nå? Eller synes du dette var vas fra ende til annen?