Det er langt fra Pelé til Fred

Pelé ledet an da Brasil vant sine tre første VM-gull, i 1994 var Romario spydspissen, i 2002 Ronaldo. Nå er det Fred.

Av Trond Johannessen

OPPGITT: Brasil-spiss Fred har ikke akkurat imponert i de to første VM-kampene. Foto: AP

FRED VÆRE MED HAM: Brasil-spiss Fred har ikke akkurat imponert i de to første VM-kampene. Foto: AP

Det høres ikke bra ut.
Og det har heller ikke sett bra ut i de to første kampene. Spørsmålet er om Brasil kan vinne VM dersom ikke laget har en frontspiss som fungerer.

Den 30 år gamle Fluminense-angriperen har foreløpig imponert mindre enn Serginho gjorde i den gylne 1982-årgangen, den som sjarmerte med typer som Zico, Socrates og Eder, men som ble slått ut av Italia. Serginho scoret to ganger, mot New Zealand og Argentina. Freds største prestasjon i de to første kampene har vært straffen han lurte til seg mot Kroatia.

Årets Brasil-utgave er ikke ute etter å sjarmere. Den er ute etter å vinne. Luiz Felipe Scolaris lag er meget godt organisert, men dersom ikke Neymar skinner fra sin venstrekant låser det seg fort offensivt. Mexicos taktikk var åpenbar; brassene skulle aldri få lov til å bygge opp spillet sentralt, midtbanespillerne ble stresset av de meksikanske spissene. Brasilianerne endte med å slå masse innlegg. Inne i midten var meksikanerne tallmessig overlegne og hadde som oftest full kontroll. Da var det ikke lett å være Fred heller.

Og det skal sies; det er lett å skylde på Brasils spiss, han blir fort en hoggestabbe nå, men han opererer ikke akkurat på et lag som har gitt ham særlig gode arbeidsforhold. Det oser ikke kreativitet av denne brasilianske utgaven. Fred ble ersttatet av Jo de siste 23 minuttene, han holder også til i brasiliansk fotball (Atletico Mineiro) og han imponerte heller ikke. Og det er jo veldig, veldig merkelig at denne verdens største fotballnasjon, der  lek med fotballen er en del av oppveksten, ikke har flere store offensive stjerner å hente frem.

Presset på Neymar er voldsomt fra før av, og dersom han ikke får hjelp foran mål blir det bare enda større. Han viste igjen frem sin deilige teknikk, men gjør en del åpenbare taktiske feilvurderinger og greide ikke å løfte Brasil denne kvelden.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Men Neymar var meget nær ved å sende Brasil i ledelsen etter 26 minutter: Den vesle 22-åringen knuste Rafa Marquez i lufta, men Mexicos reaksjonssterke keeper Guillermo Ochoa var helt nede ved stolpen og leverte kanskje turneringens beste redning. Ochoa er klubbløs etter å ha vært i franske Ajaccio, men agenten hans bør ha gode arbeidsforhold etter denne kampen. Ochoa var bunnsolid hele veien, han var raskt ute da Paulinho fikk en kjempesjanse etter frispark før pause, og han hadde en strålende refleksredning da Thiago Silva nikket fra kort hold like før slutt, også det etter frispark.

Mexico fortjente det ene poenget, det første i VM-sammenheng mot Brasil. Meksikanerne, trygge med ballen hele veien, skapte ikke den helt store målsjansen, men de hadde en rekke gode langskudd – og spillemessig var de på ingen måte underlegne. Nå vil Mexico klare seg med uavgjort i den siste kampen mot Kroatia.

PS 1: Mye skal gå galt om ikke Brasil går videre. Kamerun skal normalt være den enkleste kampen i gruppespillet, så det er ingen grunn til å grave seg veldig langt ned, selv om det ikke har vært gulltakter til nå.

PS 2: Pelé skadet seg tidlig da Brasil tok sitt andre VM-gull, i 1962. Amarildo gjorde en ok jobb som erstatter (tre mål), men høyreving Garrincha var den store stjernen i det mesterskapet.