Det er litt tidlig å hylle Tyskland

(Tyskland – Portugal 4-0) Det er lett å la seg blende av 4-0 over Portugal, men det er kanskje greit å roe hyllesten av Tyskland en smule.

Av Trond Johannessen

For det er flere ting som gjorde dette til en komfortabel tysk kveld:

1. Et aldrende Portugal er avhengig av Cristiano Ronaldo, men han er tydelig ute av form etter kneproblemene. Portugal var rett og slett sørgelige greier, og det handlet ikke bare om at Tyskland var gode.

2. Den tyske straffen som ga 1-0 var både viktig og billig. (Da skulle i hvert fall Portugal hatt det samme da Eder ble tatt av Benedikt Höwedes i 2. omgang, selv om den ikke hadde vært like viktig.)

3. Pepes røde kort etter en drøy halvtime var  ikke av den åpenbare sorten.

4. De to siste målene burde ha vært keepermat.

RØDE PEPE: Portugals urokråke Pepe var meget misfornøyd med Thomas Müller. Det endte med at Pepe ble sendt av banen. Foto: GETTY IMAGES

RØDE PEPE: Portugals urokråke Pepe var meget misfornøyd med Thomas Müller. Det endte med at Pepe ble sendt av banen. Foto: GETTY IMAGES

For første gang i historien startet Tyskland en VM-kamp uten en ren spiss, slik Spania har blitt kjent for å gjøre. Landslagssjef Joachim Löw  sa under EM for to år siden at spanjolene var et forbilde, og i november 2012 prøvde han for første gang den spanske formelen med en såkalt «falsk nummer 9» (ingen ren spiss).  I Tysklands VM-tropp er det bare med én utpreget spiss, han er 36 år gammel (Miroslav Klose), og det betyr nok at den offensive midtbanemannen Thomas Müller vil få spissrollen i flere kamper.

Nå kan det selvsagt diskuteres hvor falsk spiss Müller er. Han har riktignok ikke noe  stort skuddbein, men han er bevegelsessterk og har en ubestridt scoringsnese – som han beviste da han satte inn sitt tredje og Tysklands fjerde mål, etter en stygg retur av Rui Patricio.

Tyskland og Müllers første mål kom etter en straffe av det tvilsomme slaget. Joao Pereira var en smule uvøren i behandlingen av Mario Götze, men de rev og slet litt begge to og her kunne det like gjerne vært droppet å blåse.

2-0-målet var kveldens mest reale, da Mats Hummels moste Pepe etter corner.

Så var Thomas Müller der igjen. Bayern-stjernen er selv vanligvis god til å klage på dommeren og filme til seg frispark, og da han fikk armen til Pepe i ansiktet gikk Müller dramatisk overende og holdt seg til ansiktet. Pepe, Real Madrid-stopperen med det svært usympatiske ryktet, bøyde seg over Müller, det ble kontakt mellom hodene – og dommeren vurderte det til å være et skalleforsøk. En annen spiller kunne ha sluppet unna med gult kort, men Pepe måtte ut og kampen var kjørt.

Rett før pause surret Pepes midtstopperkollega Bruno Alves det til. Thomas Müller fikk en ny sjanse – men venstrebenskuddet hans var ikke bedre enn at keeper Rui Patricio burde reddet greit. 3-0 ved pause, uten at Tyskland hadde imponert voldsomt. Kampen var over, 2. omgang var det bare å bli ferdig med.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Så gjenstår det å se om Tyskland vil lykkes med sin vri av den spanske stilen. Joachim Löw har også gjort som spanske Pep Guardiola i Bayern, flyttet Phillip Lahm inn i midten, og Tyskland er mer opptatt av å holde ballen i laget og mindre direkte enn de har vært i de siste mesterskapene.

Kanskje er det en suksessformel.

Men vi fikk ikke svaret på det i kveld.