En gammel mann og en herlig målfest

(England – Italia 1-2) Bare åtte av 640 utespillere i Brasil-VM er eldre enn 35 år gamle Andrea Pirlo. Men knapt noen er mer elegant enn Italias maestro.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Og for et målkalas VM-innledningen har gitt oss. For å sammenligne med Sør-Afrika for fire år siden: Da var det scoret 13 mål på de åtte første kampene. Nå er tallet 28 – 3,5 mål per kamp. Det har vært en nærmest sammehengende fest, toppet av Nederlands uvirkelige 5-1-seier over Spania.

STEGET FORAN: Steven Gerrard (til venstre) og de andre engelskmennene ble løpende mye fra seg her ute. Foto: PA PHOTOS

STEGET FORAN: Steven Gerrard (til venstre) og de andre engelskmennene ble løpende mye fra seg her ute. Foto: PA PHOTOS

England-Italia var tippet som en kjedelig 0-0-kamp i glovarme, fuktige Manaus. Isteden fikk vi et nytt fartsfylt oppgjør, styrt av Andrea Pirlo. Italias kaptein var overalt; så klok med ballen i beina, alltid søkende etter gjennombruddspasningen på første berøring, men også tålmodig når det trengtes. En liten dytt, en crosspasning, de lette, småtrippende stegene – tilsynelatende alltid med like god tid.

Pirlo var ikke engang borti ballen da han åpnet det engelske forsvaret ved å slippe  ballen vakkert forbi seg etter corner, og sørge for at Claudio Marchisio fikk både tid og plass. Marchisio rullet ballen på plass med undersiden av skoen og dundret den i mål med en mektig markkryper fra drøyt 20 meter.

På overtid banket Pirlo et frispark i tverrliggeren. Keeper Joe Hart gikk feil vei, og var meget nær ved å bli ydmyket en gang til av Pirlo (hvem har glemt straffekjippen i EM-kvartfinalen for to år siden).

Men en forholdsvis sprudlende England var en tøff nøtt, selv for ballsikre og taktisk dyktige italienere. Spillemessig var det ikke mye som skilte lagene, og det er morsomt å se at Roy Hodgson gir typer som unge, lynkjappe Raheem Sterling stor frihet til å utnytte sin ekstreme spisskompetanse.

Daniel Sturridge utlignet etter et herlig Rooney-innlegg like etter Italias ledermål, men i 2. omgang var Mario Balotelli på rett sted etter et innlegg av en strålende Antonio Candreva. Balotelli banket inn seiersmålet, med hodet, på bakerste stolpe.

Italia er der når det gjelder.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen.

Det ble snakket om formsvikt før mesterskapet. Italia hadde tapt én og spilt seks ganger uavgjort på de syv siste kampene, inkludert 1-1 mot Luxembourg. Men italienerne bryr seg ikke noe særlig om matcher som ikke betyr noe. Den forrige kampen Italia vant før VM var kvalikoppgjøret mot Tsjekkia 10. september i fjor. Det var en avgjørende seier.

VM er også ganske viktig.

Da tenner de til igjen.