100 mill hjelper ikke SIF

SAMMEN IGJEN: Stefan Johansen (til venstre) og Ronny Deila er trolig på samme lag igjen fra i sommer. Foto: Jørgen Braastad.

SAMMEN IGJEN: Stefan Johansen (til venstre) og Ronny Deila er trolig på samme lag igjen fra i sommer. Foto: Jørgen Braastad.

Ikke all verdens penger kan lindre tapet av Ronny Deila – for Strømsgodset. Pek på en sum. Det vil aldri være bra nok.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

SIFs daglige leder Erik Espeseth sier til Drammens Tidende at de fortsatt ikke er enige med Celtic om kompensasjon. Det å forhandle seg fram til en god pengesum for en trener som skrev ny kontrakt i vinter, det er vel og bra.

Og smart. Og riktig. Trolig får Godset mellom to og fem millioner for suksesstreneren.

Men all verdens penger, ikke engang 100 millioner kroner, kan ikke erstatte Ronny Deila – som presenteres i Glasgow som ny Celtic-manager i ettermiddag.

Fordi han ER Strømsgodset. Det er han som har formet klubben til det den er blitt gjennom seks og et halvt år. Det er han som har sørget for en stil og en personifisering av en klubb som ingen brydde seg om før Deila tråkket inn med både ord, personlighet og en måte å spille fotball på.

Og ikke undervurder medias interesse for Strømsgodset. Den skyldes i stor grad Ronny Deila.

All erfaring viser at gode ledere/managere/trenere som forlater en klubb, og som har dominert klubben og satt dype spor, omtrent er uerstattelige. På sikt, i hvert fall. Og ingen Strømsgodset-trener, på snart 50 år, har markert seg på samme måten som Deila. Det kan ta 50 nye år før de finner en trener med samme karisma og fotballkunnskap som Ronny Deila.

Klubben tok grep allerede i vinter, og hentet inn Nest Sotra-trener David Nielsen i trenergruppen. Det var smart. Nielsen har noe av Deilas galskap, men mangler totalt erfaring på dette nivået, i en klubb som SIF. Nielsen er en tøffing, og det meste preller av på dansken – uansett. Men jeg tror ikke de som følger Strømsgodset skal forvente at klubben bare skal seile videre på den jobben Deila har gjort.

Nils Arne Eggen hadde drillet Rosenborg i en bestemt stil, gjennom 15 år. Det tok to år, så var stilen omtrent borte, og klubben prøvde til slutt på en annen retning, med svenske Erik Hamrén. Så var ikke det bra nok, og siden har det vært famling i Trondheim. Det er mye derfor Per Joar Hansens jobb står på spill nå.

Han har historien mot seg, som Deilas etterfølgere trolig får. Med et seriegull, et seriesølv og et cupgull, klarte Deila å få Strømsgodset inn blant de to-tre beste lagene i Norge, 40 år etter at de sist var å regne med i norsktoppen.

Og klubben har visst, men gruet seg, til dagen kom da Deila reiste videre. Ja, han er krevende, og som da Eggen sluttet i Rosenborg, så vil nok noen puste lettet ut og slippe skuldrene ned med Deila borte fra Marienlyst.

Men da røyken hadde lagt seg etter Eggen, ble han savnet. RBK hadde ingen som holdt dem på tærne lenger. Det er kanskje den største faren i Strømsgodset nå: Hvem skal stille kravene i SIF nå når Deila er borte?

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

For det er ikke bare å SI ting. Det må ligge intellligens og faglig tyngde bak, for å få folk til å skjønne budskapet. Deila er klar og tydelig, litt som Ståle Solbakken er.

En dansk FCK-leder skulle en gang oppsummere Ståle Solbakken. Han sa de vanlig tingene, men la til: – Han har 10 prosent med en udefinert galskap, som gjør fyren genial og til en fantastisk leder.

Akkurat slik vil jeg karakterisere Ronny Deila også.

Han har X-faktoren.

Den som aldri kan erstattes med et titalls millioner.