Nederlagene som påvirker

NEDERLAGET: Norske spillere fortviler etter at Frankrike har scoret sitt andre av fire mål mot Norge i Paris tirsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk.

NEDERLAGET: Norske spillere fortviler etter at Frankrike har scoret sitt andre av fire mål mot Norge i Paris tirsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk.

ULLEVAAL STADION (VG) Hva gjør du, og hvordan påvirkes gruppen din, hvis du bare taper fotballkamper – som Norge under Høgmo gjør?

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

For noen år siden hørte jeg en historie om en fotballtrener på barnenivå. Han lot barna spille kortpasningsspill, og de øvde kun på å bli trygge med ballen. De skulle spille seg ut av alle situasjoner.

Laget tapte alle kampene. I én sesong. Og også i sesongen etter. De møtte motstandere som brukte fysikk, som gjorde det enkelt og som skjøt fra alle hold. Og knuste laget til denne treneren.

Foreldrene var kritiske. Det ble møter, harde ord og tøffe diskusjoner. Men treneren ga seg ikke. I den tredje sesongen begynte laget å vinne. De spilte ut alle motstanderne sine, og etter hvert vant de hver eneste kamp. Sånn fortsatte det.

Da ble det stille i fjøset, som Klanen synger.

VG LIVE KL. 16.00: Norge – Russland

Jeg kom på historien fordi det norske landslaget, under Per-Mathias Høgmo, prøver på noe av det samme – og taper stort sett. På sosiale medier flommer det av ironi rundt Høgmo og alle ord og bilder han bruker. Folk er kritiske, noen spydige, mens andre allerede har gitt opp Høgmo.

Men Høgmo står på sitt. På pressekonferansen fredag spurte jeg landslagssjefen hvordan han jobber med en spillergruppe som bare taper, kontra en som vinner.

– Det er ingen forskjell. I denne gruppen. Den er helt spesiell denne gruppen, svarte Høgmo – og virket dønn ærlig. Men du skal være en ekstremt sterk leder, og ha et tindrende klart budskap, hvis du skal klare å få en spillergruppe til fortsatt å tro på det du har solgt inn – så lenge du får så mange smeller som denne gjengen har fått på under et år.

For som en annen fotball-leder sa til meg i går: – Seirer bygger selvtillit. Tap sår tvil.
Per-Mathias Høgmo har tapt fem av de åtte landskampene han har ledet Norge i så langt. Den siste var 0-4 for Frankrike, etter en ikke-god opplevelse. Derfor er lørdagens kamp mot Russland spesielt viktig for Høgmo og spillerne. Av den enkle grunn at de kan dra med seg en annen opplevelse inn mot høstens kvalik-kamper enn et pinlig tap i Paris. For du husker det siste best. Og de fleste vil være enig i at etter et grusomt tap, er det viktig å spille igjen så fort som mulig – for å få den negative opplevelsen lettere ut av systemet.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

Og etter Russland-kampen er det kun én kamp igjen å øve seg på for Høgmos menn – før alvoret starter i kvalifiseringen til EM 2016.
Men som treneren jeg beskrev i denne saken, er Høgmo fortsatt like sterk i troen. Hvis han klarer å holde spillerne like sterke i hodet, selv uten seirer, helt fram til møtet med Italia på Ullevaal i begynnelsen av september, da har han gjort en imponerende jobb.